ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Janka | Peru. ‘Groots!’

In het jaar 2018/2019 waren Janka en haar partner op wereldreis door o.a. een aantal landen in Latijns-Amerika. Lees hier het verslag van hun mooie rondreis door Peru.

Chachapoyas

De meest genoemde én bekendste hoogtepunten van Peru zoals Machu Picchu, Rainbow Mountain en Colca Cañon zijn allemaal in het zuiden gelegen. Laguna 69, Canyon del Sonche en de Gocta waterval, die allemaal in Noord-Peru te vinden zijn, hoor je minder vaak. Toch zijn deze plekken minstens zo mooi! Voor ons is dit in ieder geval een bezoek aan Noord-Peru waard! Het gaat ons veel tijd kosten om Noord-Peru te ontdekken, maar we hebben alle tijd van de wereld, dus waarom niet?!

Vanuit Vilcabamba in Ecuador zijn we het nationale Podocarpus natuurreservaat gepasseerd om vervolgens bij de internationale brug in La Balsa de stempel voor Peru in ons paspoort laten drukken. De route is magisch mooi! Uitgestrekte landerijen met eindeloze rijstvelden, bananen- en koffieplantages, geflankeerd door indrukwekkende bergen en palmbomen. Het heeft een beetje weg van Azië! We hebben een nachtje in Jaén geslapen om de volgende dag weer door te reizen richting Chachapoyas. Het afgelegen gebied van Chachapoyas is omgeven door hoge bergen met regenwouden. Deze regio is alleen toegankelijk via één spectaculaire route langs ruige landschappen met bergpassen en valleien. We beginnen dus hoog in de bergen. Chachapoyas is een knus stadje met een gezellig dorpsplein, heerlijke koffie en leuke restaurantjes. Ohja, en in de omgeving kun je hele gave dingen doen!

Een must-see is één van werelds grootste watervallen, de Gocta Waterval! In 2005 is deze waterval pas ontdekt door een groepje avonturiers. De lokale bevolking was uiteraard op de hoogte van deze enorme waterval, maar was nog nooit aan de “buitenwereld” getoond. De waterval is 771 meter hoog en bestaat uit 2 delen. De Gocta is omgeven door ruige natuur en ligt midden in het nevelwoud. Je moet er wel wat voor over hebben om de waterval van dichtbij te kunnen zien: we werken onszelf in het zweet tijdens de pittige trekking van minimaal een halve dag! Juist dat maakt de ervaring onvergetelijk!

Minder bekend en minder intensief om te bezoeken is het uitzichtpunt ‘Cayon del Sonche’ in Huancas, een spectaculair uitzichtpunt op 20 minuten rijden van Chachapoyas. De top van de Canyon ligt op 2.620 meter boven zeespiegel en de kloof zelf heeft een lengte van ongeveer 11 kilometer. Deze plek is, mede doordat er zo weinig toeristen zijn, een extreem fotogenieke plek in Noord-Peru. Hier heb je een spectaculair uitzicht over de bergen en zie je verschillende watervallen! Er loopt een pad langs de canyon die je naar een tweede uitzichtpunt brengt ‘Mirador Huancas’. Zeker de moeite waard om dit pad te volgen, we worden getrakteerd op nog meer mooie uitzichten!  

Al met al, is Chachapoyas een regio om te verkennen en we zijn blij dit ontdekt te hebben!

Trujillo

Trujillo, een stad die eigenlijk niet op ons programma stond…

Ons plan was om met de nachtbus naar Trujillo te reizen en vervolgens meteen op een aansluitende dagbus naar Huaraz te stappen. Kort samengevat: Nachtbus vertraging, dagbus op een haar na gemist.

Omgaan met onverwachte uitdagingen, compromissen sluiten en het probleem oplossen. Tuurlijk, het kost wat mopperen en tieren. Hands up; Teamwork, samen sterk!

Trujillo is eigenlijk helemaal zo gek niet! De stad heeft ongeveer 820 duizend inwoners en is daarmee de derde stad van Peru. De stad heeft vele overblijfselen van de Spaanse koloniale periode. Het centrum is rijk aan kleurige panden, houten balkons en smeedijzeren hekken. Een Spaans aandoende stad om een paar uurtjes in te stuinen, koffie te drinken en een lekker taartje eten.

We gaan door naar Huaraz, de bergen weer in, de hoogte opzoeken!

