ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo
Rozemarijn Bolivia

Rozemarijn | Bolivia

In november 2023 vertrok Rozemarijn voor een studiereis naar Bolivia. Hieronder lees je een verslag van haar korte reis naar dit prachtige land in Zuid-Amerika.

Welkom in Bolivia – Santa Cruz de la Sierra

Na een fijne nachtvlucht met Air Europa komen we aan op de eerste bestemming van de reis door Bolivia, Santa Cruz. We gaan de komende dagen ontdekken wat Bolivia te bieden heeft.

Met de ambassade en het bureau van toerisme in Bolivia bekijken wij de moderne stad Santa Cruz. Naast het moderne zakendistrict is er ook een oud deel van het centrum. De stad is groot en daarom ontdekken we het met een busje. Onderweg stoppen we op een lokale markt waar we kennis maken met de lokale bevolking. We maken tijdens de lunch in een lokaal restaurant ook al direct kennis met de Boliviaanse gerechten. Het leuke is dat we vragen naar de specialiteiten en dat de hele tafel wordt volgezet met allerlei lokale gerechten.

Na de stad ontdekt te hebben is het tijd voor wat ontspanning. We rijden naar La Rinconada, een ecoparqua en restaurant. Hier is een botanische tuin gecombineerd met een zwemparadijs. Perfect om even de warmte van de stad te ontlopen en een fijne plek voor families. Hier is de grootste waterlelie ter wereld te vinden welke een Guiness world record heeft. Op deze plek valt meer te leren over de flora en fauna die Bolivia rijk is.

Om nog beter kennis te maken met wat dit land te bieden heeft bezoeken we het gemeentehuis op het centrale plein. Hier krijgen we een presentatie over het departement Santa Cruz. Wat heeft de stad Santa Cruz te bieden en wat is er in de omgeving te vinden. Er zijn hier veel mogelijkheden met betrekking tot de natuur en het is één van de minder bekende bestemmingen in het land. Verder leren we lokale aanbieders op het gebied van toerisme kennen die ons meer vertellen over de uitgebreide opties in de omgeving.

Om de dag goed af te sluiten staat er in het hotel Hampton by Hilton, waar we overnachten, een diner voor ons klaar.

Lake Titicaca

Dag 2, maar het voelt alsof we er al 2 weken zijn, zo snel went het. Om kwart voor 5 was het tijd om te vertrekken. We zijn net 24 uur in Bolivia en we pakken alweer het vliegtuig, op naar La Paz. Aangekomen in La Paz kregen we een warm welkom namens een hele crew vanuit het Boliviaans toerismebureau.

We reisden door naar het Titicaca meer waar we bij het hotel ontbeten. We werden tijdens het eten verrast met een lokaal dans optreden, mooi om zo een kijkje te krijgen in de cultuur. En toen? Op naar Copacabana met de bus! Vanuit Copacabana was het een klein stukje met de pont over en uiteindelijk tijd om het meer te ontdekken per boot. Een tip voor Bolivia is om rustig in hoogte te stijgen tijdens de reis, iets wat ons in deze korte tijd niet geheel lukt. De hoogteziekte slaat bij iedereen een beetje toe dus veel drinken en rustig aan doen. Gelukkig hebben we een medici mee die goed voor ons zorgt.

Voor de lunch hebben we op Isla del Sol gegeten met een mooi uitzicht. Tussendoor even de bloeddruk en het zuurstof testen. We schrappen het bezoek aan Moon Island en varen er alleen langs omdat het wat te krap is in de tijd. Wanneer je meerdere dagen hebt in deze omgeving zijn er veel mooie eilanden te bekijken en kun je bijvoorbeeld een hike maken naar de top van het eiland om zo een uitzicht te hebben over het gebied.

We verblijven in een hotel met prachtig uitzicht over het meer.

Uyuni

De dagen tijdens een studiereis in Bolovia beginnen vroeg, dus om kwart over 4 gaat de wekker. Tijdens de busrit ontwaakt de stad langzaam voordat we op het vliegveld aankomen. Na een korte vlucht richting het zuiden komen we aan op een klein vliegveld in Uyuni. Eerst naar het hotel om de spullen achter te laten en ontbijten. Vervolgens was het tijd om de tas te pakken en vertrokken we richting de zoutvlakte. Maar voordat we echt de vlakte opgingen bezochten we een zoutmuseum. We leerden meer over de winning van zout op de zoutvlakte van Uyuni en dit was ook de perfecte plek om zelf wat zout aan te schaffen.

