ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Suriname, een paradijsje in de jungle

Ontdek de weelderige natuur en de kleurrijke cultuur in het persoonlijke reisverslag van Mariska. 

Mariska neemt je mee tijdens haar korte inspectiereis naar deze bestemming met avonturen in de jungle, de bruisende stad Paramaribo en de historische plantages die een verhaal vertellen dat diep in het hart van Suriname is geworteld. Laat je inspireren en ontdek de veelzijdige bestemming Suriname!

Camping Palulu: Een paradijsje in de jungle. 

Op de luchthaven van het warme Suriname werden we opgewacht door Don, de enthousiaste en trotse eigenaar van Camping Palulu. Op slechts 15 minuten afstand van de luchthaven ligt dit verborgen paradijsje in de jungle. Een prachtige plek onder de sterrenhemel waar we sliepen in een koepeltentje op een comfortabel matras. De geluiden van de jungle zorgden ervoor dat we heerlijk konden slapen. De camping ligt aan een colakreek, waar het bruine water een genezende werking heeft en waar je in de ochtend een verfrissende duik kunt nemen.

Marina Aqualand Resort aan de Suriname Rivier. 

In Paululu werden we opgehaald door onze lokale agent Liesbeth om een tour te maken naar Marina Aqua land Resort. Onderweg ontmoetten we kleurrijke mensen onderweg naar werk of huis. Kinderen in hun spijkerbroekje en rugzak op de rug onderweg naar school. Het resort aan de Suriname Rivier verraste ons met zijn prachtige vakantiehuizen aan het prachtige strand met wuivende palmbomen. Na een heerlijke lunch was het fijn hier even te relaxen en we genoten van het adembenemende uitzicht. 

Houttuyn Resort, een oas van rust. 

Op weg naar Houttuyn Resort trotseerden we de uitdagende wegen vol kuilen en gaten. Veel off the road met hier en daar een opbreking. Het kost wat behendigheid, maar het was het waard. Waar je in NL netjes een omleiding krijgt moet je hier maar kijken waar je een nieuwe route vindt. En de bouwvakkers (die net een dutje in de bloedhete auto aan het doen waren) wisten het ook niet. 

Het resort met houten huisjes, omringt door lotusbloemen, voelde als een stukje Bali in Suriname. Hier werden we getrakteerd op een zalige massage te midden van de weelderige natuur. 

Bruisend Paramaribo

In Paramaribo slenterden we nog even door de straten en ontdekten we gezellige restaurants en bars, overal hoor je hier muziek. Na een lekkere cocktail doken we ons bed in en droomden we nog even verder van onze avontuurlijke dag. 

In het hotel (gezellige, authentieke, sfeervol guesthouse nabij het centrum) genoten we van een lekker ontbijt en liepen we naar Zus en Zo. Een leuke plek, in hartje Paramaribo. Hier kun je lekker lunchen of een kopje koffiedrinken. Er worden ook fietstochten georganiseerd en je kunt er fietsen huren. Wij begonnen onze dag met een fiets tour door Paramaribo, waarbij we langs belangrijke bezienswaardigheden van Paramaribo fietsten en leerden over de geschiedenis van Suriname. Het slavernijverleden maakte een diepe indruk. We hoorden over de verschillen in de bevolkingsgroepen zoals Javanen, Creolen en Hindoestanen. Ze zijn hier vroeger allemaal naar toe gekomen om op de plantages als slaaf te komen werken. 

Na een lekkere snack in een Warung fietsten we verder langs het Onafhankelijkheidsplein waar de regering en de ministeries zich bevinden. Een leuke en interessante fietstocht, een echte aanrader tijdens je verblijf in Paramaribo. 

Sunset en dolfijnen

‘s Middags maakten we de Sunset en Dolphine tour op de Suriname rivier. In een bootje genoten we van de zonsovergang. Al snel zagen we de eerste dolfijnen, deinend op de muziek spelen ze langs ons bootje. Wat een gaaf gezicht, het was etenstijd en de vogels probeerden ook een garnaaltje mee te pikken. Ze waren overal om ons heen, wat is de natuur toch mooi. 

Marienbosch, verblijf in een Plantagehuis. 

Aan de rechteroever van de Suriname Rivier werden we opgehaald voor ons verblijf in Marienbosch. Hier werden we ontvangen door de eigenaar van een prachtig opgeknapt Plantagehuis, de setting van de film ‘Tuintje in mijn hart’. Het huis was van zijn vader geweest en liefdevol gerenoveerd met behoud van de originele stijl. 

