Suriname – er zijn maar weinig andere landen waar zoveel verschillende bevolkingsgroepen in harmonie samenleven. Ieder van hen met een eigen taal, gewoonten en religie. Dit maakt Suriname tot een kleurrijk geheel en een perfect land voor de avontuurlijke reiziger. Ben je in Suriname dan moet je de natuur in. De flora en fauna is ongekend. In de binnenlanden vind je overweldigend mooie watervallen. Je ziet papegaaien, apen, luiaards en zoveel meer. En waar je ook bent, je wordt omringd door een kakofonie aan dierengeluiden. Suriname is het land waar je eens in je leven moet zijn geweest!

Latin Travel heeft voor jou een prachtige, 15-daagse privérondreis samengesteld die je naar de mooiste plekken van Suriname brengt.

Highlights

Brownsberg Natuurpark is de ideale plaats wanneer je wil genieten van alles wat er maar aan flora en fauna te vinden is in het Surinaamse regenwoud. Brownsberg Natuurpark ligt op een heuvel met een 400 meter hoge top waardoor je een prachtig uitzicht hebt over het district Brokopondo, gelegen in de binnenlanden van Suriname en het Brokopondostuwmeer.

Het Brownsberg Natuurpark is 12.200 ha groot en kent vele watervallen waarvan de Irene val en Leo val wel de bekendste zijn. In het natuurreservaat komen meer dan 1400 verschillende (en zeldzame) plantensoorten voor en vind je alle 8 aapsoorten die Suriname kent.

In het noorden van Suriname, gevestigd aan de westoever van de Suriname-rivier, ligt de hoofdstad Paramaribo. Paramaribo heeft een dorps karakter met Caribische sferen waar nog altijd van alles te beleven is. Het is de grootste en belangrijkste stad van Suriname. De meeste bezienswaardigheden in het centrum zijn op loopafstand van elkaar te vinden. Dit maakt de stad erg makkelijk toegankelijk. In het historisch centrum vind je onder meer de Sint Petrus en Paulus Kathedraal. Laatstgenoemde is vrijwel helemaal uit hout gemaakt.

Commewijne is een district in Suriname dat vroeger vele plantages kende. Rond 1800 waren er meer dan zeshonderd plantages in Suriname, waarvan het merendeel in dit district. Vanwege oorlogen, dalingen productprijzen, afschaffing slavernij en landbouwziekten zijn veel plantagehouders er mee opgehouden. Bekende plantages in Commewijne zijn: Mariënburg, Peperpot, Katwijk, Laarwijk en Reynsdorp. Een bezoek aan één van de plantages is een unieke combinatie van natuur, cultuur en historie.

Raleighvallen – Voltzberg aan de Boven Coppenamerivier is gelegen aan Centraal Surinaams Natuurreservaat. Het gebied dat naar schatting 1,3 miljoen hectare groot is, is pas in 1988 volledig in kaart gebracht. Na een inspannende tocht die je naar de top van de Voltzberg voert heb je een schitterend uitzicht over het tropisch regenwoud van Suriname. In december 2000 werden de Raleighvallen en de Voltzberg geplaatst op de Unesco-Wereld Erfgoedlijst. Hoe terecht!
In het diepe zuiden van Suriname, schurend tegen de grens van Brazilië, ligt het mysterieuze Kasikasima gebergte. Het 718 meter hoge gebergte, oprijzend in een vrijwel ongerept regenwoud, kent twaalf toppen. De Kasikasima jungle is de plek waar je kennismaakt met planten en dieren die je zelden tot nooit gezien hebt. Verwonder je over de geuren, geluiden en kleuren van het regenwoud. Bekijk de indrukwekkende stroomversnellingen en beklim één van de toppen van het Kasikasima gebergte.
Het Galibi natuurreservaat  heeft een oppervlakte van 4000 hectare en ligt aan de noordkust van Suriname. Deze regio staat bekend als één van de belangrijkste legstranden voor zeeschildpadden in het West-Atlantische gebied. Er zijn hier grote populaties van lederschildpadden. De schildpadden die wel 2 meter groot kunnen worden en vaak tienduizenden kilometers hebben gezwommen, begraven hier hun eieren in het zand. Andere soorten schildpadden die je in het Galibi natuurreservaat vindt, zijn de soepschildpad (Surinaams: krapei), de warana en de karet.

Voorbeeld reizen

Dag 1: Vlucht vanaf Amsterdam naar Paramaribo

Laat in de middag of in de avond kom je aan waar je naar je hotel in Paramaribo wordt gebracht.