Met de auto reden we vervolgens de zoutvlakte op en deze is immens, een erg surrealistisch landschap. Voor de lunch stond er een hele set up voor de groep klaar met kussens, muziek, drinken en veel eten. Wat een plek! Deze lunch is een geweldige eerste kennismaking met de zoutvlakte en we hebben ook gelijk de mogelijkheid om wat meer van de Boliviaanse keuken te proeven. De volgende stop was een eiland met overal cactussen en boven op de heuvel uitzicht over de gehele omgeving. Na nog een stuk rijden door een landschap dat oneindig lijkt te zijn stond er opnieuw een feestmaal op ons te wachten. Vlak voor zonsondergang genoten we van tapas met Boliviaanse wijnen. Wat een luxe ervaring om op deze plek de zon onder te zien gaan.

Terwijl de zon onder ging werd het koud en dus tijd om terug te keren naar het hotel. Na zo’n dag ben je moe maar voldaan. Nog even een medische check, de crew zorgt erg goed voor ons, en dan is het tijd om lekker te gaan slapen.

Uyuni

Vandaag begon de dag rustig, we gingen namelijk pas om kwart over 8 ontbijten, dus genoeg tijd om rustig wakker te worden. Om 10 uur vertrokken we met de groep naar de volgende bestemming.

Het eerste bezoek dat vandaag op de planning stond was de train cementery. Een gave locatie met oude treinen waar je op kunt lopen, perfect voor mensen die houden van het maken van spectaculaire foto’s. Na een tijdje hier rondlopen gingen we door naar plek twee, een mijnersdorp. Het leek een beetje op een ghost town, een interessante plek om rond te mogen lopen. De mijn was helaas niet open, maar we hebben het wel even van buiten gezien. We zaten op ruim 4200 meter hoogte dus hier merk je dat je snel buiten adem bent. Voor ons als Nederlanders een nieuwe ervaring, maar de bewoners hier zijn gewend aan het leven op hoogte.

Hierna reden we door naar het hotel waar we overnachten. Het zouthotel waar we verblijven is groot en heel mooi. Er is van alles aanwezig en je zit vanaf hier direct op de zoutvlakte. De kamers zijn erg ruim en degene waar wij in verblijven heeft een soort van dome van zout. Een unieke overnachting. Met een vrije middag op het programma was het tijd om het zwembad uit te testen, niet verkeerd met uitzicht op de zoutvlakte.

In de avond zouden we nog naar de sterren kijken na het diner, maar het was helaas te bewolkt. Je hebt natuurlijk geen invloed op het weer, maar om die reden vertrekken we morgen wat eerder om in de ochtend de sterren te kunnen bekijken.

Potosi

Potosí

Om 3:45 uur ging de wekker vanochtend. Er stond een dag van minimaal 18 uur op het programma, Bolivia heeft zoveel te bieden en tijdens een studiereis zien we graag zoveel mogelijk in een korte tijd. Deze ochtend snel de warme kleding aan om de zoutvlakte op te gaan. We genoten hier van de sterrenhemel terwijl we probeerden niet te bevriezen. Tip; neem veel kleding in laagjes mee naar Bolivia. Na zonsopkomst reden we terug naar het hotel voor het ontbijt.

Vervolgens zeiden we gedag tegen de gids en reden we verder naar Potosí. De weg leidde ons door de bergen en dalen en we genoten van het veranderende landschap, wat een gave rit! Onderweg zijn er zowel lama’s als vicuñas te zien. Uiteindelijk aangekomen in Potosí kregen we in het centrum een dagkamer in een hotel. Even de tijd om uit te rusten voor de lunch.

Onze gids in Potosí nam ons mee naar een leuk restaurantje. De lunch was lekker en nu we een volle buik hadden bezochten we de Mint. Hier werden vroeger de Boliviaanse munten gemaakt. We leerden over de historie en het gehele proces. Na de Mint was het tijd voor een bezoek aan een klooster. Deze gids was erg leuk en had passie voor haar werk. Om deze reden was het erg interessant om het klooster te ontdekken.

Na een lange dag is een fijn diner toch zeker wel verdient. Het voordeel van reizen met een Boliviaanse crew is dat we de leukste plekken bezoeken om te eten. De dag was nog niet compleet, want na het diner was het tijd om door te reizen naar Sucre. Wat hebben we veel gezien in één dag.

Sucre

Sucre

De dag in Sucre begon met een fijn ontbijt in het hotel, waarna we gelijk begonnen aan een stadstour. Het eerste punt van de tour was een verassing, wat zou er op ons te wachten staan? We werden toegesproken door het bestuur van de stad en kregen traditionele dansen te zien. We hebben zelf ook nog een dansje gewaagd, niet zo charmant als dat de Bolivianen het doen denk ik maar zeker erg vermakelijk. De stad voelde meteen leuk aan, overal is wat te zien en doen en het is een echte studentenstad.

