Chili & Argentinië

Chili – gelegen tussen het Andes gebergte en de Grote Oceaan met een unieke 4.300 kilomer lange kustlijn en haar slanke vorm met een maximum breedte van 180 kilometer. Voor velen is Chili nog een blanke vlek op de wereldkaart, maar u zult verrast zijn door de rijke, unieke en gevarieerde natuur. Chili brengt de droogste woestijn ter wereled, afgelegen oerwouden en fantastische gletsjers en fjorden samen. Gecombineerd met de Europese invloeden in de dorpen, de cultuur en de geschiedenis, maken het land tot een aantrekkelijke vakantiebestemming. Vandaag de dag is Chili één van de meest ontwikkelde Zuid Amerikaanse landen.

Argentinië – in twee woorden te omschrijven als overweldigend divers. Het enorm uitgestrekte land bestrijkt een gigantische oppervlakte en dat geeft een grote verscheidenheid aan klimaten, landschappen en culturen. Van de tropische flora en fauna bij de prachtige Iguaçu watervallen in het noordoosten, via de bruisende Tango in Buenos Aires, naar de indrukwekkende winterse Perito Moreno gletsjer in het zuiden.

Kort dag tot dag schema Chili & Argentinië

Dag 1 – 2 Amsterdam – Puerto Montt
Dag 2 – 5 Puerto Varas
Dag 5 Hornopirén
Dag 6 Via Caleta Gonzalo naar Chaitén
Dag 7 – 9 Puyuhuapi
Dag 9 Coyhaique
Dag 10 – 13 Puerto Guadal
Dag 13 Perito Moreno
Dag 14 – 16  El Chaltén
Dag 16 – 18 El Calafate
Dag 18 – 22 Torres del Paine
Dag 22 – 26 Navimag Puerto Natales–Puerto Montt
Dag 26 – 28 Puerto Varas / Puerto Montt
Dag 28 – 29 Santiago de Chili

Uitgebreide dag tot dag beschrijving:

Dag 1 – 2 :       Amsterdam – Puerto Montt

 • • Intercontinentale vlucht Amsterdam – Puerto Montt
 • • Ophalen huurauto in Puerto Montt & rijden naar Puerto Varas

Nadat u bent geland in Puerto Montt haalt u de *huurauto op en rijdt u hiermee naar het stadje Puerto Varas, waar u de komende 3 nachten zult verblijven. De rit duurt zo’n 30 minuten over goed geasfalteerde wegen. Huurauto dag 2 t/m 28 ophalen en inlveren op de luchthaven van Puerto Montt, inclusief verzekeringen, extra bestuurders, grensoverschrijding op aanvraag naar Argentinie ca. USD 260 ter plaatse te betalen (exclusief lokale belastingen). *Mithubitsu L200 Pick up of gelijkwaardig

Dag 2 – 5 : ______________Puerto Varas

 • 3 nachten verblijf in middenklasse hotel in Puerto Varas; inclusief ontbijt

Puerto Varas – Deze stad, aan de oever van het Lago Llanquihue, is het levendige hart van het merendistrict. Het is een vriendelijke toeristenplaats en het vertrekpunt voor tochten in de omgeving. Dichtbij ligt het natuurgebied Maullin River. Vooral voor vogelliefhebbers is dit een interessant gebied. Maak een boottocht op het Lago Todos los Santos of breng een bezoek aan de Osorno vulkaan.

Deze dagen kunt u gebruiken voor de verkenning van de omgeving van Puerto Varas. Als u het fysiek aandurft kunt u proberen de Osorno vulkaan te beklimmen maar voor degenen die minder fit zijn is het goed om te weten dat u ook met de auto een prachtige rit kunt maken naar het ski-station op de vulkaan vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de Calbuco, Puntiagudo, Tronador en het Lago Llanquihue. Dit bezoek laat zich goed combineren met een bezoek aan de Petrohue watervallen, die erg speciaal zijn en we raden het aan om deze natuurschoonheid niet te missen.

Dag 5 : ______________  Hornopirén

 • Rijden naar Río Negro-Hornopirén (130 km)
 • 1 nacht verblijf in middenklasse hotel in Río Negro-Hornopirén; inclusief ontbijt

U vertrekt vandaag vanuit Puerto Varas naar het Zuiden richting Carretera Austral. Na 1.5uur rijden komt u aan bij Caleta La Arena waar u aan boord gaat van de ferry en na 45 minuten varen komt u aan in Caleta Puelche (Ferry niet inbegrepen, ter plaatse te regelen). U rijdt in iets meer dan een uur naar Hornopirén waar u de aankomende nacht verblijft. In het kleine dorpje Hornopirén kunt u genieten van de prachtige groene omgeving met de gelijknamige vulkaan in de verte.

