ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Avonturen van Kim in Panama

In november 2022 heb ik de prachtige bestemming Panama uitgebreid verkend, en ik kan je vertellen: het enthousiasme en reisplezier spatte ervan af! Panama heeft niet alleen een adembenemende natuur die vergelijkbaar is met die van Costa Rica, maar het land heeft ook een veel diverser karakter dat je zeker zal verrassen.

Wat Panama uniek maakt

Een van de hoogtepunten van Panama is Panama-Stad, met zijn schitterende oude centrum dat ook wel bekend staat als Casco Viejo. Hier vind je prachtige koloniale architectuur en een levendige sfeer. Maar wat Panama echt uniek maakt, zijn de diverse inheemse stammen, zoals de Kuna Indianen, die je kunt bezoeken en waar tradities enorm belangrijk zijn. Deze culturele schatten zijn een ervaring op zich en maken Panama tot een unieke bestemming in vergelijking met Costa Rica. 

Geen massatoerisme in Panama 

Wat mij tijdens mijn reis naar Panama echt verraste, het massatoerisme heeft Panama totaal nog niet gevonden. In tegenstelling tot buurland Costa Rica, heeft Panama zijn authenticiteit weten te behouden. Dit betekent dat je tijdens je reis veel meer in contact kunt komen met de lokale bevolking en de echte cultuur van het land kunt ervaren.

Laat mij je meenemen naar een aantal van mijn meest onvergetelijke avonturen in Panama.

El Valle Krater

Vanuit het bergdorpje El Valle de Anton begonnen we in alle vroegte aan de La India Dormida wandeling. In het donker met onze zaklampen klommen we langs watervallen de berg op, omringd door de stilte van de vroege ochtend en geen toeristen te zien. In plaats daarvan kwamen we onderweg alleen lokale bewoners tegen, die op weg waren naar hun werk of met boodschappen beladen terugkeerden naar hun huizen. En geloof me, op hun Crocs liepen ze ons drie keer zo snel voorbij!

Bijna boven kregen we hulp van het eerste daglicht en konden de zaklampen in onze rugzak. Zo wandelden we door de bossen over de bergkam verder naar boven naar een fantastisch uitkijkpunt, waar precies de zon opkwam! Zo indrukwekkend! El Valle is gelegen in een oude krater, en bij het uitkijkpunt heb je precies zicht op de hele krater, met het dorp erin gelegen. Schitterende kleuren lucht door de zonsopkomst maakten het helemaal af en was de klim naar boven dubbel en dwars waard! 

Snorkelen bij een onbewoond eiland

Op één van de zuidelijkere plekken in Panama ligt het dorpje Pedasi. Wij verbleven in een gezellig casa, gerund door een fantastisch enthousiaste en behulpzame eigenaresse. Het dorpje zelf stelt op een paar restaurants en supermarkt na niet zo heel veel voor, maar tóch mag een bezoek aan Pedasi tijdens je rondreis niet ontbreken. De eigenaresse regelt een een dagtour naar het eiland Isla Iguana voor je. Dat is de rit naar deze afgelegen plek dubbel en dwars waard! Er wordt een heerlijke lunch met drankjes en snacks voor je ingepakt, fijne strandstoelen worden klaargezet en de speedboot wordt gereserveerd; de dagtour naar het eilandje Isla Iguana staat op het punt van beginnen. En wat een mooie plek is Isla Iguana! Er is een prachtig bountystrand waar je heerlijk kan snorkelen en er zijn een paar wandelpaden om het eiland te verkennen. En met een beetje geluk ben je de enige gast die dag en kan je genieten op je privé eiland! Een unieke plek!

Zwemmen met haaien

Ik ben een snorkel- en duikliefhebber en ontdekte al snel dat een bezoek aan het surf- & duikdorpje Santa Catalina een echt must is. Er liggen een aantal fijne hotels met zwembad en er hangt een leuk sfeertje in het dorp met bijvoorbeeld een paar kleurrijke koffietentjes met lekkere cakes. Maar het echte hoogtepunt is een tour naar het National Park de Isla Coiba. De boottocht van ca. 1.5u heen en terug is even wennen op de houten bankjes, maar het Nationaal Park is een waar paradijs voor snorkelaars en duikers en dan zijn we onze houten kont snel weer vergeten. Ik vind duiken met haaien echt te gek, en dat kan in de wateren van Isla Coiba bijna worden gegarandeerd. Dus je snapt dat we dit niet aan ons voorbij wilden laten gaan. Een kwartier lang onderwater zweven terwijl de witpunthaaien om ons heen zwommen was echt iets om nooit te vergeten. 

San Blas Eilanden

Wanneer je de luxe hebt van uitgebreid de tijd nemen voor een reis door Panama, dan is een bezoek aan de San Blas Eilanden absoluut een must! Hier komen tradities van de Kuna Indianen en het ongerepte tropische paradijs perfect samen. Hoewel de accommodaties basic zijn, is er niets dat kan tippen aan het wakker worden met je voeten in het witte zand en het geluid van de kabbelende golven van het kristalheldere water op de achtergrond.

Natuurparadijs Boquete 

Voor de liefhebbers van wandelen is Boquete een waar natuurparadijs.  Hier vind je vele kolibries, watervallen, uitdagende wandelroutes zoals het beklimmen van de Baru vulkaan, een overvloed aan vlindersoorten en een grote variëteit aan kleurrijke bloemen; Boquete heeft werkelijk alles te bieden voor natuurliefhebbers. En in de avonduren is Boquete een sfeervol dorp met gezellige restaurants. Een absolute aanrader is om de heerlijke vis taco’s bij Tacool te proeven! Let echter op dat je niet dezelfde fout maakt als ik door te beginnen met de lekkere nacho’s en dan met een volle maag aan de heerlijke taco’s te beginnen! 😉

Ontdek waarom jouw volgende reisbestemming Panama moet zijn:

  • Je gaat zelf graag op ontdekking met een huurauto.
  • De vrijheid om je eigen dagindeling te bepalen.
  • Je vermijdt graag het massatoerisme en zoekt authentieke ervaringen.
  • Je bent een liefhebber van snorkelen en/of duiken in adembenemende onderwaterwerelden, zelfs tussen haaien en roggen.
  • Naast het verkennen van de natuur, ben je ook geïnteresseerd in de rijke cultuur van ‘Casco Viejo’, het historische hart van Panama-Stad.
  • Je bent nieuwsgierig naar de traditionele levenswijzen van oude indianenstammen.
  • Het maken van prachtige wandeltochten door de natuur, aangepast aan jouw gewenste moeilijkheidsgraad, is helemaal jouw ding.
  • Je wilt de indrukwekkende doorgang van containerschepen ervaren bij het ‘achtste wereldwonder’.
  • Het verkennen van kleine eilandjes met paradijselijke stranden staat hoog op je verlanglijstje.
  • Je geniet van aangename temperaturen variërend van 20 graden op hoogte tot 30 graden op zeeniveau.

Neem contact op met Kim

Ben je na het lezen van mijn avontuur enthousiast geworden over Panama? Zou je hier graag meer over willen weten of een voorstel op maat voor jou samengesteld willen ontvangen? Neem gerust contact op met mij, ik help je graag verder!

Terug naar reisverslagen