Huaraz

Al zigzaggend reizen we door Peru. Onderweg van Trujillo naar Huaraz passeren we de meest bijzondere landschappen. Zover als ons oog rijkt zien we zand en zandduinen met voor ons kilometers asfalt. Het is genieten geblazen op weg naar Huaraz!

Huaraz is een stad dat absoluut niet de schoonheidsprijs wint als het gaat om mooiste stad van Peru, maar het is wel een stad die veel reizigers trekt. Het ligt namelijk in het avonturenkoninkrijk van de Andes op bijna 3100 meter. Vanuit hier kan je verschillende hikes ondernemen, met prachtig zicht op de hoog besneeuwde bergtoppen.

Huaraz is voor de meeste reizigers het startpunt voor een trekking naar Laguna 69. Zo ook voor ons! Voordat wij deze trektocht gaan doen acclimatiseren we even, ook hier is het namelijk erg belangrijk ons lichaam eerst te laten wennen aan de hoogte.

In het juiste seizoen krijg je ook nog eens de kans om bultrugwalvissen te spotten. We hebben ze spectaculaire We gaan eerst een testhike doen. Deze hike brengt ons naar het meer van Wilcacocha. Een ideale hike om te acclimatiseren. We lopen van 3100 meter tot een hoogte van 3700 meter. Uiteindelijk aangekomen bij het meer, dat zelf niet zo bijzonder is, hebben we wel een heel mooi uitzicht over Huaraz.

Laguna 69 is een felblauw gletsjermeer en een bekende bezienswaardigheid in Peru. Voor dag en dauw worden we opgepikt voor een busrit van zo’n 3 uur om ons naar het startpunt van de hike te brengen. Het startpunt ligt al hoog in de bergen, midden in een vallei. Tijdens de hike doorkruizen we groene berglandschappen, zien we watervallen en wandelen langs de oevers van kabbelende rivieren. De wandeling naar Laguna 69 is bijna net zo mooi als het meer zelf! Na 3,5 uur wandelen, waarbij vooral de laatste 45 minuten behoorlijk zwaar zijn, komen we dan eindelijk aan bij het prachtige ijsblauwe meer! Het meer wordt omringd door de besneeuwde bergen van Chacraraju, Pisco en Huandoy, het water reflecteert en is zo intens blauw dat het lijkt alsof het is gefotoshopt.

Magisch en onbeschrijfelijk mooi!

Cusco

Cusco is misschien wel de leukste en kleurrijkste stad van Peru met tientallen mooie bezienswaardigheden in en rond de stad. Deze stad leent zich bijvoorbeeld perfect als uitvalsbasis voor een bezoek aan Machu Picchu! Een week verblijven is eigenlijk nogsteeds te kort. We gaan de highlights doen, want Cusco is über-toeristisch en eerlijk gezegd zijn we daar niet zo van..

Plaza de Armas is het centrale plein van Cusco waar altijd wel wat te beleven is. Een middag op een bankje zitten is geen straf, er is altijd wel wat te zien. We mogen van geluk spreken dat we de aanloop van het festival Virgen de Carmen meemaken dat gevierd wordt op dit plein. Het is één van de grootste religieuze festivals in Peru en mensen komen van ver om het festival te vieren. Het is een uitspatting van levendige parades, traditionele muziek en dans. Een uniek kijkje in de cultuur en tradities van dit opmerkelijke land en haar bevolking!

In de San Blas area vind je allerlei kleine boetiekjes, galerijen en straathandelaren die souvenirs verkopen. Het zonnetje schijnt en we dwalen door de smalle witte steegjes afgewisseld met oude indrukwekkende Inka muren. Elke hoek die je omgaat geeft een nieuw uitzicht en bijna elk plein heeft haar eigen kerk. De meest kleurrijke souvenirs worden aangeboden, lokale vrouwen en meisjes in kleurrijke traditionele kledingdracht die op hun beurt weer vergezeld worden door baby lama’s of alpaca’s en het zwart ziet van de toeristen. Tsja.. We zoeken de rust op en lopen naar het viewpoint bij San Cristobal. Hier hebben we een mooi uitzicht over de stad dat we maar met een handje vol mensen hoeft te delen. Dikke duim!