Dag 2: Cultural Market Tour Paramaribo

Neem een kijkje in het leven van de Surinaamse multiculturele samenleving. Bezoek de zangvogelwedstrijden op het Onafhankelijkheidsplein, een typisch Surinaamse hobby. Ontdek de grote variëteit op de Chinese markt waar je heerlijke dimsum proeft en een praatje met de verkopers op de gezellige Javaanse markt maakt. Verder bezoek je een vlooienmarkt, orchideeën markt en ter afsluiting de Paramaribo Zoo. De middag is vrij te besteden.


Dag 3: Een dagje vrij

Vandaag ben je een dagje vrij om verder te acclimatiseren en zelfstandig Paramaribo te ontdekken. Breng een bezoek aan de grootste markt van het Caribisch gebied, de bekende palmentuin, het museum in Fort Zeelandia of de beroemde houten Sint Petrus en Paulus Basiliek. Geniet van lokale gerechten en drankjes in één van de vele restaurants of aan de Waterkant.


Dag 4: Plantage Peperpot

Het natuurreservaat Peperpot is 1730 hectare groot en behoorde eens tot de meest bloeiende koffie- en cacao plantages van Suriname. Peperpot ligt op ongeveer een half uurtje rijden van Paramaribo en is een prachtige combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis.

Je vertrekt vroeg in de ochtend vanuit Paramaribo en maakt eerst een wandeling door het Natuurpark die een grote verscheidenheid kent aan flora & fauna. Halverwege het pad loop je langs de bedden en kanaaltjes om de koffiebomen en koffiemama (schaduwbomen) van dichtbij te bezichtigen. Het pad leid naar de oude koffiefabriek waar je een tour krijgt van een lokale gids van Peperpot. De plantagehuizen zijn gedeeltelijk gerestaureerd en je ziet de oude kampongs waar de eerste arbeiders van de plantage hebben gewoond. De historie komt hierbij tot leven. Vervolgens breng je een bezoek aan een Javaanse tuinder, die vol enthousiasme vertelt over de vruchten, kruiden en groenten die ter plekke worden verbouwd. Hierna word je om 12.30 uur naar Hotel de Plantage gebracht dat op een half uurtje rijden van Peperpot ligt. Er zijn comfortabele twee- en vierpersoonshuisjes beschikbaar, een zwembad en een jacuzzi. Ontbijt is inbegrepen en voor de overige maaltijden kun je terecht in het restaurant. Het menu biedt internationale gerechten welke bereid zijn met Surinaamse producten.


Dag 5: Hotel de Plantage

Vandaag is het ontspannen bij het huis en zwembad. Verken de omgeving. Maak een wandeling door het bos waar je cacaobomen, apen en vogels ziet. De 15 meter hoge uitkijktoren is ook een schitterende plek om te genieten van rust en de natuur.


Dag 6: The Sugar Trail

Na het ontbijt word je bij Hotel de Plantage opgehaald en rijd je verder naar Stolkertsijver. Hier vandaan is het een half uur varen over de Boven-Commewijne rivier naar de voormalige suikerplantage Concordia. Wat je onder meer ziet, zijn de overblijfselen van een waterrad en de stoommachine van een suikerfabriek uit 1830. De natuur heeft het verleden trachten te overwoekeren. De verhalen van de gids nemen je echter mee terug naar de roemruchtig slaventijd.

Tamanredjo is een begrip in Suriname waar het gaat om Javaans eten. Dit is de plek voor de lunch tijdens deze dagtrip. Hierna komt het roerige verleden van plantage Mariënburg aan bod waarbij je een bezoek brengt aan het voormalige fabrieksterrein. Een oud-arbeider verzorgt de rondleiding en zijn boeiende verhalen brengen de ruïnes weer tot leven.

De terugtocht naar Paramaribo wordt gemaakt per boot over de Suriname rivier. Tijdens deze gezellige boottocht krijg je uitleg over het destillatieproces waarbij suiker wordt omgezet tot rum. Uiteraard geniet je daarbij van heerlijke Surinaamse rumcocktails.


Dag 7: Sunset & Dolphins Trip

De ochtend en middag is vrij te besteden. Om 16.00 word je op Leonsberg verwacht voor de Sunset & Dolphins trip. De drie uur durende reis over het verkoelende water is onvergetelijk. Je gaat op zoek naar dolfijnen en eenmaal gevonden breng je tijd met ze door. Daarna vaar je door naar het pittoreske dorpje Johan & Margaretha waar je op een houten terras aan de Commewijne rivier de lokale snacks eet. Terwijl de avond invalt, zie je tijdens de terugtocht een adembenemend mooie zonsondergang. Volledig relaxed zet je weer voet aan wal.


