Chili is door Lonely Planet uitgeroepen tot het mooiste land ter wereld voor 2018. Voor Mariska kwam dit nieuws niet als een verrassing. Verscheidene keren reisde zij af naar dit schitterende land in Zuid-Amerika. Wat de echte pareltjes zijn? Dat lees je in dit reisverslag.  

Na een comfortabele nachtvlucht komen we aan in Buenos Aires. Een heerlijke temperatuur zorgt dat we ook voelen geland te zijn in Zuid Amerika. Na een korte tussenstop vliegen we door naar de meest Zuidelijke stad van Argentinie; Ushuaia. Fin del Mundo (Het einde van de wereld) zoals Ushuaia vaak genoemd wordt. Het is hier kouder en de omgeving lijkt meer op een Noorse stad met houten huisjes en prachtige bergen. Het is een grote toeristische plaats met vele winkeltjes en restaurants. De volgende dag hebben we de tijd voor een mooie hike in de bergen van Ushuaia. Het duurt even voor we de stad uit zijn en de rust van de natuur hebben gevonden. Maar om ons heen zijn prachtige bergen met wit besneeuwde toppen.

Weer terug in Ushuaia ligt de Stella Australis al in de haven. Dit is het cruise schip waar we de komende dagen het Zuiden van Patagonië mee gaan ontdekken. Om 18.00 uur kunnen we aan boord van het schip en gaat het avontuur beginnen. We worden onthaalt door het personeel dat ons de komende dagen veel gaat vertellen en laten zien over Patagonië. Vanuit de comfortabele en ruime hut kijken we uit over het water. Het raam is groot waardoor we een prachtig uitzicht hebben op de bergen en de fjorden.

Op het schip zijn diverse lounges waar je heerlijk kunt relaxen. Een bar met verschillende cocktails en lekkere drankjes. Een grote dinerzaal met tafels van 6-8 personen waar we genieten van een buitengewoon gevarieerde keuken. Een heerlijk ontbijt en lunchbuffet. Het diner is een keuze menu met overheerlijke gerechten.
De cruise die we maken is een expeditiecruise dat betekent dat er ook veel lezingen aan boord worden gegeven. Er wordt veel en deskundig verteld over de omgeving, historie en de te maken excursies. Het is een klein en intiem schip met slechts 100 hutten.

De eerste plek waar we van boord gaan is Cape Horn het meest Zuidelijke punt van Zuid Amerika. Een bijzondere historische plek wat door Nederlanders is ontdekt. Vandaag de dag woont er 1 gezin op Cape Horn en wordt het aangedaan door Cruiseschepen. Wat geweldig om op deze plek te zijn geweest. Meest van de tijd waait en stormt het hier flink maar vandaag gelukkig niet. De lucht is strak blauw als we aan land gaan van dit prachtige groene eiland.

Tijdens de luxe cruise maken we dagelijks excursies. We bezoeken diverse imposante gletsjers die we per zodiac van dichtbij kunnen benaderen. Grote brokken ijs komen af en toe met een donderend geluid naar beneden. De gletsjers zijn eeuwenoud. Het is een spectaculair natuurwonder zo’n enorme ijswand, door de zon kleurt het ijs in diverse blauwtinten. We maken een trekking door bebost gebied naar een klaterende waterval. Door modder en over takken klimmen en klauteren we hoger en hoger alwaar we een spectaculair uitzicht hebben. Compleet onder de modder komen we uitgeput en voldaan terug bij het schip.

De laatste dag bezoeken we Isla Magdalena. Een eiland voor de kust van Punta Arenas waar in het voorjaar miljoenen pinguïns samenkomen om te broeden en jonge…..,, te krijgen. Wat zijn het toch grappige beestjes zoals ze zich waggelend over het eiland begeven. Na alle indrukken meren we aan in Punta Arenas. Het was een enerverende en bijzondere ervaring.

In Punta Arenas staat een auto klaar waar we in 3 uur naar Puerto Natales rijden. Dit kleine gemoedelijke plaatsje ligt prachtig aan een fjord. We eten bij Lenga, een leuk lokaal restaurantje met verfijnde gerechten, aanrader!

De volgende dag rijden we naar het volgende hoogtepunt; Torres del Paine National Park. Superlatieven schieten te kort. Wat is de natuur hier adembenemend!! Na iedere bocht beland je in een volgend panoramisch schilderij. De 3 torens (Tres Torres) zijn vanuit bijna het gehele park te zien. Dit gebied is zeer geschikt voor actievelingen door de vele mogelijke hikes en trails. Daarnaast is het is een prachtige gebied om rond te rijden met de huurauto of te genieten van de diverse excursiemogelijkheden. De prachtige torens, de gletjers, de besneeuwde bergtoppen, de gekleurde meren maken dit park tot een van de mooiste plekken ter aarde. We zijn werkelijk ontroerd door de schoonheid en puurheid van dit prachtige park.

Na deze intensieve dagen rijden we terug naar Punta Arenas waar we onderweg Alpaca’s en Flamingo’s zien. We verlaten Patagonie en vliegen naar de wereldstad Santiago. Deze stad verrast ons keer op keer. Ondanks de 8 miljoen inwoners blijft deze groene door bergen omringende stad vriendelijkheid uitstralen. Op de laatste avond eten we in het fantastische lokale restaurant Chilinazo, voortreffelijk!

We vliegen met een nachtvlucht via Buenos Aires in 17 uur terug naar Amsterdam.

Chileens Patagonië is geen voordelige bestemming maar een must see. Niet voor niets is dit land officieel door Lonely Planet uitgeroepen tot het mooiste land van 2018 en Patagonië is daar zeker grotendeels voor verantwoordelijk!