ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Janka | Colombia. ‘Vamos!’

In het jaar 2018/2019 waren Janka en haar partner op wereldreis door o.a. een aantal landen in Latijns-Amerika. Wat nu volgt is het verslag van hun bijzonder mooie rondreis door Colombia.

Bogota

Bogota, de hoofdstad van Colombia ligt op ruim 2.600 meter hoogte en heeft zo’n 9 miljoen inwoners. Het eerste hoofdstuk uit ons Zuid-Amerika sprookje. Bogota had ooit de stempel ‘onveilig’ maar ontwikkelt nu een reputatie als één van de meest opwindende en cultureel diverse hoofdsteden in heel Latijns-Amerika. We hebben hier een interessante graffiti-tour gedaan, fietsen samen met een gids door de verschillende wijken, zoeken het hogerop om Bogota van bovenaf te aanschouwen en struinen door het historische centrum.

La Candelaria is het historische deel van Bogota en een hele leuke buurt om doorheen te wandelen. Alle panden hebben een ander kleurtje, de muren bedekken honderden graffiti kunstwerken en er zijn ontzettend veel gezellige koffietentjes en restaurants. Een levendige wijk waar we ons een paar dagen vermaken als start van onze reis door Colombia. Ook ligt deze wijk aan de voet van de berg Monserrate. Pas als je de kabelbaan naar bijna 3.200 meter hoogte neemt, heb je door hoe groot Bogota eigenlijk is. Vanaf de top hebben we een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de stad.

Bogota is gehuld in streetart. Graffiti is al decennia lang een zeer belangrijk onderdeel van Bogota. Street artists verspreiden hun creatieve ideeën en politieke meningen op muren in de hele stad. In het verleden is een 16 jarige jongen door een politieagent doodgeschoten toen hij op een viaduct aan het schilderen was. De ophef was enorm en er was veel protest in de hele stad. De burgemeester van Bogota nam destijds de beslissing om graffiti en streetart te legaliseren en zelfs actief te promoten als onderdeel van de artistieke en culturele identiteit van Bogota. Een super toffe tour langs de meesterwerken van vele nationale en internationale straatartiesten, waarbij we ook leren over de geschiedenis van Colombia, de corruptie en de verhalen achter de muurschilderingen.

Ook een leuke manier om de stad te verkennen is natuurlijk per fiets! Je kan net iets meer van Bogota ontdekken in een korte tijd. We hebben een enthousiaste gids die ons de stad op een andere manier laat ervaren. We fietsen door de verschillende wijken, van superrijk tot straatarm, maken stops voor typisch Colombiaanse gerechtjes en drankjes en komen veel te weten over de geschiedenis van de stad.

Bogota is leuk, echt leuk!

Salento

Salento en de geweldige Valle de Cocora. Een groene glooiende vallei waar de hoogste palmbomen ter wereld te vinden zijn. Naast Valle de Coroca staat Salento bekend om de vele koffieplantages in de omgeving waar je een interessante tour kunt krijgen. Koffie is natuurlijk altijd een goed idee!

Salento is een klein schattig boerendorpje in zuurstokkleuren. Het centrale pleintje is de plek waar de willy’s, typisch Colombiaanse vrolijk gekleurde én volgepropte jeeps, vertrekken richting de koffieplantages. Wij zijn wel in voor wat avontuur en willen onderweg graag genieten van het geweldige uitzicht, dus kiezen er vrijwillig voor om achterop de jeep te staan die ons naar een kleine koffieplantage brengt. Onze gids David legt vol liefde en passie uit hoe het proces van koffie oogsten, drogen en branden precies in zijn werk gaat. Het is een interactieve tour waarbij we zelf ook de handen uit de mouwen steken. We planten de kleine stekjes, plukken de koffiebessen en persen de oogst in de persmachine. Van plant tot gebrande koffie, met als afsluiting het proeven van de verse koffie. Heerlijk!