Dag 6 : ____________             Chaitén

 • Veerboot naar Caleta Rijden & rijden naar Chaitén (140 km)
 • 1 nacht verblijf in middenklasse hotel in Chaitén; inclusief ontbijt

Vandaag gaat u per ferry van Hornopiren naar Leptepu (ca. 4.5 uur, niet inbegrepen en ter plaatse te regelen). Daarna rijdt u over een onverharde weg van 10 kilometer en gaat u weer op de boot van Fiorde Largo naar Caleta Gonzalo (niet inbegrepen en ter plaatse te regelen). Als u hier bent aangekomen, is het optineel mogelijk om het private Pumalín Park te bezoeken. Met een beetje geluk ziet  u de met sneeuw bedekte vulkaan Mchinmahuida. Iets verderop ligt de Chaiten vulkaan die in 2008 nog een enorme uitbarsting had. Vervolgens rijdt u nog zo’n 60km verder naar het zuiden totdat u in het stadje Chaitén aankomt, waar u 1 nacht zult verblijven.

Dag 7 – 9: ____________        Puyuhuapi

 • Rijden naar Puyuhuapi (190km)
 • 2 nachten verblijf in middenklasse hotel in Puyuhuapi; inclusief ontbijt

U vervolgt de route verder zuidwaarts, langs het meer Lago Yelcho, door de valleien en langs ondoordringbare bossen. Uiteindelijk arriveert u in Puyuhuapi, gelegen aan het gelijknamige kanaal dat de Aysen regio verbindt met Isla Magdalena de Aysen regio. Hier verblijft u 2 nachten.

U kunt een bezoek brengen aan het Quelat National Park wat nog relatief onbekend is en waar weinig bezoekers komen omdat het vrij moeilijk bereikbaar is. Het is een prachtig park met uitzonderlijk veel groen. Prachtige steile bergen eindigen in diepe fjorden en vormen een prachtig en ongerept geheel. De belangrijkste bezienswaardigheid is de hangende gletsjer Ventisquero Colgante.

Dag 9 – 11: ____________        Coyhaique

 • • Rijden naar Coyhaique (235 km)
 • • 2 nachten verblijf in middenklasse hotel in Coyhaique; inclusief ontbijt

U rijdt vandaag naar Coyhaique, de belangrijkste stad aan de Carretera Austral. Het is dus ook verstandig om hier wat boodschappen te doen voordat u uw route vervolgt verder naar het zuiden. U verlaat de bossen en het landschap verandert in een droge pampa. U kunt een wandeling maken over de Calle Prat of een bezoek brengen aan het Museo de la Regional de Patagonia, met foto’s over de aanleg van de Carretera Austral.

Dag 11 – 13:            ____________  Puerto Guadal

 • Rijden naar Puerto Guadal (275 km over onverharde wegen, ca. 7 uur)
 • 2 nachten verblijf in middenklasse hotel in Puerto Guadal; inclusief ontbijt
 • Optioneel: bezoek aan de “Capillas de Marmol” – prachtige marmergrotten

Vandaag reist u van Coyhaique naar Puerto Guadal. Het wordt een prachtige en heel spectaculaire reisdag. Het eerste stuk van de route is nog verhard maar daarna begint uw tocht over het onverharde deel van de Carreterra Austral. Het is absoluut genieten van de woeste landschappen met bergen, bossen en meren. Uw einddoel van deze dag is Puerto Guadal; aan de oevers van het Lago General Carrera, Chili’s grootste meer aan de rand van de Patagonische ijskap. De omgeving wordt gedomineerd door het Noord Patagonische ijsveld en er liggen diverse gletsjers die u met een gids kunt bezoeken, meestal per boot. U weet niet wat u ziet, want het is fantastisch mooi hier!

Vanuit Puerto Guadal kunt u de schitterende omgeving van het Lago General Carrera verkennen. De mogelijkheden in deze streek zijn eindeloos. U kunt wandelen, boottochtjes maken over het meer, bezoeken brengen aan gletsjers of excursies maken te paard naar de verschillende landschappelijke highlights van de streek.

Aanrader Latin Travel (optioneel)

Wat u zeker niet mag overslaan op de route van Coyhaique naar Puerto Guadal is een stop bij Puerto Rio Tranquilo. Vanuit hier kunt u een boottocht maken over het super heldere water van het meer Lago General Carrera om de marmergrotten “Capillas de Marmol” te bezoeken. Deze zijn zo overweldigend mooi dat u gegarandeerd tranen van vreugde in de ogen krijgt!

Dag 13:           Perito Moreno stad, Argentinië

 • Rijden naar Perito Moreno, Argentinië (180 km)
 • 1 nacht verblijf in middenklasse hotel in Perito Moreno inclusief ontbijt

Vandaag verlaat u Chili en gaat de grens over naar Argentinië naar het stadje Perito Moreno, waar u 1 nacht zult verblijven.