In Cusco kun je een quadtour boeken met als highlight Salinas de Maras. Quadrijden, dat klinkt toch onwijs tof in de oren? De tour was snel geboekt! We rijden in een minivan richting het begin van de quadroute. Daar aangekomen staan de quad’s klaar. Eerst een korte uitleg over de quad en het rijden hierop, vervolgens oefenen op het uitgezette parcour. Dan is het tijd om samen op een quad te springen. We rijden in een schitterende omgeving, grote meren met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen, oneindige droge en stoffige wegen en kleine boerendorpjes waarbij de ezels op de weg voorrang hebben. Als we uiteindelijk aankomen bij Salinas de Maras worden we stil van de enorme hoeveelheden zoutterrassen die we zien, in totaal ongeveer 3000! Het is een bijzondere plek dat al in het Inca tijdperk gebruikt werd voor het winnen van zout. Vanuit een zoutwaterbron stroomt extreem zout water via smalle kanalen naar beneden. Deze stroom water vult de verschillende terrassen met een laagje water van een paar centimeter. Al na een paar dagen beginnen zich in het water zoutkristallen te vormen en na ongeveer een maand is al het water verdampt. Ze schrapen het zout dan bij elkaar en het is klaar om te verkopen.

Safe the best for last! Best bewaarde Inca-stad ter wereld. De bergen van de Andes hebben Machu Picchu lang uit de wereldgeschiedenis gehouden. De Spanjaarden zochten naar een ‘gouden stad’, maar tevergeefs. Daardoor is dit het belangrijkste overblijfsel van de Inca-beschaving. De Machu Picchu is een bezienswaardigheid die 89% van de reizigers op hun to-do lijst hebben staan. Zo ook op die van ons! En het klopt wat ze zeggen; het is enorm toeristisch, maar ó zó indrukwekkend. We hebben een hoop tempels, ruines en hikes gezien en gelopen, maar deze is wel een pareltje hoor! Wat zo bijzonder is aan Machu Picchu? Het idee dat deze stad ooit door mensenhanden is gebouwd is al indrukwekkend. Te bedenken dat het is gelegen bovenop een bergtop van 2400 meter, diep in het oerwoud in de binnenlanden van Peru. De massieve en oeroude Inca rotsblokken zijn stuk voor stuk naar boven gebracht om een stad voor het machtige inca-volk te bouwen. Tel daar een uniek uitzicht bij op; De schitterende omgeving met eeuwenoude ruïnes, reusachtige bergtoppen, heldergroene bossen en achteloos kauwende lama’s die voor je lens langslopen.

Een van de nieuwe zeven Wereldwonderen. Een onvergetelijke ervaring!

Arequipa

Arequipa is misschien wel één van de mooiste steden van het land. Het is de derde grootste stad van Peru en wordt ook wel Cuidad Blanca, de witte stad, genoemd. Doordat drie vulkanen Misti, Chachani en Pichu Pichu fier boven de stad uitreiken, is er veel tufsteen in de omgeving te vinden. De wit-grijze tufsteen wordt gebruikt voor gebouwen in het centrum van Arequipa. De stad is daardoor bijzonder mooi! 

Niets is leuker dan mensen kijken. En waar kan dat beter dan op het centrale plein? Plaza de Armas in Arequipa leent zich daar perfect voor! Het plein wordt aan drie kanten omrand door lange, witte arcades en één kant van het plein wordt helemaal in beslag genomen door de enorme kathedraal, met daarachter de besneeuwde toppen van El Misti en Chachani. Het hart van het plein is een groen park met een fontein, hoge palmbomen en honderden brutale duiven. Oude mannetjes en vrouwtjes ploffen neer op de bankjes, ouders met kinderen aan de hand en schoenenpoetsers proberen een zakcentje bij te verdienen.

Santa Catalina is één van de grootste kloosters ter wereld waar honderden jaren lang meer dan 450 nonnen hebben gewoond. Niemand mocht het klooster betreden waardoor de bewoners van Arequipa geen idee hadden wat zich binnen de muren van het klooster afspeelde of hoe het eruit zag. In 1970 gingen de deuren voor het publiek open. Gelukkig! Zoals gezegd, de buitenmuren van het Santa Catalina klooster verraden niks, maar binnen wacht een oase van rust en kleur. De witte, blauwe en rode straatjes zorgen voor een prachtig kleurenspel in het klooster. Slenteren door allerlei zijstraatjes en het ontdekken van de leukste hofjes. Overal staan vetplanten, cactussen en bakken met gekleurde bloemen. 

