Peru & Bolivia
Aantal personen: 2

Periode: juli – augustus 2017

Peru – Ook wel bekend als het Koninkrijk van de Zon. Peru is één van de meest representatieve landen van Latijns Amerika door haar mix aan de Indiaanse, Afro Amerikaanse en Europese culturen.

De grootste schat was de verborgen stad van de Inca’s: Machu Picchu. In Peru vindt u ook de beroemde Nazca Lijnen, een serie van mysterieuze grote afbeeldingen in de Nazca woestijn. Tot op de dag van vandaag weet niemand zeker hoe deze afbeeldingen daar zijn gekomen. De Tempel van Pachacamac in Lima, het Titikaka Meer in Puno, de Stad van Chan, het regenwoud en de Colca Canyon zijn andere voorbeelden van indrukwekkende bezienswaardigheden in Peru.

Bolivia – wordt vooral gekenmerkt door haar hoge ligging. Bolivia kent vele Nationale Parken; van tropische regenwouden in het noordoosten, tot uitgestrekte woestijnen in het zuiden. De kleurrijke markten maken de diversiteit compleet.

Beknopt reisschema:

Dag 1 – 3: Lima
Dag 3 – 4:  Nazca
Dag 4 – 5:  Arequipe
Dag 5 – 6: Colca Canyon
Dag 6: Colca – Arequipa
Dag 7: Arequipa – Cuzco
Dag 8: Cuzco
Dag 9 – 10: Machu Picchu – Huayna Picchu
Dag 11: Cuzco – Uyuni
Dag 12 – 17: Uyuni
Dag 18: Uyuni – Potosi
Dag 18: Potosi – Sucre
Dag 19: Sucre – Santa Cruz
Dag 20 – 21: National Park Amboro
Dag 22 – 23: Santa Cruz – Amsterdam

Uitgebreide dag tot dag beschrijving:

Dag 1-3: Amsterdam – Lima                                                                                    

 • Transfer luchthaven – hotel
 • 2 nachten in Hotel Britania Miraflores; inclusief ontbijt (inclusief aankomstnacht)

Na aankomst in Lima wordt u van de luchthaven naar het hotel gebracht. Hier verblijft u 2 nachten.

LimaHet plein ‘Plaza de Armas’ bevindt zich in het historische hart van Lima.

Rondom dit plein zijn een aantal indrukwekkende gebouwen te vinden, zoals de kathedraal, het bisschopsambt en het presidentieel paleis. Ook kunt u een bezoek brengen aan het San Francisco klooster, hier vindt u de grootste collectie aan religieuze kunst van Zuid Amerika. Vervolgens zijn de moderne wijken van Miraflores en San Isidro langs de mooie kustlijn erg de moeite waard. Conclusie: Lima is een leuke, koloniale stad aan zee en heeft een mooie boulevard. Er zijn veel uitgaansgelegenheden, restaurants, winkels en pleinen.

Dag 3-4: Nazca                                                

 • Transfer hotel – busstation
 • Busvervoer van Lima naar Nazca: 07:00 – 14:30u
 • Transfer busstation naar hotel
 • 1 nacht in Casa Andina Classic; inclusief ontbijt
 • Optioneel:
  • Cityour naar Ica

U reist vandaag door naar Nazca, bekend om de beroemde Nazca lijnen.

In de middag maakt u optioneel ook een tour naar Ica en haar omgeving. Vele opgravingen zijn hier te vinden, ook komt u bij een authentieke wijnboerderij en de prachtige Huacachina Lagune tussen de zandduinen mag ook niet ontbreken tijdens deze tour.

Dag 4-5: Arequipa                                           

 • Transfer hotel – busstation Nazca
 • Busvervoer van Nazca naar Arequipa: 14:20 – 23:00u
 • Transfer busstation – hotel in Arequipa
 • 1 nacht in Hotel Casa Andina Classic Arequipa; inclusief ontbijt

Transfer naar de luchthaven voor uw vlucht naar Arequipa. Bij aankomst wordt u naar het hotel gebracht.

