ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Kim bezoekt het oosten van Cuba… opnieuw!

Van prachtige uitzichten over bergtoppen en valleien met het groen van palmbomen en bananenplanten, via de Salsa in Santiago de Cuba en het authentieke en gezellige Baracoa, naar de heerlijke witte stranden van Guardalavaca. Tijdens dit bezoek aan Cuba gaan we het oosten nog […]

Tijdens dit bezoek aan Cuba gaan we het oosten nog beter ontdekken! We vliegen rechtstreeks naar Holguin, centraal gelegen in het oosten van Cuba. Zo kan ons avontuur direct beginnen.

Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen en staat onze huurauto direct klaar. Onze koffers liggen al in de achterbak voordat het huurcontract getekend is. Een heerlijk begin van de reis! Op de luchthaven wisselen we meteen euro’s om naar de Cubaanse CUC, zodat we onderweg direct tropisch vers fruit kunnen kopen bij één van de vele verkopers aan de kant van de weg. De wisselkoers op de luchthaven is iets minder goed dan in de eerste stad die we tegen gaan komen, maar het is een fijn idee om al wat geld op zak te hebben.

De eerste middag staat er direct een route van 3 uur op het programma. We rijden allereerst in ongeveer een uur in zuidwestelijke richting naar het plaatsje Bayamo. Direct voelt het weer erg fijn om in Cuba te zijn! De heerlijke temperatuur, de lieve mensen, het uitgestrekte landschap, de verkopers en paard & wagens op de hoofdwegen en de swingende radiomuziek in de auto; Cuba ik heb je gemist! Het plaatsje Bayamo is een leuke stop voor een verfrissend drankje of hapje eten. Met prachtige grote pleinen en smalle winkelstraten een fijne plaats om even de benen te strekken.

Na Bayamo gaat onze route verder naar Sierra Maestra gebergte. Een prachtige bergketen in het zuidwesten van oost Cuba. De hoogste berg van Cuba ligt in deze bergketen: de Pico Turquino, met een hoogte van 1974m. De route is prachtig! De weg slingert zich door de bergen omhoog naar het dorpje Santo Domingo, gelegen aan het einde van de geasfalteerde weg, midden in de bergen. Het is er prachtig! Er zijn een paar lokale restaurants en meer heb je hier ook niet nodig. Het is vooral genieten van de natuur.

De volgende ochtend maken we met een lokale gids een wandeling naar Comandancia de la Plata. Een hike van ca. 4 uur, de bergen in, naar het oude guerilla kamp van Fidel Castro. We stappen zo de geschiedenis in ten tijde van de revolutie tegen generaal Batista. Het kamp is namelijk nog grotendeels intact. Echt een aanrader!

Na een lokale lunch gaat onze route verder naar Santiago de Cuba, dé grote salsa hoofdstad van Cuba. We genieten weer van de mooie tocht de bergen uit en rijden in ca. 4 uur naar Santiago. Aan het eind van de middag komen we aan in de stad en gaan heerlijk eten in een van de gezellige restaurants op een dakterras met uitzicht over de stad.

De volgende dag gaan we de stad verder verkennen. Het is een zaterdag en dat betekent in Santiago de Cuba overal gezellige markten op straat. Wat mij direct opvalt is dat we hier grotendeels de lokale bevolking zien rondwandelen, waar dat in bijvoorbeeld Havana misschien meer toeristen zouden zijn. Hier zie je echt dat oost cuba nog onontdekter is dan het westen! De stad is vrij uitgestrekt met vele mooie pleinen, kerken en gezellige straatjes. Aan de westkant grenst de stad aan de Baai van Santiago de Cuba en op één van de heuvels in de stad heb je prachtig uitzicht over de baai. ‘s Avonds mag een bezoekje aan één van de swingende salsaclubs zeker niet ontbreken in dé salsa hoofdstad van Cuba.