De lokale markt van Arequipa is geweldig! Bij de San Camilo Market halen locals hun verse producten. Groenten en fruit liggen huizenhoog opgestapeld in enorme marktkramen. We maken kennis met de honderden soorten aardappelen en maïs die Peru rijk is. En je kunt er terecht voor de mooiste hoeden! Alles is netjes gestructureerd met aan de ene kant de kraampjes voor het vlees, verderop vind je de vis en weer een stukje verder haal je de lekkerste smoothies. Het is er chaotisch druk en er komen nog maar weinig toeristen. 

Ook nemen we een kijkje bij Mundo Alcapa. In dit koloniale complex zien we hoe de wol van alpaca’s wordt geselecteerd en verwerkt én hoe het weven van stoffen in zijn werk gaat. Het leukste van Mundo Alpaca zijn de lokale bewoners: een groep lama’s, alpaca’s en vicuña’s. Een mooie kans om de verschillen tussen deze dieren te zien, die we tijdens onze Peru-reis al regelmatig in het wild zijn tegen gekomen.

Super leuk om te doen in Arequipa was raften op de rivier Rio Chili. Net buiten Arequipa loopt de rivier Rio Chili, deze ligt tussen de Misti en de Chachani vulkaan in. Hierdoor heb je tijdens het raften een fantastisch uitzicht. De omgeving waar we doorheen raften is schitterend en meteen een goede workout!

Huacachina

Huacachina is gelegen in een brede duinkom en ziet eruit als een sprookje: Een prachtige woestijnoase met in het midden een smaragdgroen meer dat wordt omringd door palmbomen. Lang geleden was dit een populaire plek voor de rijkste Peruanen om in hun vrije tijd verkoeling te zoeken. Tegenwoordig is Huacachina een bruisend backpackersdorpje dat volledig draait op toerisme. Duinen kennen we in Nederland maar al te goed, maar die zijn niets in vergelijking met de honderden meters hoge duinen van Huacachina. Deze duinen vormen het bestaansrecht van Huacachina en er zijn twee geweldige activiteiten die we hier niet willen missen: sandboarden en buggy rijden.

Met een dune buggy scheur je door de woestijn op zoek naar de hoogste zandduinen. Deze futuristische voertuigen zijn er in alle kleuren en bezorgen je het gevoel van een achtbaan, maar dan in het kwadraat. Een dune buggy is een soort quad gemaakt om te rijden in de woestijn, en kan op hoge snelheden over de duinen crossen. Samen met een chauffeur rijden we met hoge snelheid door het mulle zand, bijna verticaal de duinen op. Even heb je het gevoel dat je met buggy en al achterover valt, maar al snel kukel je weer via de andere kant van de duin weer naar beneden. Op de top van één van de duinen stoppen we om te genieten van het uitzicht. Zover als je kan kijken zie je zand, zand en nog eens zand.

Dan is het tijd om te sandboarden. Een adrenaline kick is gegarandeerd! Met een bonkend hart schuiven we ons board met de punt over de rand en gaan we op onze buik liggen terwijl we de touwen aan de bovenkant van het board vasthouden. We krijgen een duwtje om over de rand te komen en in rap tempo razen we door het zand naar beneden. Voordat je het weet sta je beneden met een flinke dosis adrenaline in je lijf!

Na een middag fanatiek sandboarden en rijden met de dune buggy zit er werkelijk overal zand. Tussen de tanden, in de haren, achter de oren en onder onze nagels. Maar oijoijoi wat was dat leuk!

Paracas

Door haar flora en fauna doen de Islas Ballestas denken aan de Galápagos eilanden. De Islas Ballestas vormen een budget-versie en zijn een niet te missen excursie tijdens onze reis door Peru. Dit beschermde natuurgebied ligt vlakbij de kust van Paracas en is een veilige haven voor dieren als zeeleeuwen, pinguïns, Peruaanse aalscholvers, pelikanen en duizenden vogels.

We gaan mee op een 2 uur durende boottocht om Isla Ballestas en haar bewoners te bewonderen. Voordat de Islas Ballestas in zicht komen, maken we een korte stop bij de ‘Paracas Candelabra’. Een geogrief dat in de rotsen is gemaakt en maarliefst 150 meter hoog en 50 meter breed is. Het verhaal achter de Paracas Candelabra is omgeven door mysterie. Hoe oud is de tekening? Wie is er verantwoordelijk? Wat moet het precies voorstellen: een kandelaar of toch een cactus? Niemand die het antwoord kan geven!

