Ecuador is met een oppervlakte van ruim 250 duizend vierkante kilometer gelegen aan de noordwest kust van Zuid Amerika, grenzend aan Peru en Colombia. Ecuador is vernoemd naar de evenaar die het land doorsnijdt. Het Zuid Amerikaanse land telt ruim 15 miljoen inwoners en de officiële taal is Spaans. Circa 65% van de bevolking is van Spaans-Indiaanse afkomst. De hoofdstad van Ecuador is Quito, maar de grootste stad van het land is Guayaquil. Ecuador telt vier verschillende klimaatzones; de vruchtbare kuststrook, het hooggebergte in de Andes, het amazoneregenwoud en de unieke Galapagos Eilanden. Tot 2000 was de officiële munteenheid van Ecuador de Sucre, maar als gevolg van een grote financiële crisis is de munteenheid in dat jaar gewijzigd naar de Amerikaanse dollar.

Highlights

De Galapagos archipel in de oostelijke Stille Oceaan behoort tot Ecuador. De eilanden liggen op ongeveer 1000 km ten westen van het Zuid-Amerikaanse continent. De Galapagos archipel bestaat uit 13 grote eilanden en 6 kleinere eilanden, verspreid over een oppervlakte van zo’n 50.000 vierkante kilometer. De Galapagos archipel is wereldwijd bekend om zijn unieke natuurschoon. Reuzenschildpadden, zeeleeuwen, pinguïns, zeeleguanen en verschillende vogelsoorten kunnen allemaal worden gezien en benaderd. Het landschap van de eilanden is relatief onvruchtbaar en vulkanisch, maar zeer indrukwekkend. De Galapagos eilanden zijn sinds 1978 benoemd tot Wereld Erfgoed. Toeristen worden slechts beperkt toegelaten en moeten altijd begeleid worden door een gecertificeerde gids.
Ecuador wordt van noord naar zuid doorsneden door het Andesgebergte. Je treft er veel vulkanen aan, waarvan er een aantal nog actief zijn. Het gebied tussen Otavalo en Cuenca staat bekend als de ‘Avenue der Vulkanen’. De bekendste vulkanen van Ecuador zijn de Chimborazo (6500 meter hoog) en de Cotopaxi (6000 meter hoog). Een beklimming op een van deze vulkanen en bijvoorbeeld een afdaling op mountainbikes is een echte aanrader voor avonturiers.
Quito is niet de grootste stad van Ecuador, dat is de havenstad Guayaquil, maar het is wel de hoofdstad van Ecuador. Quito is gelegen op 2850 meter hoogte en daarmee de hoogstgelegen officiële hoofdstad van de wereld. De ijle lucht is even wennen als je er aankomt. Quito heeft een erg mooi historisch centrum met veel gebouwen uit de Spaanse koloniale tijd. Er bevinden zich prachtige musea, kerken en kunstgalerieën. Het koloniale centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
In de zuidelijk gelegen stad Cuenca zijn prachtige historische gebouwen en kathedralen. Ook de bloemenmarkt is een bezoek meer dan waard. Vanuit het prachtige, koloniale stadje kun je een onvergetelijke wandeltocht maken door het mooie natuurgebied Las Cajas.
De treinreis naar El Nariz Del Diablo oftewel de “duivelsneus” is een hele bijzondere. Je reist op het dak van een oude trein door de ruige binnenlanden van Ecuador. Het terrein veranderd per uur en je reist door verschillende nederzettingen waar de lokale jeugd zich om de trein verzamelt. De treinreis is het spectaculairste gedeelte van het oorspronkelijke traject van Quito naar Guayaguil. De duivelsneus is het laatste punt van de reis en is bekend door het hoogteverschil dat de trein overbrugt. De afdaling is zelfs zo steil dat conventionele haarspeldbochten niet meer voldoen. Om toch af te kunnen dalen zigzagt de trein tussen wissels achtereenvolgens voor en achteruit naar beneden.
Een nevelwoud is een specifiek soort regenwoud dat zich tegen een berghelling bevindt. Zoals de naam al aangeeft is een nevelwoud, dat zich meestal tussen de 1500 en 3000 meter hoogte bevindt, met hoge regelmaat in nevelen gehuld. Deze ontstaan als warme lucht uit lager gelegen gebieden botst tegen de steile berghellingen en daardoor stijgt. Bij het stijgen condenseert het vocht in de lucht tot fijne druppeltjes: de nevel. Nevelwouden kennen door hun hoge vochtigheidsgraad een hele specifieke flora. Boomtakken en stammen zijn meestal behangen met dikke pakketten van mossen, varens, bromelia’s en orchideeën. Authentieke lodges liggen midden in deze natuur in noordwest Ecuador. Nevelwouden in Midden-Amerika vormen onder andere het leefgebied van de quetzal.

Voorbeeld reizen

11-daagse rondreis: De verborgen schatten van Ecuador
Quito – Galapagos Archipel (Santa Cruz, Baltra eiland – Seymour North, Plazas or Bartholomew eiland – Floreana eiland, Loberia – Isabela eiland) – Guayaquil/Quito

Dag 1: Amsterdam – Quito
Bij aankomst in Quito wordt u opgehaald en naar het hotel in Quito gebracht.

Dag 2: Quito
Vandaag gaat u de stad verkennen tijdens een stadstour van een halve dag inclusief een bezoek aan het monument op de evenaar.

Dag 3: Quito
Vandaag maakt u kennis met de creatieve bevolking van Ecuador tijdens het bezoek aan de kleurrijke Otavalo markt.

