ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Janka | Ecuador. ‘Helemaal ondersteboven!’

In het jaar 2018/2019 waren Janka en haar partner op wereldreis door o.a. een aantal landen in Latijns-Amerika. Wat nu volgt is het verslag van hun bijzonder mooie rondreis door Ecuador.

Quito

Een reis door Ecuador wordt vaak onlosmakelijk verbonden met de Galapagos eilanden. Niet zo gek, want het is dé grootste trekpleister van het land. Maar Ecuador heeft zoveel meer te bieden! Prachtige natuur, koloniale steden, outdoor sporten en ontmoetingen met wilde dieren. We gaan de komende weken op zoek naar de verborgen schatten van dit diverse land.

Quito is de hoofdstad van Ecuador en ligt 20 kilometer ten zuiden van de evenaar, op bijna 3000 meter hoogte. Het is daarmee de hoogste hoofdstad ter wereld. We moeten even wennen aan deze hoogte. We doen het rustig aan, het beste medicijn tegen hoogteziekte.

Bogota is gehuld in streetart. Graffiti is al decennia lang een zeer belangrijk onderdeel van Bogota. Street artists Quito’s “old town”, is één van de best bewaard gebleven historische binnensteden van Zuid Amerika. Veel straten zijn autovrij zodat we er rustig rond kunt struinen. De binnenstad heeft prachtige architectuur, koloniale pleinen, oude kerken en kleurrijke huizen. Een stukje stad dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat!

Basilica del Voto is absoluut één van de highlights van Quito. Deze katholieke basiliek ligt net buiten de old town. Deze kerk wordt beschouwd als de mooiste in Zuid-Amerika. En dat is meer dan terecht! Wat direct opvalt zijn de gigantische torens van de kerk. We beklimmen deze torens en hebben een prachtig uitzicht op zowel de kerk zelf, als de binnenstad van Quito.

OoBasilica del Voto is absoluut één van de highlights van Quito. Deze katholieke basiliek ligt net buiten de old tOok nemen we de kabelbaan genaamd TelefériQo. TelefériQo is een samenvoeging van teleférico (kabelbaan) en Quito. Het is één van de hoogste kabelbanen ter wereld! In twintig minuten ga je ongeveer 2200 meter omhoog waardoor we uiteindelijk uitstappen op ruim 4000 meter hoogte. Vanaf de top hebben we een prachtig uitzicht over de stad. We maken hier meteen onze eerste hike op hoge hoogte en stijgen nog eens 500 meter. Goed luisteren naar ons lichaam is een vereiste, 4500 meter is een serieuze hoogte en zeker met de heftige inspanning kan de hoogteziekte hier snel toeslaan. Duizeligheid, misselijk, hoofdpijn en moeite met ademen zijn veel voorkomende symptomen. Helaas ontkomen we er niet aan en hebben ook wij moeite met ademen en hoofdpijn..

Het mag de pret niet drukken, Quito is letterlijk en figuurlijk een bijzonder hoogtepunt!

Mindo

Op zo’n twee uur rijden van hoofdstad Quito kom je helemaal tot rust in een mooie omgeving die aan alle kanten wordt omringd door beboste bergen en cloud forest. Mindo is een klein authentiek stadje waar je allerlei toffe ‘extreme’ activiteiten kunt doen, chocolade kunt proeven, hiken langs prachtige watervallen en honderden kolibri’s kunt spotten.

Vlieg met hoge snelheden aan een zijden draadje door de jungle. Dat klinkt als een mooi avontuur! We gaan ziplinen, de tour bestaat uit 10 ziplines, waarvan de langste 400meter is. Om het extra spannend te maken kun je bij sommige ziplines trucjes doen. Zo hebben wij de superman kunnen doen, ‘the upside down’, en samen tegelijk door de jungle gevlogen! Geweldig!