De plantages bij Frederiksdorp

Frederiksdorp, een voormalige koffie- en cacaoplantage is omgebouwd tot een zeer verzorgd vakantiepark. Ook hier hoorden we de verhalen over de slavernijgeschiedenis. De gehele plantage is gerenoveerd en gemoderniseerd maar de originele details zijn behouden. Wat een prachtige plek, met mooie huisjes aan het water waar je kunt genieten op heerlijke veranda. De politiewoningen zijn omgebouwd tot appartementen waar je aangenaam kunt verblijven. Tijdens de rondleiding horen we alles over de slavernij geschiedenis van Frederiksdorp. Wij werden weer opgehaald met de boot maar de meeste gasten die hier verblijven komen op de fiets vanuit Paramaribo. Het is mogelijk om een twee- of driedaagse tour te maken naar Frederiksdorp .

Mama Joyce’s Huis, een bijzondere ontmoeting

We brachten een bezoek aan Mama Joyce, een zeer bijzondere vrouw die weeskinderen in haar huis opneemt. Een ontmoeting met deze kinderen en hun bijzondere moeder raakte ons diep. Een intense ervaring om te zien hoe het gezin (met op dat moment 12 kinderen) woont en met elkaar zorgt dat ze het leuk hebben. Ze worden gesteund door de JA Foundation die ervoor heeft gezorgd dat ze in een goed huis wonen en kleding voor alle kinderen krijgen. Wij hebben spijkerbroeken, gympjes en rugtassen voor school voor de kindjes meegebracht. Heel dankbaar dat we kennis hebben mogen maken met deze bijzondere vrouw en deze prachtige kinderen. 

Weer terug in Paramaribo slenterden we nog wat door de straten en aten we gezellig bij restaurant Zuid. Daarna was het fijn overnachten in ons hotel op loopafstand van het uitgaansleven. 

Gunsi: Een verblijf in de jungle

Na een heerlijk en gezellig ontbijt werden we om 09.00 uur opgehaald door onze gids Olan. Hij bracht ons in 2,5 uur over de goede wegen naar het dorpje Atjoni maar hier houdt de weg verder op. In een korjaal voeren we verder over de Suriname rivier naar Gunsi, wat een omgeving, zo groen en zo prachtig. Na een uur varen kwamen we aan bij de lodge, een basic eco resort in een echt Samaracaans dorp, waar we hartelijk werden ontvangen door de bewoners. Ons hutje aan de rivier boot een fenomenaal uitzicht!

Natuurlijk namen we als eerste een duik in de heerlijk koele Suriname rivier en verkenden we het traditionele Samaracaanse dorp. Mensen leven hier in kleine hutjes en het dorp is redelijk zelf voorzienend. De mensen leven van hun kostgrondjes en de verkopen van souvenirs. 

Tijdens de rondleiding en het eten leerden we veel over het leven in het dorp. In de avond werd er gezellig gekletst met de mannen van het dorp. De dorpskindjes kwamen bij ons zitten om wat Nederlandse woordjes te leren. De mensen zijn erg open en wij voelden ons even echt onderdeel van hun leven. Wat een mooie beleving. 

Een luxe avontuur 

Na een heerlijke nacht in ons hutje met op de achtergrond de stromende rivier en een ochtendduik vertrokken we naar ons volgende resort. Een heel andere beleving, dit resort is wat luxer en groter van opzet. We kregen een warm welkom van de manager die ons van alles vertelde over het resort. Na wat relaxen bij het zwembad was het tijd voor het diner. Een culturele zang- en dansgroep uit een nabijgelegen dorp trakteerde ons tijdens het heerlijke eten op een mooie show. We genoten van onze overnachting en een heerlijk bed in onze comfortabele cottage, omringd door de geluiden van de jungle. 

Aapjes in de jungle

In de ochtend gingen we de aapjes voeren in de jungle. We deelden bananen en keken hoe ze uit onze hand aten. Er waren kapucijner apen en doodskopaapjes. Wat een leuke ervaring!

Berg en Dal Resort

We stapten weer in de korjaal voor een tocht terug naar Atjoni en reden vervolgens naar ons volgende verblijf, Berg en Dal Resort. Hier zijn diverse activiteiten te doen zoals Canopy en natuurlijk waren wij ook wel in voor wat spanning en avontuur. Hoog boven de grond slingerende we aan een kabel van de ene naar de andere boom. Het was best een beetje spannend maar wat een gaaf avontuur.

Onze reis eindigde met een laatste nacht in dit comfortabele Berg en Dal Resort. Nog even lekker ontspannen aan het zwembad en wat een leuke huisjes hebben ze hier, direct aan de rivier gelegen.

Suriname heeft ons hart veroverd tijdens deze korte inspectiereis van één week. De rijke geschiedenis, de vriendelijke mensen, het heerlijke eten en de overweldigende natuur maken Suriname tot een betoverend land dat bij een blijvende indruk achterlaat.

Nieuwsgierig geworden naar Suriname? Er is veel mogelijk. Check hier onze voorbeeldreizen of neem contact met ons op!

Terug naar reisverslagen