Dag 4: Quito – Baltra Island, Santa Cruz, Charles Darwin Station
Vandaag wordt u opgehaald bij het hotel en naar de luchthaven van Quito gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Baltra. Hier begint uw Galapagos avontuur. Per bus en ferry gaat u naar Santa Cruz. U maakt onderweg een korte stop bij de tweelingkraters en de beroemde lavatunnels. Lunch is inclusief in een authentieke haciënda. Vervolgend wordt u naar het hotel gebracht en brengt u een bezoek aan het Charles Darwin Onderzoek Station.

Dag 5: Bartholomew Island en Seymour North- Santa Fe – Cerro Dragon
Vandaag maakt u de gehele dag een excursie per boot en brengt u een bezoek aan een van de volgende natuurparken: Bartholomew, met een panoramisch uitzicht over de archipel en de beroemde puntrots van Seymour North, waar u blauwvoetige en vele andere vogelsoorten zult zien naast de zeeleeuwkolonies en verschillende tropische vogels. Of u brengt een bezoek aan Santa Fe, een van de oudste eilanden van de archipel met een zeer grote zeeleeuwkolonie. Of een bezoek aan Cerro Dragon, genoemd naar de variatie aan leguanen kolonies die het eiland bevolken. De lunch is inclusief tijdens deze dagexcursie.

Dag 6: Het eiland Floreana, Loberia
Per speedboot wordt u naar Floreana eiland gebracht. ’s Middags brengt u een bezoek aan Loberia, een klein schiereiland met vele zeeleeuwenkolonies. De rest van de dag is ter vrije besteding aan het strand van Bahia Negra. De maaltijden zijn inclusief.

Dag 7: Het eiland Floreana – het eiland Isabela
In de ochtend bezoekt u de hooglanden van Floreana eiland. In de middag gaat u per speedboot naar de volgende bestemming: het eiland Isabela. De lunch wordt verzorgd door het hotel en vervolgens staat er een bezoek aan de Tintoreras lagune op het programma, waar witte punt haaien komen uitrusten in de baai.

Dag 8: Het eiland Isabela
’s Ochtends brengt u een bezoek aan de Sierra Negra vulkaan. ’s Middags gaat u naar het Galapagos National Park reuzenschildpadden centrum, de flamingo lagune en het mooie strand bij Puerto Villamil. Alle maaltijden zijn inbegrepen.

Dag 9: Baltra Island – Guayaquil / Quito
Per speedboot vaart u terug naar Baltra, waar u per bus naar de luchthaven wordt gebracht voor de vlucht terug naar Guayaquil of Quito.

Dag 10: Guayaquil / Quito
U kunt uw rondreis hier beëindigen en vanuit Guayaquil of Quito terug naar Amsterdam vliegen of uw verblijf in Zuid Amerika naar keuze verlengen. Bijvoorbeeld richting de ruige binnenlanden van Ecuador.

10-daagse groepsreis
Quito – Papallacta – Otavalo – Cotopaxi – Riobamba – Cuenca – Guayaquil

Dag 1: Quito
Na aankomst in Quito wordt u direct naar het hotel gebracht.

Dag 2: Quito
Vandaag gaat u op verkenningstocht door Quito tijdens een stadstour en ook brengt u een bezoek aan het Evenaar monument.

Dag 3: Quito – Otavalo
Vanuit Quito wordt u naar Otavalo gebracht voor een bezoek aan een lokaal schoolproject in Peguche. In de middag wordt een markt bezocht waar lokaal handwerk te bewonderen is.

Dag 4: Otavalo – Papallacta
U brengt een bezoek aan de Cuicocha lagune en het dorpje Cotacachi. Vervolgens wordt u naar Papallacta gebracht, beroemd om haar thermale bronnen.

Dag 5: Papallacta – Cotopaxi
Over de Avenue der Vulkanen rijdt u in zuidelijke richting. Er wordt een bezoek gebracht aan Cotopaxi National Park, u maakt een wandeling nabij de Limpiopungo lagune en bezoekt een prachtige bloemen plantage.

Dag 6: Cotopaxi – Riobamba
Vandaag brengt u een bezoek aan een traditionele markt en het vulkanische meer Quilotoa. Vervolgens wordt u naar Riobamba gebracht.

Dag 7: Riobamba – Cuenca
U maakt vandaag de spectaculaire treinrit langs de Duivelsneus. Vervolgens reist u per bus naar Cuenca. Tijdens deze route brengt u bezoek aan de ruïnes van Ingapirca. De lunch is inclusief.

Dag 8: Cuenca
Vandaag maakt u een excursie langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Cuenca, waaronder de bloemenmarkt en een Panamese hoeden fabriek.

Dag 9: Cuenca – Guayaquil
U reist vandaag van Cuenca naar Guayaquil. Onderweg brengt u een bezoek aan een cacao plantage. Bij aankomst in Guayaquil maakt u een korte panoramische stadstour en wordt u naar uw hotel gebracht.

Dag 10: Guayaquil
Vandaag eindigt uw groepsrondreis en start uw verlengingsarrangement naar keuze of vliegt u terug naar Nederland.

Wist u dat…

  • De kleur geel in de vlag van Ecuador staat voor diversiteit, de kleur blauw voor de lucht en de zee en rood voor het bloed van diegenen die hebben gevochten voor de onafhankelijkheid van Ecuador?
  • Ecuador het eerste land is die constitutionele rechten heeft toegekend aan haar natuur en het ecosysteem?
  • In Ecuador veel inactieve en actieve vulkanen liggen?
  • Ecuador de meeste bananen ter wereld exporteert?
  • In Ecuador de hoogste hoeveelheid kolibriesoorten te vinden zijn?
Bekijk alle bestemmingen