Als je bent zoals de meeste mensen dan weet je heel goed hoe je chocola moet opeten, maar heb je eigenlijk geen idee hoe het gemaakt wordt. Tijdens de tour leren we alles over de geschiedenis van cacao en het bijzondere proces die de vrucht omtovert tot onze geliefde chocoladereep. Afsluiting met een proeverij inclusief een heerlijke brownie!

Ooit lagen de watervallen van het Mindo Cloud Forest diep verborgen in de jungle. Jaren geleden zijn de watervallen ontdekt door de locals en deze zijn nu toegankelijk met de kabelbaan ‘Tarabita’. We zitten in een geel karretje waarmee we over de jungle ‘zweven’ en we een mooi uitzicht hebben over de omliggende bossen van Mindo. Aangekomen de andere kant van de jungle hebben we een mooie wandeling gemaakt over steile paden langs diverse watervallen.

Paintball is een spel vol spanning en adrenaline. Uitgerust met een paintballgeweer volgeladen met oranje verfballetjes, een masker om het gezicht te beschermen, een militaire overall en een soort kogelvrij vest gaan we de strijd aan! Een middag vol vermaak, waarbij de oranje verf je om de oren vloog, de modder op de knieën zat en de blauwe plekken dagen later nog zichtbaar én voelbaar waren.

Mindo is wat ons betreft de adventure capital van het land waar je met gemak een week kan verblijven!

Puerto Lopez

Puerto Lopez is een vissersdorpje aan de kust van Ecuador, de springplank voor Nationaal Park Machalilla. Voor ons dé reden om Puerto Lopez niet over te slaan!

Langs de grillige kustlijn, even ten noorden van Puerto Lopez ligt het verborgen strand van Los Frailes. Het strand is misschien wel het mooiste strand van de hele westelijke kant van Zuid-Amerika. Zonder schreeuwerige bars en restaurants, ingeklemd tussen rotsheuvels. We maken in het park een wandeling langs meerdere stranden, baaien en uitkijkpunten waarbij we afsluiten bij Los Frailes.

Er zijn nog steeds veel sloppenwijken tegen de berg op gebouwd, die enkele jaren geleden nog in handen waren van bendes. De bewoners werden gedwongen om de bendes te betalen wanneer ze hun wijk wilde verlaten. De Vanuit de vissersplaats kun je met een snelle boot op een onvergetelijke dagtrip naar Isla de la Plata, dat een groot aantal bijzondere vogelsoorten heeft die verder alleen op de Galapagoseilanden voorkomen. Je komt hier onder andere blauwvoetgenten tegen. Met hun felgekleurde blauwe poten vormen ze een komisch gezicht. Rond het eiland zwemmen ook veel gekleurde vissen en zeeschildpadden, er is tijd genoeg om te snorkelen en de dieren van heeeeel dichtbij te zien!

In het juiste seizoen krijg je ook nog eens de kans om bultrugwalvissen te spotten. We hebben ze spectaculaire sprongen in de oceaan zien maken en vanuit het niets onze boot op zeer korte afstand zien passeren.

Vanwege al die dieren en de veel goedkopere anderhalf uur durende bootreis er naartoe wordt Isla de la Plata ook wel Poor Men’s Galapagos genoemd. Een uitstekend alternatief voor de dure Galapagoseilanden!

Montañita

Lang geleden was Montañita een klein rustig kustplaatsje met een aantal houten hutjes voor de vissers. Echter, toen enkele muzikanten, kunstenaars en surfers het dorpje ontdekten, werd het internationaal bekend en is het snel gegaan. Ze bleven hangen en Montañita groeide uit tot de populairste bestemming aan de westkust. Vanwege de diverse mix aan locals en backpackers is het altijd levendig in de straten. Op iedere vierkante meter vind je wel een horecagelegenheid. Van restaurants tot cafeetjes en van cocktailstalletjes tot grote (openlucht) discotheek. 