Dag 14 – 16: ___   El Chaltén

 • Rijden naar El Chaltén, Argentinië (590 km, ca 7,5 uur)
 • 2 nachten verblijf in middenklasse hotel in El Chaltén; inclusief ontbijt

Na het eerste deel van uw vakantie over Carretera Austral in Chili vervolgt u nu uw route verder naar het zuiden richting Patagonië en gaat 2 nachten naar El Chaltén; een prachtige omgeving voor mooie wandelingen!

De natuur in de omgeving van El Chaltén is ruig. De Mount Fitzroy domineert het landschap met zijn granieten hellingen die steil omhoog rijzen. Vaak zijn de toppen in de mist gehuld en alleen als de wind de mist wegvaagt laat de berg zich beter zien. Een mysterieus en geheimzinnig landschap dat zich eigenlijk gemakkelijk open stelt voor degene die de moeite neemt om vanaf El Calafate nog een paar uur door te reizen.  Overal in het park zijn wandelpaden uitgezet en hoewel je soms flink moet klimmen en dalen zijn de paden niet moeilijk en goed te bewandelen met iedereen die in redelijke conditie is. In Chalten wandel je op eigen gelegenheid en tempo over de gemarkeerde parken dwars door het ruige Patagonië; puntige bergtoppen, kabbelende beekjes, groene valleien. Hier en daar ligt nog wat sneeuw en ijs, wat herinnert aan de ijskoude en gure winter. Het park Torres del Paine in het buurland Chili geniet veel meer bekendheid dan het Argentijnse park Chalten maar dat is onterecht.

Dag 16 – 18: ___  El Calafate

 • Rijden naar El Calafate, Argentinië (215 km)
 • 2 nachten verblijf in middenklasse hotel in El Calafte; inclusief ontbijt
 • Optioneel: Bezoek aan de indrukwekkende Perito Moreno gletsjer
 • Optioneel: Catamaran naar Los Glaciares

Na aankomst in El Calafate kunt u het beste naar uw hotel rijden. De eerste middag/avond is ter vrije besteding om op eigen gelegenheid het dorpje El Calafate en de mooie omgeving te verkennen. De volgende dag gaat u een indrukwekkende excursie maken. U gaat de Perito Moreno gletsjer van dichtbij bewonderen!

Patagonië – bestrijkt een enorm aaneengesloten gebied in Argentinië en Chili. Een groot gedeelte bestaat uit indrukwekkende oerbossen, diepblauwe meren, bergen met besneeuwde toppen en prachtige gletsjers met als hoogtepunt de Perito Moreno gletsjer nabij de plaats El Calafate. Patagonië is zo groot en divers, dat een rondreis door enkel dit gebied al een onvergetelijke ervaring is! Een bezoek aan de indrukwekkende Perito Moreno gletsjer mag zeker niet ontbreken, één van de grootste natuurwonderen ter wereld en de enige gletsjer ter wereld die niet kleiner wordt. Perito Moreno is de meest bekende en best toegankelijke gletsjer in het Los Glaciares National Park. Perito Moreno kan zowel vanaf land als vanaf het water bekeken worden.

Perito Moreno
In El Calafate kunt u een dagtour maken naar de Perito Moreno gletsjer. U rijdt langs de oevers van het meer Lago Argentinio en de rivierarm Brazo Rico richting het nationale park Los Glaciares. Onderweg geniet u van schitterende uitzichten en rijdt u door de bocht der zuchten. In deze bocht krijgt u voor het eerst zicht op de gletsjer Glaciar Perito Moreno en die eerste blik op de imposante gletsjer zal u niet snel meer vergeten! In het nationale park maakt u een wandeling over aangelegde wandelpaden, loopbruggen en trappen waarin een drietal platformen (uitkijkpunten) zijn opgenomen. Vanaf de platformen heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante gletsjer. De Perito Moreno gletsjer is 5 kilometer breed en 60 meter hoog. Iedere dag schuift de enorme ijsmassa 1 tot 2 meter voorwaarts. Hierdoor breken met regelmaat grote stukken ijs af, wat gepaard gaat met veel natuurgeweld. Tevens veroorzaakt de verschuiving een luid krakend geluid, doordat verschillende ijsbrokken over elkaar heen schuiven. Optioneel; Om deze dag helemaal avontuurlijk te maken gaat u met klimhaken onder de schoenen een gave wandeling óver de gletsjer maken; erg indrukwekkend!

