Er is veel te zien in Mexico. Onder andere de indrukwekkende erfenis van de Maya’s. In Mexico kom je alles over hun beschaving te weten. Chichen Itza is de meest bezochte plek maar er zijn er zoveel meer. Neem Palenque, dat midden in de jungle ligt en misschien wel de mooiste ruïnes van het land herbergt. Totaal afgesneden van de buitenwereld vergaap je je aan architectuur die verfijnder is dan in de meeste andere Maya-steden. Door de zorgvuldige renovatie zie je hoe men hier 2000 jaar geleden leefde. En dan te bedenken dat 90% van het oude Palenque nog overwoekerd is door de natuur…

Naast de indrukwekkende cultuur is ook de flora & fauna in Mexico het bezoeken waard. Zo zit je goed in het National Park van Celestún. Hier maak je een prachtige boottocht door de ‘Grand Canyon’ van Mexico. Bezoek je Celestún in de herfst of winter dan is de kans groot dat je de grote populatie flamingo’s spot.

In de zoetwaterbronnen van Celestún is het heerlijk zwemmen. Het National Park staat verder bekend om zijn onderwaterfauna met walvishaaien, zeeschildpadden, sprookjesachtige snorkelplekken en – niet toevallig – om zijn visrestaurants.

Highlights

Rondreis van 23 dagen door Mexico

Dag 1 – 4:        Mexico City
Dag 4 – 5:        Puebla
Dag 5 – 8:        Oaxaca (+ Monte Alban)
Dag 8 – 9:        Tehuantepec
Dag 9 – 10:      Tuxtla
Dag 10 – 12:     San Cristobal de las Casas
Dag 12 – 14:     Palenque
Dag 14 – 15:     Campeche
Dag 15 – 19:     Merida
Dag 19 – 20:     Chichen Itza
Dag 20 – 23:     Tulum
Uitgebreid reisschema van dag tot dag

Dag 1 – 4:                                                                                                                Mexico Stad

 • Aankomst transfer van luchthaven naar hotel
 • 3 nachten verblijf in Galeria Plaza; inclusief ontbijt
 • Dagtour Mexico-stad & Antropologie Museum
 • Dagtour naar Teotihuacan Pyramides

Mexico-stad is één van de oudste steden van Amerika en de grootste op aarde. Met 25 miljoen inwoners kan het er nogal chaotisch zijn, maar dat is absoluut onderdeel van de charme. Het antropologische museum is befaamd en eigenlijk een must voor je de rest van Mexico gaat ontdekken. Het enorme Zócalo is al sinds de tijd van de Azteken het centrale plein van de stad. Hier vind je de kathedraal en het Nationaal Paleis.

Vandaag begint jullie avontuur door Mexico. Na aankomst in Mexico stad worden jullie opgehaald en naar het hotel gebracht. De komende dagen gaan jullie met een gids Mexico stad en omgeving verkennen.

Hotel Galeria Plaza

 

Privé tour Mexico-stad & Antropologie Museum
Ophaaltijd & locatie: 09:00u bij de receptie van uw hotel
Duur: hele dag, circa 8 uur
Inclusief: transport, chauffeur, Engelstalige en/of Spaanstalige privé gids, waterflesjes

Ontdek de koloniale en revolutionaire geschiedenis van Mexico tijdens deze tour door het historische centrum van de hoofdstad met uw eigen gids. Wat nu het hart is van deze moderne stad, was eens het centrum van het Azteekse rijk genaamd Tenochtitlan. U brengt onder andere een bezoek aan de kathedraal die door de Spaanse conquistadors is gebouwd bovenop de belangrijkste Azteken tempel. Tevens gaat u naar het Nationaal Paleis om de werken van Diego Rivera te bewonderen over de geschiedenis van Mexico. Vervolgens maakt u een wandeling door de meest iconische straten van het centrum van de stad, en door naar de Palace of Fine Arts om daar de architectuur te bewonderen. Na de lunch brengt u een bezoek aan het Antropologie Museum om nog dieper in de geschieden te duiken van Mexico’s Meso-Amerikaans verleden.

Privé tour naar de Teotihuacan Pyramides
Ophaaltijd & locatie: 09:00u bij de receptie van uw hotel
Duur: hele dag, circa 7 á 8 uur
Inclusief: transport, chauffeur, Engelstalige en/of Spaanstalige privé gids, waterflesjes

  

Deze dagtour brengt u naar één van de meest belangrijke Meso-Amerikaanse bezienswaardigheden, de Teotihuacan. Samen met uw privé gids gaat u op ontdekkingstocht en ontdekt u het archeologische gebied en leert u veel over de rituelen, het geloof en het alledaagse leven van de Azteken en de inwoners van de Teotihuacan.