Arequipa – Deze mooie koloniale witte stad wordt omringd door 3 imposante vulkanen, het is een charmante stad met prachtige koloniale gebouwen, gezellige pleinen en vele terrasjes en restaurantjes. Vanaf het Carmen Alto district kunt u genieten van een mooi uitzicht op de stad en de omgeving van het berglandschap, valleien en Incaterrassen. Het Santa Catalina Klooster is het meest imposante religieuze gebouw van Peru. Het is midden in de koloniale stad Arequipa gelegen en het leven van de kloosterzusters staat in groot contrast van wat men zou verwachten van hen die hun kloostergelofte hebben uitgesproken. Het klooster is in september 1579 opgericht door de beschermheiligen van St Catherina van Sienna en de deuren van dit klooster zijn pas in 1970 voor de rest van de wereld geopend. Het indrukwekkende klooster is verspreid over een gebied van 20 km2 en het 16e en 17e eeuwse ontwerp is geheel intact gebleven.

Dag 5-7: 2-daags arrangement Colca Canyon               

2-daags arrangement Colca Canyon

1 nacht in Casa Andina Classic Colca; inclusief ontbijt & lunch
1 nacht in Arequipa: hotel Casa Andina Classic Arequipa; inclusief ontbijt

2-daags arrangement naar de Colca Canyon, inclusief lunch 
Dag 1: Vandaag vertrekt u vroeg in de ochtend voor een 2-daags arrangement naar de Colca Canyon.

Deze vallei is twee keer zo diep als de Grand Canyon met een lengte van meer dan 100km in de Verenigde Staten. Het is een adembenemend gebied met ontelbare landbouwterrassen en prachtige Andesdorpjes. U doorkruist een desolaat landschap van meren, grazende lama’s, alpacas en guanacos en reist naar de plaats Chivay waar uw hotel is gelegen. De weg leidt u langs de vulkanen Misti, Chachani, Ampatao en Sabancaya. Verder rijdend naar het dorp Chivay ziet u de spectaculaire kleurrijke terrassen van de Colca Vallei. Hier checkt u in in het hotel. In de middag kunt een wandeling vanuit Chivay en genieten bij La Calera hot springs. De entree hiervoor is ca. €12,- per persoon.

Dag 2: Na een vroeg ontbijt bezoekt u El Mirador (de Uitkijk) op een hoogte van 3800m genaamd ‘Cruz del Cóndor’. Hier vandaag heeft u een fantastisch uitzicht over de vallei en kunt u de immens grote Andes Condor aanschouwen, die in dit gebied leeft. Aansluitend reist u terug naar Arequipa waar u nog 1 nacht verblijft.

Dag 7-9: Cuzco                                                     

 • Transfer naar luchthaven Arequipa
 • Binnenlandse vluchte Arequipa – Cuzco
 • Transfer luchthaven naar hotel Cuzco
 • 2 nachten in hotel Suenos Del Inka; inclusief ontbijt
 • Optioneel:
  • Dagtour naar Heilige Vallei

Vandaag reist u per binnenlandse vlucht door naar Cuzco. Wanneer u de middagvlucht neemt, heeft u in de ochtend nog tijd om op ontdekking te gaan in Arequipa. U verblijft 2 nachten in Cuzco om te wennen aan de hoogte en optioneel een mooie dagtour te maken naar de Heilige Vallei.

Optioneel Dagexcursie naar Heilige Vallei: markt van Pisac en ruïnes van Ollantaytambo (6u)

U bezoekt u de indianenmarkt in Pisac, een dorp in de Heilige vallei met een pittoresk koloniaal karakter. De markt vindt op dinsdag, donderdag en zondag plaats en is werkelijk een schitterend en kleurrijk schouwspel. U ziet indianen te paard of lama’s die zwaar bepakt zijn met handelswaar dat in grote doeken is gewikkeld. U maakt kennis met allerlei eeuwenoude rituelen en er wordt onderling druk onderhandeld in het Quechua, de inheemse taal. U vindt er traditionele handwerkproducten zoals bontgekleurde doeken en tapijten, alpaca truien, sieraden etc.