Daarnaast maken de perfecte golven Montañita tot de beste surfbestemming van Ecuador. Je hoeft hier geen moeite te doen om een surfwinkel te vinden die surfplanken verhuurt en lessen aanbiedt.

Wij komen hier voor een ‘niks-doen-dag’. Eén van de meest essentiële dingen om te doen tijdens het reizen!

Cuenca

Uitgestrekt in een liefelijke vallei op 2500 meter hoogte in het zuidoosten van de Andes ligt de koloniale stad Cuenca. Cuenca is gebouwd op de ruïnes van een mythische Inca stad. (Vergelijkbaar met het veel bekendere Cuzco in Peru). Het is de 3e stad van Ecuador en wordt gezien als de meest culturele hoofdstad van het land. Het koloniale centrum met klinkerstraatjes, knusse pleinen, smalle steegjes en véél kerken. Maar ook de groene parken en de rijke cultuur, geven Cuenca een vriendelijke en rustige atmosfeer. Als beloning werd het koloniale en culturele centrum in 1999 officieel op de monumentenlijst van UNESCO gezet.

De grootste trekpleister van Cuenca is dan ook het koloniale oude centrum, waar het goed vertoeven is tussen de karakteristieke gebouwen. Rondom het centrale plein, genaamd Parque Calderon, vind je een markt waar snoepgoed in alle soorten, maten en kleuren verkocht worden. En om de hoek van Parque Calderon vind je misschien wel het schattigste bloemenmarktje ter wereld! De authentieke indianenvrouwtjes hebben hier de meest kleurrijke bloemen in de aanbieding.

Ook vind je nabij Parque Calderode de oude en nieuwe kathedraal. In 1884 is men begonnen met de bouw van de nieuwe kathedraal (omdat de oude kathedraal te klein was geworden). Het heeft bijna 100 jaar geduurd voordat deze nieuwe kathedraal in gebruik werd genomen. De reusachtige kathedraal, met indrukwekkende blauw-witte koepels en ruimte voor meer dan 8000 gelovigen, is tegenwoordig één van de meest indrukwekkende bouwwerken in Ecuador. Zowel van binnen als van buiten heeft de nieuwe kathedraal een indrukwekkende architectuur. Je kunt niet alleen de grote zaal van de kathedraal bezoeken, maar ook ruim 150 treden beklimmen om op het dakterras tussen de 2 torens uit te komen. Van hieruit hebben we een mooi uitzicht over de stad en de blauw-witte koepels.

Ja, Cuenca is een van de mooiste steden in Ecuador! Een openluchtmuseum met Spaanse invloeden, een plezier om geweest te zijn!

Vilcabamba

Het is alweer tijd voor onze laatste stop in Colombia… En natuurlijk willen we de reis met Inge een beetje relaxt In het zuiden van Ecuador ligt het pittoreske stadje Vilcabamba in een prachtige vallei omringd door groene bergtoppen. De gezonde omgeving, vruchtbare grond en zuivere lucht zorgen ervoor dat de bewoners hier gemiddeld ouder worden dan in de rest van de wereld.

Gelegen op een heuvel met prachtig uitzicht over de vallei van Vilcabamba ligt de Izhcayluma Lodge met een grote tuin, bar, yoga- en massage mogelijkheden, zwembad en heerlijke eten! We verblijven 2 nachten in dit verscholen resortje voordat we doorgaan naar Peru.

Vanuit het resort zijn tal van uitgezette wandelingen, waaronder eentje met uitzicht op de valleien rondom Vilcabamba. Een behoorlijk stuk lopen over een bergweg, via een deels drooggevallen rivierbedding terug richting het dal en vervolgens langs de rivier richting Vilcabamba. Al met al zijn we langer onderweg dan verwacht en zijn we blij met de beentjes omhoog te kunnen aan het einde van de middag.

We maken ons klaar voor de reis naar Peru. Een busreis die de meest schilderachtige route schijnt te zijn tussen deze twee Zuid-Amerikaanse landen!

Terug naar reisverslagen