ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Kim en Yvonne | Noord-Argentinië. Landschap van contrasten.

Kim & Yvonne reisden deze maand (april 2018) af naar dit bijzondere deel van Argentinië om daar de hidden secrets te ontdekken. Hier volgt het reisverslag van onze eigen globetrotters. 

Buenos Aires

Na een 14-uur durende directe KLM vlucht komen we in alle vroegte aan op het internationale vliegveld Ezeiza van Buenos Aires (BA).

De gids en chauffeur staan al klaar. We worden naar ons dag-hotel gebracht om ons op te frissen en te ontbijten. Daarna beginnen we meteen aan een zeer interessante stadstour door Buenos Aires. Uiteraard rijden we over de brede Avenida 9ede Julio waar we de beroemde obelisk al van verre zien. Als eerste komen we aan op Plaza Mayor, het centrale plein met prachtige grote koloniale gebouwen, zoals bijvoorbeeld ‘Casa Rosada’. Weet je trouwens waar Casa Rosada haar roze kleur aan te danken heeft? In de 17eeeuw hebben ze het gebouw tijdens carnaval roze gekleurd en sindsdien is dit zo gebleven. Aan het begin van zijn/haar ambtsperiode geeft de president de casa een nieuwe tint zolang het roze is. We bezoeken op Plaza Mayor ook de Kathedraal Metropolitana. Na een kleine rondleiding in de kerk is er nog een korte tour langs de belangrijkste wijken van Buenos Aires:

  • San Telmo: de Boheemse wijk met klinkerstenen waar de Tango een belangrijke rol speelt; iedere avond worden op verschillende plekken in deze wijk tango-shows gegeven. Ook zijn hier pittoreske restaurantjes en bars, waar iedereen zich ’s avonds heerlijk kan vermaken. Als toerist is het hier absoluut veilig om in het donker zelf rond te kijken;
  • La Boca: de meest kleurrijke maar ook een van de armste wijken van BA. De wijk is ooit ontstaan als immigrantenwijk. Hier zijn vooral veel straatkunstenaars te vinden en het ruikt heerlijk naar Argentijnse “Asado” (barbecue, die op straat wordt bereid). We struinen door de kleine straatjes en genieten van de heerlijk ontspannen sfeer om ons heen;
  • Puerto Madero: de meest nieuwe en moderne wijk van Buenos Aires; het verschil met Boca is meteen zichtbaar. Hier vind je vooral veel grote, luxueuze wolkenkrabbers. Ook vind je er een diversiteit aan gezellige restaurants in de oude havenloodsen;
  • Recoleta waar je o.a. een bezoek kunt brengen aan de indrukwekkende begraafplaats waar Evita Perron (Don’t Cry for me) begraven ligt;
  • Palermo: de meeste hippe wijk op dit moment in Buenos Aires. Er zijn veel gezellige restaurantjes en bars te vinden. Ook heeft Palermo vele groene parken waar men de rust opzoekt in het verder zo bruisende Buenos Aires.

De tour eindigt bij het nationale vliegveld Jorge Newbery, waar we in de late middag een vlucht nemen naar Salta in het prachtige Noorden van Argentinië. De komende dagen maken we een roadtrip in deze regio van contrasten.

Route Salta – Purmamarca.

Vroeg in de ochtend trekken we noordwaarts naar het kleine dorpje Purmamarca. In plaats van de snelweg, rijden we via Ruta 9 richting Jujuy. Deze route gaat een stuk door het groene nevelwoud: de “Yungas”. Erg indrukwekkend is het groen om ons heen. Zelfs de stammen van de bomen zijn begroeid. Het is opletten want de weg is smal en bochtig. Nadat we het stadje Jujuy zijn gepasseerd, verandert het landschap. De omgeving wordt weidser. Links en rechts zijn steeds meer kale bergen met cactussen te zien. Na ca. 3 uur rijden komen we aan in Purmamarca, een klein dorpje dat bekend staat om zijn “Cierro de los Siete Colores”; een kleurrijke berg aan de rand van het dorpje. De heuvel middenin het dorpje biedt een prachtige blik op de kleurenberg. Meteen na aankomst in Purmamarca, genieten wij van al dit moois. Op het moment van schrijven, aan het begin van de avond als de zon bijna ondergaat, zijn de kleuren van de berg nog intenser. Na de lange reisdag hebben we zin in een lekkere Argentijnse biefstuk. Jammergenoeg moet je in Argentinië minimaal tot 20 uur wachten totdat je kan dineren. Alle restaurants zijn tussen drie uur ’s middags en acht uur ’s avonds gesloten. Houd daar rekening mee als je in Argentinië bent.

Salinas Grandes & Serranía de Hornocal

Deze dag spenderen we geheel aan de prachtige omgeving van Purmamarca.

Vroeg in de ochtend rijden we via een indrukwekkende bergroute naar de Salinas Grandes, de zoutvlaktes van Argentinië. De rit duurt ruim een uur omdat we onderweg meerdere malen stil houden vanwege het prachtige uitzicht. We komen langs het hoogste punt op de route, op bijna 4200 meter. De hoogte en de ijle lucht zijn hier goed te voelen en we rijden snel verder naar de zoutvlakte die op 3300 meter hoogte liggen. Nadat we de bergpas achter ons hebben gelaten, zien we al snel in de verte een witte streep; het begin van de zoutvlaktes. Wat een imposant gezicht en wat zijn we blij met onze zonnebrillen. Door de spiegeling van de zon op de witte vlakte, wil je zeker niet zonder zitten! Nadat we op de zoutvlakte veel iconische foto’s hebben gemaakt, vervolgen we onze route naar de berg Serranía de Hornocal bij Humahuaca. De weg naar Humahuaca is goed te berijden via een geasfalteerde grote weg. Eenmaal aangekomen verandert de route naar het uitzichtpunt van de berg in een onverharde weg. Het is even opletten en langzaam rijden met de huurauto, maar eenmaal boven worden we beloond met alweer een magnifiek uitzicht op de gekleurde berg.