Valle de Cocora, de trekpleister van Colombia. We maken een hike van zo’n 5 uur door een mooi groen glooiend landschap, vervolgens lopen we het dichte nevelwoud in. Onderweg passeren we meerdere keren de rivier over wankele hangbruggetjes.  Het pittigste deel van de wandeling gaat zigzaggend steil omhoog naar de top van de berg waar we op bijna 3 kilometer hoogte zijn! Vanaf hier beginnen we aan de wandeling naar beneden, het nevelwoud uit en de vallei in. In deze vallei staan honderden waxpalmen, met hun ruim 60 meter de hoogste palmbomen ter wereld, waarnaast je zelf zo klein en nietig lijkt als een speldenknop. De torenhoge waxpalmen vormen echt een heel tof en bizar gezicht.

Een must-visit in Colombia!

Medellín

Medellín is een stad met een verhaal. Het stond nog niet zo heel lang geleden bekend als ‘de gevaarlijkste stad ter wereld’, omdat het ontzettend veel te maken kreeg met drugs, geweld en criminaliteit. Dat kwam doordat het kartel van Pablo Escobar aan de macht was in deze stad. Tegenwoordig is het niet meer in handen van het kartel en heeft Medellín een grote transformatie doorgemaakt. Je voelt hier aan den levende lijve hoe de Paisas (naam voor de inwoners) hun stad uit het slop haalden na een lange zwarte periode in de geschiedenis.

Wij deden een georganiseerde wandeltocht en dat was écht de moeite waard. We kregen zowel het mooie, als lelijke van de stad te zien. Horen de verhalen over de drugskartels en het geweld, maar zien ook hoe trots de inwoners zijn dat het eindelijk weer de goede kant op gaat.

Er zijn nog steeds veel sloppenwijken tegen de berg op gebouwd, die enkele jaren geleden nog in handen waren van bendes. De bewoners werden gedwongen om de bendes te betalen wanneer ze hun wijk wilde verlaten. De burgemeester zocht een oplossing hiervoor en besloot meerdere kabelbanen over de sloppenwijken te laten bouwen. Op deze manier kan iedereen tegenwoordig makkelijk de stad bereiken zonder de bendes smeergeld te betalen. Ondertussen is de kabelbaan uitgegroeid tot een toeristische attractie, want je hebt een bijzonder uitzicht vanuit je karretje!

Ook maken we vanuit Medellín een dagtrip naar Guatapé, het kleurrijkste dorp van Colombia. Het dorpje is enorm fotogeniek, alle huizen hebben minstens 5 verschillende kleuren op de muur en de sfeer is extreem tranquilo. Net buiten het dorpje ligt de bekende El Peñol rots. Het beklimmen van deze El Peñol kunnen we natuurlijk niet overslaan. De enorme rots steekt kaarsrecht uit de grond omhoog en lijkt dichtgenaaid te zijn door de gigantische trap die je in ruim 700 treden naar boven brengt. We worden beloont met een fenomenaal uitzicht over het waterrijke natuurgebied rondom de rots.

Medellín en Guatapé zijn fantastisch. Love it!

Cartagena

De koloniale stad Cartagena laat ons hart letterlijk en figuurlijk sneller kloppen. De stad is de onbetwiste koningin van de Caribische kust. Het heeft een Caribische vibe, straten waar de muziek doorheen klinkt en de mensen zijn veel buiten te vinden en vrolijk. Cartagena is een explosie van kleur, met mooie streetart, goed bewaarde gebouwen die getuigen van een rijke koloniale geschiedenis, prachtige huizen met balkonnetjes vol roze klimplanten en statige kerken die uittorenen boven de vele gezellige pleintjes.

De zon brandt hier onverbiddelijk, dus een dagje strand is een welkome afkoeling. Verder bestaan de dagen voornamelijk uit ronddwalen. We maken een wandeling over de stadsmuren en door de verschillende wijken. Op iedere hoek valt wel iets te beleven of te zien!