De tweede stop was een cementery. Wat een grote plek is dit, heel anders dan in Nederland. Er was zelfs een soort appartementen complex met graven erin, inclusief kleine zonneweringen. Een verrassend interessant kijkje in een andere cultuur. Vervolgens reden we met het busje door naar het dinopark. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar blijkbaar zijn er bij Sucre voetafdrukken van verschillende dino’s gevonden. Hier kregen we meer info over tijdens een rondwandeling. Je kunt hier van dicht bij de afdrukken zien, onwerkelijk. Tot slot was de laatste stop van deze stadstour bij het liberty house. Hier ligt de onafhankelijkheidsverklaring van Bolivia. We leerden over de totstandkoming van het land Bolivar en een interessante guerilla strijdster. Het uitzicht vanaf het dak was ook prachtig, met het opkomende stormachtige weer zagen we zelfs wat ara’s overvliegen.

Vervolgens was het tijd om ons te begeven richting de luchthaven. We hadden nog één verrassing onderweg, een stop bij een café. De eigenaar had ons uitgenodigd voor koffie met allerlei snacks erbij. Wat een warm welkom en een ontzettend leuke tent. Na het afscheid van de gids reden we met een goed gevulde buik naar het vliegveld. Met een tussenstop in Cochabamba vlogen we van Sucre naar La Paz. We waren uiteindelijk rond middernacht in het hotel dus het was installeren in de kamer en naar bed toe. Ik heb erg genoten van Sucre en ik ben benieuwd wat La Paz ons zal brengen.

La Paz

La Paz

De laatste echte dag van de trip is alweer aangebroken, iedereen heeft het gevoel hier al 3 weken te zijn. Wat hebben we veel gedaan in korte tijd en wat is Bolivia een prachtig land. Na een rustig ontbijt vertrokken we om 8 uur voor een rondleiding door de stad. Het begon bij de witch market waar je goed terecht kunt voor souvenirs. Er zijn hier veel leuke straatjes en winkeltjes te vinden, heerlijk om een middag doorheen te wandelen.

Na een deel van het centrum gezien te hebben gingen we door naar de teleferico. Hier kregen we een rondleiding door het park dat erbij hoort. Een soort educatieve plek voor kinderen met daarnaast veel mooie streetart. Wanneer het niet regent zoals bij ons kun je hier heerlijk vertoeven. Met een kort ritje in de kabelbaan reis je naar een hoger deel van de stad. Hier liepen we wat rond en keken we wat rond in een art gallery.

Voor onze lunch stond er een 8 gangen diner op het programma, en dit was nog exclusief de twee gangen van de toetjes. Voor de echte foodies is dit een mooie plek om allerlei speciale gerechten te kunnen proeven. Wel is aan te raden om met een lege maag erheen te gaan, want de gerechten zijn niet heel klein. Na het eten stond er een business meeting op de planning. In rondes van rond de 15-20 minuten spraken we met Boliviaanse aanbieders. Ook kwam de minister van cultuur en toerisme een praatje doen. We kregen na afloop een presentje en alles kwam op Boliviaanse tv. Je merkt dat de mensen die met ons meereizen of ons uitnodigen heel erg waarderen dat wij hier zijn. Bolivia verdient het zeker om meer op de kaart te staan en is een prachtige toeristische bestemming.

De dag sloten we af door naar een soort folklore avond te gaan. Dit was eten met daarbij entertainment van muziek en dans. Er zijn hier vooral veel Boliviaanse toeristen. Het was interessant om de verschillende kostuums te zien en ook om vervolgens uitgenodigd te worden om mee te dansen. Toen de avond ten einde kwam was het tijd om afscheid te nemen van een deel van de crew. Wat is het fijn om met lokale mensen rond te reizen die je alles kunnen vertellen over het land en waarmee je gelijk je Spaans wat kunt oefenen. Sowieso valt het me op dat de Boliviaanse bevolking ontzettend vriendelijk is, wat een fijn gevoel geeft op reis.

La Paz

Tot ziens Bolivia – Intercontinentale vlucht

Iets voor half 6 ging vanochtend de wekker. Met een hoop extra spullen die we onderweg hebben mogen ontvangen vertrekken we uit Bolivia. Met een netjes verzorgde ontbijtbox van het hotel vertrekken we naar de luchthaven waar we van de laatste mensen van de crew afscheid namen. Na een korte vlucht van La Paz naar Santa Cruz stond de vlucht naar Madrid en vervolgens naar Amsterdam op het programma. Heel fijn premium kunnen vliegen, zeker een aanrader op een langere vlucht.

We hebben in korte tijd heel veel kunnen zien van Bolivia en hebben daarom ook het gevoel dat we er veel langer zijn geweest. We hebben het land leren kennen met behulp van de vriendelijke bevolking en hebben de verschillende gebieden en hoogtes bezocht. Bolivia is perfect om een aantal weken doorheen te reizen en zo de zoutvlakte, de Amazone, de bergen en het Titicaca meer te ontdekken.

Nieuwsgierig geworden naar Bolivia? Check onze voorbeeldrondreizen voor Bolivia, of bel ons voor meer informatie!

Terug naar reisverslagen