Dag 4 – 5:                                                                                                                          Puebla

 • Ophalen huurauto
 • Route van Mexico Stad naar Puebla: 160km
 • 1 nachten verblijf in Casa Reyna; inclusief ontbijt

U haalt de huurauto op op de luchthaven van Mexico Stad. In het centrum op ca. 1km van het hotel is ook mogelijk, maar dan zijn de onewaykosten waarschijnlijk hoger.

Nissan March 4-deurs of gelijkwaardig inclusief alle verzekeringen en extra bestuurder. One way: ca. USD620,- (exclusief lokale belastingen)

Ten oosten van Mexico-stad  ligt het aangename Puebla. In vergelijking met de hoofdstad van Mexico voelt het historisch centrum van Puebla haast als een dorp aan. Maar vergis je niet, Puebla telt nog altijd ruim anderhalf miljoen inwoners en is daarmee de vierde stad van het land. Met zijn tientallen kerken, waaronder de tweede grootste kathedraal van het land, geldt Puebla in Mexico als een katholiek bolwerk.

  

Casa Reyna

Dag 5 – 8:                                                                                                                        Oaxaca

 • Route van Pueblo naar Oaxaca: 342km
 • 3 nachten verblijf in Hotel Casantica; inclusief ontbijt

Wie het ‘echte’ Mexico wil beleven mag Oaxaca niet overslaan. Het is een door de Spanjaarden gestichte stad en het koloniale karakter kan je, door de architectuur en het schaakbordpatroon van het centrum, zeker niet ontgaan. Met de prachtige barokke kerken en overdekte marktjes ben je wel even zoet. Dit is trouwens ook dé place to be als je de Mexicaanse keuken wilt verkennen. Net buiten Oaxaca kun je het ruïnecomplex Monte Albán bezoeken, een voormalige tempelstad gebouwd op een 400 meter hoge berg.

 

Monte Alban is een indrukwekkend Zapotheken tempelcomplex aan de rand van Oaxaca. Zapotheken zijn één van de 16 etnische minderheidsgroepen die hier in de streek wonen. Hier zijn prachtige ruïnes te bezichtigen. Bij Hierve el Agua vindt u een zwavelhoudende infinity pool. Maak een wandeling en geniet van een adembenemend uitzicht over de vallei. Na de wandeling kunt u heerlijk ontspannen in één van de waterbronnen.

  

Hotel Casantica

 

Dag 8 – 9:                                                                                                              Tehuantepec

 • Route van Oaxaca naar Tehuantepec: 246km
 • 1 nacht verblijf in Calli Hotel; inclusief ontbijt

Tehuantepec – is gelegen op de doorroute van Oaxaca naar Tuxtla Gutierrez. De bomen aan de kant van de weg hellen door de wind die op de landtong waait zwaar over en de haren waaien van uw hoofd. De indianen in uit deze streek houden heel bijzondere tradities in ere, de vrouwen dragen prachtige jurken en sjaals. Op de zócalo heerst altijd een gezellige drukte en bovendien kunt u hier heerlijk traditioneel eten.

 

Calli Hotel

Dag 9 – 10:                                                                                                        Tuxtla Gutierrez

 • Route van Tehuantepec naar Tuxtla Gutierrez: 301km
 • 1 nacht verblijf in Marriott Tuxtla Gutierrez; inclusief ontbijt

Tuxtla Gutierrez – Het is een aantrekkelijke stad met uitstekende restaurants en een bruisende nachtleven!

Marriott Tuxtla Gutierrez

 

Dag 10 – 12:                                                                                    San Cristobal de las Casas

 • Route van Tuxtla Gutierrez naar San Cristobal de las Casas (via Sumidero Canyon): 59km
 • 2 nachten verblijf in Casa Mexicana, inclusief ontbijt

Sumidero Canyon – De Sumidero Canyon werd gevormd door scheuren in de aardkorst en erosie van de Grijalva rivier, die er nog steeds doorheen stroomt. Dit proces begon ongeveer 35 miljoen jaar geleden; dit maakt de Sumidero Canyon het zusje van de Amerikaanse Grand Canyon bij de Colorado rivier. De Grijalva rivier begint in Guatemala, stroomt vervolgens door naar Chiapas, door de 13 kilometer lange canyon, en mondt uiteindelijk uit in de rivier Usumacinta. Naast de Grijalva rivier heeft het natuurpark Cañón del Sumidero México ook nog andere waterstromen, waarvan er velen seizoensgebonden zijn. Sommigen bestaan uit watervallen aan de zijkanten van de canyon en ondergrondse stromingen, die grotten hebben gecreëerd. De canyon zelf is smal maar diep en is gekenmerkt door verticale wanden van tussen de 200 en 700 meter hoog, maar met toppen van wel 1000 meter. De breedte van de canyon varieert van één tot twee kilometer.