Los Glaciares
U kunt een boottour maken met een luxe catamaran in het nationale park Los Glaciares. U vaart over het meer Lago Argentino langs gletsjers en drijvende ijsschotsen. In de ochtend wordt u bij uw hotel in El Calafate opgehaald. U rijdt langs de oever van het diepblauwe meer Lago Argentino richting de vertrekhaven Puerto Bandera. Hier gaat u aan boord om een spectaculaire boottocht te ervaren. U vaart richting het noorden over de rivierarmen Brazo Norte en Brazo Upsala. In deze diepblauwe wateren ziet u drijvende ijsschotsen in de meest fantastische vormen. Uiteindelijk komt u dichtbij het uiteinde van de gletsjer Upsala. Vervolgens koerst u richting het zuiden naar de rivierarm Brazo Spegazzini. Aan het eind van deze rivierarm komt u terecht bij de gletsjer Spegazzini, het hoogste exemplaar in het nationale park Los Glaciares. De voorzijde van het uiteinde van deze gletsjer is maar liefst 135 meter hoog. Vanaf de boot kunt u nu nog eens drie andere gletsjers waarnemen, namelijk Glaciar Seco, Glaciar Mayo Norte en Glaciar Peineta. Bij terugkomst in de haven van Puerto Bandera rijdt u terug naar El Calafate en wordt u naar uw hotel gebracht.

Dag 18 – 22: ___   Torres del Paine

 • Rijden naar Torres del Paine, Chili (215 km)
 • 4 nachten verblijf in hosteria Pehoe; inclusief ontbijt

Vanuit El Calafate gaat u verder op ontdekkingstocht in zuidelijk Patagonië. U steekt de grens naar Chili over voor het prachtige Torres del Paine National Park. U verblijft daar in middenklasse hosteria Pehoe. De locatie van deze hosteria is fantastisch! Midden in het Nationale Park en vanaf hier kunt u per boot, met de auto of te voet de prachtige omgeving gaan verkennen de komende 3 volle dagen.

Torres del Paine National Park – is één van de hoogtepunten van Chili. Dit is het bekendste park van Chileens Patagonië; de gletsjers, turkooiskleurige meren en vele oprijzende besneeuwde pieken domineren hier de indrukwekkende uitzichten. Het landschap is zo prachtig mooi dat het met woorden bijna niet te beschrijven is. U moet het zelf zien en beleven. U gaat hier de natuur in haar volle pracht bewonderen; het is alsof u op een andere planeet bent, zo overweldigend mooi!

Dag 22 – 26:         Overtocht Navimag

 • Rijden naar Puerto Natales (61 km)
 • Inschepen voor veerboot Navimag
 • Overtocht Puerto Natales – Puerto Montt
 • 4 nachten verblijf veerboot Navimag; inclusief ontbijt

Nadat u de laatste dagen heeft genoten van het prachtige landschap in het Torres del Paine National Park, vervolgt u uw reis aan boord van de Navimag ferry, een cargo-veerboot dat de laatste jaren ook toeristen mee neemt op een overgetelijke tocht door de Fjorden van Chili. Met een beetje geluk kunt u tijdens de tocht fantastische watervallen, veel vogels, zeehonden en soms een pinguin en zelf dolfijnen zien, dus houdt uw ogen maar open!

Dag 26 – 28: ___         Puerto Varas

 • Op dag 26: aankomst in Puerto Montt & rijden naar Puerto Varas
 • 2 nachten verblijf in middenklasse hotel in Puerto Varas; inclusief ontbijt

Na aankomst met de veerboot in Puerto Montt gaat u met uw auto weer terug naar Puerto Varas waar u 2 nachten zult verblijven. Hier kunt u lekker uitrusten en bijkomen van alle mooie indrukken die u heeft opgedaan de laatste dagen in het prachtige Patagonië.

Dag 28 – 29: ___                Santiago

 • Op dag 28: rijden naar Puerto Montt, inleveren huurauto
 • Op dag 28: vlucht Puerto Montt – Santiago
 • 1 nacht verblijf in middenklasse hotel in Santiago; inclusief ontbijt

Op dag 28 gaat u Puerto Varas verlaten en levert u uw huurauto in Puerto Montt weer in. Vanuit hier vliegt u richting noorden naar de Chileense hoofdstad Santiago de Chile. Op dag 29 zit uw mooie reis door Patagonië er helaas alweer op. U vliegt vandaag terug naar Nederland.

Santiago is de hoofdstad en het economische centrum van Chili. Met zijn musea, evenementen, theaters, restaurants en bars is Santiago het culturele centrum van het land. De centrale ligging maakt Santiago een ideale uitvalsbasis van waaruit Chili verder verkend kan worden. Vanwege de nabijheid van zowel de bergen en de Stille Oceaan, is het zelfs mogelijk om op dezelfde dag in de ochtend te skiën in de Andes en in de middag heerlijk te relaxen op het strand.