Vervolgens brengt u een bezoek aan de ruïnes van Ollantaytambo inclusief bezoek aan het dorp en de heiligdommen en het inca-fort dat tegen een heuvel is gelegen en wordt omringd door indrukwekkende terrassen. Een belangrijke plek voor de Inca’s, want de intensieve landbouw die hier beoefend werd was van belang voor de voedselvoorziening. Zo zijn er in de omgeving vele bouwconstructies te vinden die de voorraad van voedsel mogelijk maakten. Het is zeer de moeite waard om naar de top van het fort te klimmen voor een prachtig uitzicht over de vallei en de omliggende bergen.

Dag 9-11: Machu Picchu 

 • Machu Picchu
 • Rondleiding met gids Machu Picchu, inclusief 2e bezoek en bezoek aan Huayna Picchu
 • 1 nacht in Casa Andina Classic Machu Picchu; inclusief ontbijt & diner
 • 1 nacht in Suenos del Inka Cuzco; inclusief ontbijt

Machu Picchu – De citadel is gelegen op een hoogte van 2360m en kijkt uit over de Urubamba vallei. Machu Picchu is nimmer door de Spanjaarden ontdekt en tot vandaag de dag alleen per trein of te voet bereikbaar. Het  is één van de meest indrukwekkende plekken in de wereld. U zult versteld staan van de bouwwerken die zijn opgetrokken uit grote stenen die feilloos op elkaar aansluiten zonder dat daarbij enige vorm van cement is gebruikt. 

Vroeg in de ochtend staat u op en vertrekt de bus naar Ollantaytambo treinstation voor de trein naar Aguas Calientes / Machu Picchu. U maakt een uitgebreide wandeling over het complex met de gids. De begeleide rondleiding duurt ca. 2 uur en daarna heeft u vrije tijd om op eigen gelegenheid rond te wandelen. Na het bezoek blijft u in de buurt van Machu Picchu om de volgende ochtend in alle rust Machu Picchu een tweede keer te kunnen bezoeken & ook gaat u Huayna Picchu bezoeken. In de middag neemt u de trein van Aguas Calientes terug naar Ollantaytambo en vandaar wordt u terug naar het hotel in Cuzco gebracht. U verblijft nog 1 nacht in hotel Jose Antonio Cuzco voordat uw Amazone avontuur begint.

Dag 11-16: Uyuni                                                                              

 • Transfer hotel – luchthaven
 • Vlucht Cuzco – Uyuni
 • 3 nachten in hotel Girasoles Annex in Uyuni inclusief ontbijt & 1 nacht Ecolodge Ojo de Perdiz; inclusief ontbijt, na de 2-daagse tour nog 1 nacht in Uyuni.
 • Inclusief:
  • Dagtour Uyuni zoutvlakten per 4wd jeep
  • 2-daagse tour: Ojo de Perdiz & National Park Eduardo Avaroa per 4wd jeep
 • Optioneel:
  • Dagtour naar Tahua, Coquesa en Thunupa in 4wd jeep

De stad Uyuni – werd opgericht in 1890 en heeft ongeveer 10.000 inwoners. De stad ligt op de rand van het Hoogland van Bolivia en een bergketen op 3670 meter boven de zeespiegel. De stad was oorspronkelijk een handelsplaats en is nu een verzamelpunt voor toeristen die de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld, bezoeken. Net buiten de stad is een kerkhof van afgedankte treinstellen (cementerio de trenes).

Inclusief: Dagtour naar Uyuni Zoutvlakten: inclusief lunch

Na het ontbijt staat er een bezoek aan de Uyuni gepland.