Dag 8: Brownsberg Nature Park

Nature Park Brownsberg ligt op slechts anderhalf uur rijden vanaf Paramaribo. Er is een grote verscheidenheid aan flora & fauna. Bij ieder bezoek worden er vogels en kikkers gespot en hoor je de brulapen! Boven op de berg heb je meteen een prachtig uitzicht over het stuwmeer waar je de bijzondere kleine eilandjes en uitstekende boomtoppen ziet. Vanaf de Mazaronitop, gelegen op ongeveer 10 minuten wandelen is het uitzicht nog mooier!

De wandeling naar de Leovallen en eventueel de verder gelegen Irenevallen zorgen voor het actieve onderdeel in de trip. Er wordt uitleg gegeven over de flora & fauna. Eenmaal aangekomen bij de waterval is het heerlijk opfrissen! Op de terugweg word je bij Overbridge River Resort afgezet wat gelegen is aan de oever van de Surinamerivier. Dit recreatieoord wordt omringd door het haast mysterieuze en ondoordringbare Amazone oerwoud met woudreuzen, lianen, palmen en de alles overschaduwde majestueuze kankantrie’s.

Je overnacht in een van de comfortabele cabana’s met airco en warm water, voorzien van een koelkastje, waterkoker en magnetron. Het complex heeft een restaurant en op het rivierstrand kun je hutjes huren waar je de dag heerlijk ontspannen doorbrengt. Voor de veiligheid van de gasten is het zwemgedeelte afgeschermd met netten.


Dag 9
Overbridge River Resort

Vandaag heb je alle tijd om optimaal te genieten van de ontspannen omgeving van Overbridge.


Dag 10 – 14
Pingpe Jungle Resort

Je wordt bij Overbridge River Resort opgehaald voor een 5 daagse trip naar Jungle Resort Pingpe. In ongeveer 2,5 uur rijd je naar Atjoni waar je overstapt in de korjaal. Na een prachtige boottocht van ongeveer 3,5 uur door de jungle en langs Marrondorpjes kom je aan op je bestemming.

Jungle Resort Pingpe is een kleinschalig resort aan de Boven-Suriname rivier, gelegen recht tegenover het dorpje Pingpe. In deze omgeving zijn de dorpjes nog relatief authentiek en heten de bewoners je oprecht welkom. Je zult merken dat je direct betrokken wordt bij het leven van de Saramaccaners dat zich voor een belangrijk deel aan de rivier afspeelt. De inwoners van Pingpe leven op hun eigen authentieke manier. De enthousiaste gids komt uit het gebied en laat je kennismaken met zijn gebied, de mensen en de cultuur.

Naast een wandeling door het dorp neemt een lokale gids u in de avonduren mee op een avontuurlijke tocht per korjaal om kaaimannen te spotten. De gids laat de korjaal meestromen met de rivier. Zo geniet je in stilte van de schitterende geluiden uit de jungle. Ook een boswandeling door het regenwoud met uitgebreide informatie over de gebruiken van het bos en een bezoek aan de medische post te Djumu staan op het programma. Een echt hoogtepunt in deze trip is zeker de boottocht naar de imposante Tapawatra Sula (stroomversnelling) waar je heerlijk kunt zwemmen en genieten van een natuurlijke massage.

Je overnacht in de traditionele cabana’s voorzien van bedden, klamboe’s en eigen bad/toilet.

Optioneel is de ‘Back-to-Basic Experience’; je trekt diep de ongerepte jungle in waar je overnacht in een basic kamp met hangmatten langs een kreek. Na aankomst wordt er ter plekke gekookt en het kamp klaargemaakt voor een ultieme nacht in de jungle.

Het bijzondere aan Jungle Resort Pingpe is de kleinschaligheid en lokale betrokkenheid. Niet alleen komen de gidsen uit het gebied maar ook de dorpsbewoners worden nauw betrokken bij de exploitatie van het resort.

Op dag 14 reis je per boot en bus weer terug naar Paramaribo waar je de laatste avond en nacht in Surinam doorbrengt.


Dag 15: Vertrek

‘s Morgens heb je nog tijd voor het kopen van de laatste souvenirs. In de middag word je naar de luchthaven gebracht voor de terugreis naar Amsterdam.

Bekijk alle bestemmingen