Een bezoek aan Castillo del Morro staat de volgende ochtend op het programma. Dit kasteel is op ca. 10km ten zuiden van Santiago de Cuba gelegen en ligt prachtig op de kop van de baai van Santiago de Cuba. Zeker de moeite waard, alleen al om de erg mooie uitzichten over de kustlijn rondom Santiago de Cuba. In de middag wacht ons een route van ca. 5 uur naar één van de meeste oostelijke plaatsjes van Cuba: Baracoa. De route is erg mooi; we passeren mooie kustlijnen en rijden van de zuidkust naar de noordkust, dwars door het prachtige gebergte. We krijgen geen genoeg van de mooie uitzichten met bananenbomen, palmbomen en de mooie bergtoppen. Net voor het donker wordt komen we aan in het kustplaatsje Baracoa. Vanaf het dakterras van ons hotel El Castillo zien we een prachtige zonsondergang over de baai en El Yunque, de tafelberg van Baracoa. Wij zijn direct fan van Baracoa! Die avond dineren we in één van de vele restaurants met dakterras in het erg gezellige en levendige plaatsje.

De volgende dag rijden we in ongeveer een uur over onverharde wegen naar het Alexander von Humboldt National Park. Met onze lokale gids maken we een prachtige wandeling. De ligging zorgt ervoor dat de flora en fauna hier uniek is. Van wilde ananassen tot kolibries; wij keken onze ogen uit. In de baai bij het bezoekerscentrum kan je ook een boottocht maken en zeekoeien spotten. Het is goed opletten, want ze komen iedere 10 minuten maar eventjes boven water om adem te halen, maar wij hebben de ouders + baby gespot! Die middag maken we op de terugweg een stop op het witte strand van Playa Manguana. Een pareltje op korte rij afstand van Baracoa. Een lekkere cocktail en massage later rijden we eind van de dag ontspannen terug naar Baracoa.

We zouden hier graag nog een paar daagjes langer verblijven om nog meer te genieten van de mooie natuur en gezelligheid van het knusse plaatsje, zo kan je ook de tafelberg van Baracoa ‘El Yunque’ beklimmen, maar onze route gaat verder naar de bounty stranden van Guardalavaca, ook geen straf! De route van Baracoa naar Guardalavaca is er eentje van opstakels. Zo’n 2 uur lang is het rijden over een gravelroad met veel kuilen en putten in de weg en het asfalt gedeelte dat daarop volgt is ook oppassen geblazen met veel gaten in het wegdek. Dat laatste is misschien nog wel vervelender omdat je op de asvalt wegen wel een iets hogere snelheid hebt waardoor je de gaten later zien. Maar ookal is het een route van zo’n 6 uur, het grotendeels mooie uitzicht verveelt zeker niet en voor dat we het weten rijden we de eerste resorts in de omgeving Guardalavaca al voorbij.

Wij overnachten dit keer in Hotel Paradisus Rio de Oro, een erg gemoedelijk resort met kamers gelegen in verschillende bungalows verspreid over het resort. Het eten is erg lekker, lieve mensen helpen je graag en de ligging prachtig; direct aan het witte strand. De baai wordt gedeeld met 1 ander resort, maar de baai is erg ruim en het strand is privé voor de gasten van de resorts, dus het is er heerlijk rustig. Het hotel heeft ook een Adults Only gedeelte waar je helemaal verwend wordt!

Een extra bonus is dat het duiken gratis inbegrepen is bij verblijf in het resort. Hier maken wij dan ook graag gebruik van. Iedere ochtend heb je de mogelijkheid om met 2 duiken mee te gaan. Het vervoer van het hotel naar het duikcentrum (vaak wel via andere hotels om duikers op te halen) en naar de locatie waar de duikboten vertrekken is allemaal inbegrepen en goed geregeld. Heerlijk eten, duiken, relaxen op het strand en bij het zwembad met een cocktailtje; de perfecte combinatie voor een heerlijk laatste dagje in Oost-Cuba!

Terug naar reisverslagen