U gaat eerst langs bij de treinenbegraafplaats. Hier ziet u treinstellen uit het begin van de railroad dagen. Vervolgens gaat u naar Colchani, een dorpje aan de rand van de zoutvlakten. En natuurlijk gaat u één van de zoutvlakten op; erg indrukwekkend! Ook bezoekt u Incahuasi Island, bekend om de gigantische cactussen. Ook gaat u de Galaxy grotten bezoeken, ontstaan door vulkaanerupties.

Salar de Uyuni is met een oppervlakte van 12.000 km2 de op een na grootste zoutvlakte van de wereld (de grootste zijn de Makgadikgadizoutvlaktes). Er wordt geschat dat het meer dan 10 miljard ton zout bevat, waarvan ongeveer 25.000 ton jaarlijks weggehaald wordt. Tijdens de maand november is Salar de Uyuni ook de broedplaats van drie soorten Zuid-Amerikaanse flamingo’s.

Inclusief: 2-daagse tour naar Ojo de Perdiz & National Park Eduardo Avaroa: inclusief lunch (2x) & diner

De belangrijkste bezienswaardigheden in Eduardo Avaroa National Park zijn de vulkanen in het natuurgebied (waarvan sommige vulkanen nog altijd actief zijn). Verder heb je waterbronnen met heet water, de lagoons of meren, de vele bergen en de flamingo’s die je in het natuurgebied kunt zien.

Er komen drie verschillende soorten flamingo’s voor in Eduardo Avaroa National Park, die in bepaalde perioden van het jaar erg goed te zien zijn en vele toeristen naar het park trekken.

Een andere bezienswaardigheid in het natuurpark, is Árbol de Piedra, ook wel de ‘stone tree’ genoemd. Dit is een bijzondere steenformatie die maar liefst zeven meter hoog is. Het heeft zijn unieke vorm gekregen door het zand dat in Eduardo Avaroa National Park wordt meegenomen door de wind en tegen de steenformatie aan wordt geblazen.

Optioneel: Dagtour naar Tahua, Coquesa en Thunupa: inclusief lunch

Vandaag maakt u een dagtocht per 4WD langs verschillende hoogtepunten rondom Salar de Uyuni.

Het dorpje Coquesa is beroemd vanwege de heilige begraafplaats met mummies in een heilige grot aan de voet van de Tunupa-vulkaan. Ze worden geschat op duizend tot drieduizend jaar oud. De lokale bevolking herdenkt hen nog steeds en ze leggen cocabladeren bij de mummies. Het dorpje ligt op 3.679 meter hoogte.

De slapende Tunupa-vulkaan is een overblijfsel van de geologische activiteit miljoenen jaren geleden die onder meer de Andes omhoog heeft gedrukt. Hij is 5.432 hoog en torent boven Salar de Uyuni uit. Tunupa is een heilige berg, waar in het verleden ook mensen werden begraven. Nog steeds zie je er de inmiddels gemummificeerde lichamen van families op de bergwand.

Ook bezoekt u het Chantani museum. Een bijzondere expositie van gevonden voorwerpen en overblijfselen uit de regio.

Dag 16 – 17: Potosi

 • Transfer naar busstation Uyuni
 • Lokale bus van Uyuni naar Potosi (zonder gids)
 • Transfer van busstation Potosi naar hotel
 • 1 nacht Hotel Santa Teresa; inclusief ontbijt
 • Optioneel:
  • City Tour inclusief bezoek aan Royal Mint

Na het hotel vertrekt u met de bus naar Potosi voor 1 nacht verblijf in hotel Santa Teresa.

Potosi – deze stad dankt zijn ontstaan aan de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico (Rijke Berg) in 1544. De stad Potosi ligt zeer hoog (4090 meter) en claimt de titel van hoogste stad ter wereld. In 1987 verklaarde de UNESCO de stad Potosí tot “Werelderfgoed” vanwege zijn rijke historie en de koloniale architectuur.