De wijk Getsemaní, waar wij een aantal nachten slapen is uberhip. We zijn elke dag op Plaza de la Trinidad te vinden. Hier barst aan het einde van de middag en in de avond een gezellig straatfeest los met Afrikaanse muziek, straatmuzikanten die hun kunsten vertonen, zittend op een terrasje met heerlijk eten en een koud biertje.

Ja, Cartagena is nice en misschien wel onze favoriete stad in Colombia!

Minca

Op slechts enkele kilometers van Santa Marta ligt de Sierra Nevada, het hoogste kustgebergte ter wereld. Vanaf Santa Marta rijden we een uur lang de berg op, zó de diepgroene jungle in. Minca is een gezellig klein dorpje. De perfecte zijsprong om hier even te kunnen genieten van frisse lucht en een wandeling in de omgeving met prachtige uitzichten.

We belanden op een ecologische bijenfarm waar de Nederlandse Pim al jaren woont en werkt. Ver van alles en iedereen, met machtig uitzicht, honderden bijen en hectares aan grond waar de eigen groenten op verbouwd worden. Back to basic!

Minca is een leuke afwisseling met de grote steden van de afgelopen weken en de stranden van de Colombiaanse kust die nog op ons wachten. Vamos a la Playa!

Palomino

Het is alweer tijd voor onze laatste stop in Colombia… En natuurlijk willen we de reis met Inge een beetje relaxt afsluiten. We hebben een ideale strandbestemming gevonden: Palomino. Een ontzettend ontspannen beachtown aan de Caribische kust met één zanderige hoofdweg richting het strand. Het overgrote deel van het strand is gewoon zand met palmbomen. Geen muziek, geen bedjes, maar ultieme rust met een ruige zee. In het dorpje vind je diverse restaurantjes, kleinschalige accommodaties en overal kleine winkeltjes of kraampjes met handgemaakte spullen. Van de typische Colombiaanse schoudertassen tot bijzondere sieraden. Een dorp vol creativelingen, het doet gemoedelijk en gezellig aan!

In Palomino komen we om even lekker niets te doen én er zijn ook twee activiteiten die we niet willen missen: Tuben en Tejo!

Tuben hebben we al eens in Laos (Azië) gedaan en was ons goed bevallen. Waarom dan in Colombia niet nog eens?! Het is heel simpel en super relax. De tube is een opgeblazen binnenband van een tractor waarop we via de rivier richting de zee dobberen. We krijgen zo’n tube en springen alle 2 achterop een motor. De motors brengen ons richting de bergen. Vervolgens lopen we nog een half uur door de jungle richting de rivier om er vervolgens in te springen en 3 uur lang te genieten van het waanzinnige landschap en van het biertje dat we meegenomen hadden. Uiteindelijk komen we aan bij het strand in Palomino waarvandaan we met onze tube weer richting het dorp lopen.

Het spelletje Tejo is dé nationale sport van Colombia. Dit maffe spel is populair in heel Colombia. Elke ‘baan’ heeft een bak van klei met daarin kleine explosieven (kleine papieren witte envelopjes gevuld met buskruit). Nu is het de kunst om vanaf 20 meter afstand deze explosieven te laten exploderen door er een ‘Tejo’ op te gooien. Dit is een rond stuk metaal van 2 kilo. De explosieven zijn klein en het is best moeilijk om raak te gooien. Geen ontploffing, wel een middagje plezier! 

We hebben aan één stuk door gerelaxed, boekje gelezen, duikje in het zwembad genomen, spelletjes gespeeld, muziekje geluisterd, dobberen op de rivier, lekker gegeten en biertjes gedronken. Echt vakantie dus eigenlijk!

Wij blijven nog even vakantie vieren en hebben ons ticket naar Ecuador in de pocket!

Terug naar reisverslagen