Daarna varen we langs een paar kleine eilandjes, waarbij we de eilandjes zelf niet betreden, maar er dicht omheen varen. We kunnen de vele dieren op de eilanden van heel dichtbij bewonderen. Nieuwsgierige zeeleeuwen begroeten ons en het is grappig om te zien hoe de pinguins achter elkaar aan waggelend het water induiken.

Deze bijzondere bevolking veroorzaakt een verschrikkelijke stank. Geen wonder dat er op de Ballestaseilanden nogsteeds vogelpoep (guano) wordt gewonnen. Om de vijf jaar wordt de zeer vruchtbare laag guano van het eiland geschept en met grote winst verkocht als exportproduct.

Even een frisse neus halen zat er niet in… Het was zeker een mooie tour, maar met een luchtje!

Lima

Lima is de hoofdstad van Peru en een moderne stad met bijzondere bezienswaardigheden. Hier wandel je door kleurrijke straten en bewonder je talloze koloniale bouwwerken. Kenmerkend is dat de stad gebouwd is langs een klif voor de kust van de Stille Oceaan. Een bijzonder gezicht! We gaan Peru verlaten en hebben onze vlucht vanaf Lima. En als we er dan toch zijn, is het wel net zo leuk om de stad nog even te verkennen.

Lima is de hoofdstad van Peru en een moderne stad met bijzondere bezienswaardigheden. Hier wandel je door kleurrijke straten en bewonder je talloze koloniale bouwwerken. Kenmerkend is dat de stad gebouwd is langs een klif vooWe verbleven in de wijk Miraflores die barst van de leuke barretjes, restaurants, luxe winkelmogelijkheden, casino’s en hotels. Deze wijk ligt direct aan de kust. Langs de hele kustlijn, op het randje van de klif, is een brede promenade aangelegd. Een aaneenschakeling van groene parken waar je regelmatig worden ingehaald door hardlopers, fietsers en skaters. Vanaf de hoge kliffen hebben we een geweldig uitzicht op surfers die in de Stille Oceaan liggen én de uitgestrekte kust van Lima. Een bekende bezienswaardigheid die je hier vindt is het Love Park. Een op Gaudí geïnspireerd park dat door de Spanjaarden werd aangelegd. Opvallend is het beeld van een liefdeskoppel, waar dit park zijn naam aan te danken heeft. Ook vind je langs de kust de ingang van een groot winkelcentrum. Het winkelcentrum zelf is namelijk helemaal in de klif weggewerkt!

Eeuwen geleden was Barranco een slaperig vissersdorpje. Nu is het een van Lima’s populairste wijken. In de 20e eeuw begonnen beroemde schrijvers, muzikanten en kunstenaars zich hier te vestigen. Dit artistieke karakter zie je nog steeds terug in de wijk. Deze hippe en pittoreske wijk is bezaaid met bloeiende bomen, een mooie oude brug, koloniale huizen met prachtige kleuren, heel veel gezellige straatjes en pleintjes én er rijden veel oude Amerikaanse auto’s, Volkswagen busjes en Kevers rond, wat echt typerend is voor deze wijk.

Lima is onze aller-allerlaatste stop in Zuid-Amerika. Backpacken in Zuid-Amerika is gepaard gegaan met een “overbelasting” van onze zintuigen. We hebben vele prachtige bezienswaardigheden gezien en hoogtepunten beleeft. Salar de Uyuni zoutvlaktes is één van deze hoogtepunten, maar wat dacht je van Machu Picchu, het kleine dorpje Minca, de Gocta waterval, Valle de Cocora, de poorman Galapagos, de Amazone en Laguna69. Stuk voor stuk hoogtepunten die voor altijd op ons netvlies zullen blijven staan.

Het was een waar avontuur door dit mooie, veelzijdige en indrukwekkende continent. We hebben ons laten betoveren door al het moois dat de Zuid-Amerikaanse landen te bieden hebben!

Heeft het reisverslag van Janka jou geïnspireerd? Bekijk onze voorbeeldreizen naar Peru of neem contact met ons op!

Terug naar reisverslagen