Het nationaal park in México is in 2009 genomineerd voor één van de zeven natuurwonderen van de wereld. Dit komt onder andere door de canyon, die vele prachtige natuurwonderen bezit. Zo heeft de canyon wel dertig stroomversnellingen, vijf watervallen, drie stranden, twee zoetwaterbronnen en is het het leefgebied voor bedreigde diersoorten zoals de Midden-Amerikaanse rivierschildpad en de Amerikaanse krokodil, die je overigens kunt spotten aan de oevers. De wanden van de canyon bevatten kleine grotten, rotsformaties en ander opvallend natuurschoon.

San CristobalSan Cristóbal is een bolwerk van de Maya-cultuur en de gepleisterde muren en daken met Spaanse dakpannen uit de koloniale tijd contrasteren met de omringende dorpen, zoals Zincantan en Chamula, waar diverse afstammelingen van de Maya-indianen wonen. De stad zelf is verrukkelijk. Combineer dit met de omringende culturele diversiteit en is er geen vergelijkbare plaats in Mexico.

Casa Mexicana

 

Dag 12 – 14:                                                                                                                  Palenque

 • Route van San Cristobal de las Casas naar Palenque (via Tonina): 219km
 • 2 nachten in Chan-Kah Resort Village; inclusief ontbijt

Palenque – De mooiste Mayastad van Mexico in Palenque. De stad ligt in het midden van het oerwoud en heeft een mystieke uitstraling en erg fotogeniek. Het middelpunt El Palacio is een echte bezienswaardigheid. Hier staat een groep gebouwen rond vier patio’s gebouwd op een platform van 100 meter lang en 9 meter breed.

  

Chan-Kah Resort Village

  

 

Dag 14 – 15:                                                                                                                Campeche

 • Route van Palenque naar Campeche: 359km
 • 1 nacht in Plaza Colonial; inclusief ontbijt

 

Campeche – Wanneer u door het oude centrum van de stad loopt, ontdekt u fascinerende legendes  over piraten, die hier in het verre verleden de kusten onveilig maakten. Vanuit de stad werden vroeger tarwe en olie geëxporteerd, waardoor Campeche een zekere rijkdom vergaarde. Campeche is niet alleen de hoofdstad van de gelijknamige staat maar is ook gelegen aan de archeologische plek Edzna. Dit is een prachtige grote oppervlakte van 25km2  waar zich een grote Acropolis bevindt op een plein. Hier vindt u meerdere tempels en nog een tweede  kleinere Acropolis. In 1999 is deze plek uitgesproken tot de Werelderfgoed lijst van UNESCO. 

En niet te vergeten, de stad Campeche is de culinaire hot spot van de gelijknamige staat! U kunt hier heerlijk genieten van verse zeevruchten en vis. Zo kunt u hier veel proberen zoals : gebakken oesters, omwikkeld pompano vis met achiote en een snufje komijn , inktvis gevuld met garnalen , tamales gevuld met Chaya blad of een gekookt ei gewikkeld in bananenbladeren . Heerlijk! 

Plaza Colonial

  

 

 Dag 15 – 19:                                                                                                                      Merida

 • Route van Campeche naar Merida: 186km
 • 4 nachten in Casa del Balam; inclusief ontbijt

 

Merida – Mérida is de grootste stad van het Mexicaanse schiereiland Yucatán. De witte stad ademt een prettige en ontspannen sfeer ondanks de toeristen die er neerstrijken voor uitstapjes op het schiereiland. Mérida, het culturele centrum van Yucatán, kent een goed onderhouden, aantrekkelijk koloniaal centrum rijkelijk gevuld met pastelkleurige huizen, gezellige pleinen, brede boulevards en interessante musea. In de directe omgeving liggen een aantal beroemde Mayaplaatsen maar ook minder overlopen archeologische vindplaatsen.