Purmamarca – Salta – Cachi

De volgende dag rijden we weer terug naar Salta. We nemen weer de Ruta 9. Deze route is gewoonweg te mooi om over te slaan. In Salta aangekomen genieten we van een heerlijk uitgebreide lunch met typische Argentijnse gerechten. Wat te denken van Empanadas Salteñas & locro (een stoofpotje met maïs). Overdag is Salta erg rustig, maar dit verandert zodra het donker wordt. Het slaperige stadje komt echt tot leven. De kathedralen stralen in de schijnwerpers en overal rond het centrale plein zijn gezellige restaurantjes te vinden. Een aanrader is de straat Balcarce. Hier vind je veel bars, live muziek en optredens van de lokale folklore dans Peña.

De volgende dag rijden we richting de volgende bestemming, Cachi. In de ochtend brengen we eerst nog een kort bezoek aan het kleine stadje San Lorenzo (ca. 10 km van Salta). Ben je langer dan 1 nacht in Salta? Dan raden we je aan om deze leuke plaats een hele dag te bezoeken. Je kunt hier heerlijk wandelen bij Quebrada de San Lorenzo, een prachtig natuurgebied. Helaas hebben wij er vandaag geen tijd voor en vervolgen we onze weg naar Cachi.

Het is vandaag bewolkt en mistig. Dit is meer dan jammer want hierdoor missen we de uitzichten op de groene bossen. Het eerste stuk rijden we via Ruta 68 en slaan dan af op Ruta 33. Het landschap verandert in kalere bergen met rodegesteentes en cactussen. We rijden via een slingerweg omhoog naar het plateau: Cuesta del Obispo. Opeens rijden we in de wolken en zien we bijna niks meer omdat we omgeven zijn door dichte mist. We blijven stijgen en na een half uur doorbreken we ineens de wolkendeken en rijden we er boven. Wat een fantastisch gezicht! Het dal waar we zojuist nog reden, is bedekt onder een witte deken van dichte wolken. Wij staan van het uitzicht te genieten in stralend zonlicht. We vervolgen onze weg door het Los Cardones National Park. Het landschap verandert weer. Het groen van net heeft plaats gemaakt voor een meer steenachtige omgeving met de besneeuwde bergketen van de Andes op de achtergrond. Prachtig! In de middag hebben we als lunch ‘Tamales & Humitas’ (gevulde “tassen” van maïs bladeren). Het dorpje Cachi waar we aankomen, bestaat bijna volledig uit witte huizen. We bezoeken in de vroege avond nog de wijngaard ‘Miraluna’ waar we genieten van een glas rode wijn. Tenslotte is dit het hoogstgelegen wijngebied van Argentinië.

Route Cachi – Cafayate

Vandaag vervolgen we onze roadtrip naar het leuke plaatsje Cafayate, midden in het prachtige wijngebied. De weg vanuit Cachi naar Cafayate is bijna volledig onverhard. Houd daarom rekening met de snelheid. Wij raden het huren van een 4×4 in het regenseizoen (januari/ februari) aan.

Het landschap om ons heen verandert wederom. We zien zandstenen gebergtes en het is hier droog. Het bijzondere is dat de route tussendoor langs de bergketen gaat maar in het midden een uitgestrekt groen dal te zien is. Hier zijn veel wijngaarden te vinden. We vervolgen onze route langs enorme bergformaties en genieten continu van het prachtige uitzicht. In de middag arriveren we in ons hotel Patio del Cafayate. Het hotel heeft een eigen wijngaard: El Esteco. Uiteraard hebben we een rondleiding met aansluitend een wijnproeverij. Onnodig te zeggen dat de wijnproeverij een ‘must’ is als je in dit prachtige wijngebied van Argentinië bent.

Route Cafayate – Tucuman

We zijn aan het einde van onze reis. Op onze laatste dag in het Noorden rijden we vanuit Cafayate via Tafi del Valle naar Tucuman. Opnieuw een wijziging van het landschap. Wegrijdend uit Cafayate rijden we langs groene wijngaarden, zo ver je kan kijken. Onderweg maken we een stop bij de ruïnes van Quilmes. Negenhonderd jaar geleden woonden hier zo’n 5000 Quilmes indianen. In de 17e eeuw werden zij verjaagd door de Spanjaarden. Gelukkig zijn de ruïnes nog goed intact zodat je een goede indruk krijgt hoe de mensen hier geleefd hebben.

We gaan verder naar Tafi del Valle, een dorp boven op de enorme bergen. Vanuit Quilmes rijden we eerst weer een behoorlijk stuk omhoog, door bochtige bergpassen. Het landschap wordt kaler en vlakker. In de verte het dorp Tafi de Valle, gelegen aan een prachtig bergmeer. Het is omgeven door heuvels die doen denken aan de groene heuvels van Schotland of Nieuw-Zeeland. Nadat we Tafi del Valle hebben gepasseerd, rijden we een dal in. De lucht wordt vochtiger en warmer, we bevinden ons weer in een deel van de Yungas, het nevelwoud met dichte begroeide bossen. Als de avond valt, arriveren we in Tucuman, waar we onze roadtrip door het Noorden van Argentinië afsluiten met heerlijke Argentijnse hapjes.

Terug naar reisverslagen