De Royal Mint is op zondagmiddag en op maandag gesloten.

Dag 17 – 19: Sucre

 • Optioneel:
  • Bezoek aan de mijnen bij Potosi
 • Transfer naar busstation
 • Lokale bus van Potosi naar Sucre (zonder gids)
 • Transfer van busstation naar hotel
 • 2 nachten in Hostal Sucre; inclusief ontbijt
 • Optioneel:
  • Stadstour Sucre

Optioneel: Bezoek aan de Potosi mijnen in de ochtend

Na het ontbijt brengt u een bezoek aan Potosi inclusief een bezoek aan de mijnen. De mijnen dateren uit het jaar 1600 en is vele jaren operationeel geweest met werkkrachten uit Afrikaanse landen en India.

Sucre – Sucre bevindt zich in het zuiden van Bolivia. Het is een charmante, koloniale stad. Sucre is prachtig onderhouden dankzij de status van Werelderfgoed door UNESCO. Sucre is altijd een invloedrijke stad in de kunst en wetenschap geweest ondanks het feit dat het een kleine stad is.

Optioneel Stadstour
Na opfrissing in het hotel gaat u mee met de tour inclusief gids door de stad. Tegenwoordig geldt de oude binnenstad van Sucre als de best bewaarde Spaanse koloniale stad in Zuid-Amerika, met zeer veel witte gebouwen (vandaar de bijnaam ‘La Ciudad Blanca’).  In 1991 werd deze binnenstad dan ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst.

Dag 19-20: Santa Cruz

 • Transfer naar luchthaven
 • Binnenlandse vlucht Sucre – Santa Cruz: 19:00 – 19:40u Of 13:05 – 13:45u
 • Transfer van luchthaven naar hotel
 • 1 nacht in hotel Las Americas; inclusief ontbijt

Vandaag reist u door naar Santa Cruz in het noordoosten van Bolivia waar uw laatste avontuur van de mooie reis wacht: een 2-daags jungle tocht naar Amboro National Park.

Santa Cruz is een handelscentrum voor producten die in de omgeving verbouwd worden, zoals katoen, suikerriet en koffie. Het centrum ademt ondanks de moderne gebouwen een koloniale sfeer uit. Op het centrale plein staat een enorme kathedraal. Op korte afstand ligt het Museo Etno Folklorico en het stadspark El Arenal. ’s Avonds is het heerlijk vertoeven op de schaduwrijke bankjes. Doordat de stad ruim 1,5 miljoen inwoners heeft, zijn er ’s avonds veel culturele activiteiten. Vraag ernaar bij de receptie. Of stort je in het bruisende nachtleven op Avenida Monseñor Rivero, waar je cafés vindt met live muziek. Bij locals bekend als de Boulevard.

Dag 20-22: Park Amboro

 • 2-daags arrangement inclusief verblijf in Mataracu Tent Camp; inclusief volpension
 • 1 nacht terug in hotel Las Americas Santa Cruz; inclusief ontbijt

U verblijft 2 dagen op basis van Volpension in het nationaal park en gaat verschillende hikes maken in deze prachtige omgeving.

Het Amboro National Park in het centrale deel van Bolivia is ook een fantastisch natuurgebied, met naar schatting wel 800 vogelsoorten. Het bevindt zich tussen de Andes, het Amazonegebied en de Chaco-woestijn, waardoor het een grote biodiversiteit heeft. Naast de vele vogels komen er ook poema’s, brilbeertjes en de zeldzame ocelot voor.

Dag 22-23: Santa Cruz – Amsterdam                                                            

 • Transfer hotel – luchthaven
 • Terugreis naar Amsterdam, aankomst volgende dag

Helaas zit uw mooie rondreis door Peru & Bolivia er al weer op en u wordt terug naar de luchthaven gebracht