Op een uur rijden in zuidelijke richting is Uxmal gelegen dat onderdeel vormt van het Unesco Werelderfgoed. Het complex herbergt de fijnste architectuur van de Puuc regio – Pirámide del Adivino wordt zelfs aangemerkt als de fraaiste tempel van Mexico.

Ook de iets minder bekende, maar niet minder mooie ruïnes van Dzibilchaltun zijn een bezoekje zeker waard. Of de kustplaats Celestun met haar flamingo’s.

Casa del Balam

 

 Dag 19 – 20:                                                                                                            Chichen Itza

 • Route van Merida naar Chichen Itza: 119km
 • 1 nacht verblijf in The Lodge at Chichen Itza; inclusief ontbijt

 

Chichen Itza – Chichen Itza mag niet ontbreken op de bucketlist van menig wereldreiziger. De mystieke sfeer van deze ruïnestad werpt je terug in de tijd en geeft je een bijzonder beeld over hoe de Mayabevolking vijftien eeuwen terug heeft geleefd. Een unieke plek, die je een mooi stukje geschiedenis van de wereld laat zien.

Het grootste en meest indrukwekkende bouwwerk van de stad is de piramide van Kukulcán, ook wel El Castillo genoemd. Deze piramide is hét symbool van de Mayacultuur en hierop werden magische rituelen uitgevoerd. De piramide heeft bijzondere kenmerken. Zo werd verteld dat als je op een bepaalde positie voor de piramide staat en in je handen klapt, je het geluid van een jaguar kan horen. Daarnaast zijn de trappen vormgegeven als slangen, die door een bepaalde lichtinval van de zon naar beneden lijken te kruipen.

Maar niet alleen is El Castillo het bezoek meer dan waard, ook de heilige Cenote en het Juego de Pelota geven een treffend beeld van de cultuur. De Cenote was voor de Maya’s een heilige offerplaats, waar onder andere mensenoffers gebracht werden. Het Juego de Pelota is het speelveld waar het Meso-Amerikaanse balspel Pelote werd gespeeld. Deze bouwwerken geven, samen met andere ruïnes zoals de verschillende tempels, de markt en de graftombe van de hoge priester, een mystiek beeld van de stad.

The Lodge at Chichen Itza

  

 

Dag 20 – 23:                                                                                                                       Tulum

 • Route van Chichen Itza naar Tulum: 152km
 • 3 nachten verblijf in Ana y Jose Hotel & Spa; inclusief ontbijt in een suite met zeezicht

Tulum – Een van de meest fotogenieke plaatsen van Mexico is Tulum. Deze archeologische vindplaats ligt prachtig op een klip boven het witte zandstrand en de turkooizen zee. Vanaf Cancun is het 130 kilometer rijden. Het witte strand is de mooiste plek van Tulum. Je kunt hier redelijk snorkelen en natuurlijk prachtige strandwandelingen maken. Het is hier trouwens vaak rustig op het strand, zo kun je dus intents genieten van het mooie strand en het turqouise water. Op de rotsen lopen regelmatig leguanen.

Vanuit Tulum zijn in de directe omgeving vele bezienswaardigheden te bezoeken en activiteiten te ondernemen, zoals: Playa del Carmen, snorkelen in de cenotes, een dagtocht naar het eiland Cozumel en snorkelen met zeeschildpadden in Akumal.

  

 Ana y Jose Hotel & Spa

  

 

Dag 23 – 24:                                                                                                Tulum – Amsterdam

 • Route van Tulum naar Cancun: 119km
 • Inleveren huurauto
 • Terugvlucht naar Amsterdam

 

 

Wist je dat…

 • Mexico-Stad gebouwd is op de ruïnes van Tenochtitlán, een grote stad van de Azteken?
 • Mexico-Stad te maken heeft met een bodemdaling van 2 tot 3 centimeter per jaar? Dit vanwege het oppompen van drinkwater uit de grond.
 • De nationale vlag van Mexico is opgebouwd uit drie verticale banen? De groene linker baan staat voor hoop. De witte baan voor puurheid en het rood van de derde baan representeert het bloed van diegenen die hebben gevochten voor Mexico’s onafhankelijkheid en daarbij het leven hebben gelaten. De adelaar in het midden die een slang eet is gebaseerd op een Azteekse legende.
 • De Maya bevolking een uitzonderlijk wapen hadden om vijanden te verslaan/ weg te jagen? Vanaf de muren wierpen zij hoornaarsnesten (zeer grote en agressieve wespen) naar de aanvallers beneden hun.
 • Mexico de bakermat van de chocolade, mais en bonen is?
Bekijk alle bestemmingen