Brazilië is met 8.5 miljoen vierkante kilometer het grootste land van Zuid Amerika en het op vier na grootste land ter wereld. De officiële taal in Brazilië is Portugees; een herinnering aan de Portugese bezetting van Brazilië sinds het begin van de 16e eeuw. Brazilië telt circa 200 miljoen inwoners, waarvan bijna 7 miljoen in de metropool Rio de Janeiro. Sinds 1960 is niet Rio de Janeiro de hoofdstad, maar Brasilia, centraal gelegen in het achterland van Brazilië. De munteenheid van Brazilië is de Braziliaanse Real. Ongeveer driekwart van de Braziliaanse bevolking is katholiek en het grootse Carnaval dat ieder jaar bruisend wordt gevierd is daar het levende bewijs van.

Highlights

brazilie-amazoneMaak kennis met de rijke flora en fauna van het Amazonewoud. Ga mee op een nachtelijke kanotocht door boskreken op zoek naar kaaimannen en luister naar de indrukwekkende nachtgeluiden van het oerwoud. Ontdek medicinale planten in de jungle en apen hoog in de bomen, werp een hengel uit om de beruchte piranha te vangen en bezoek een lokale nederzetting waar de bewoners laten zien hoe ze leven in én van het woud.
De wetlands van de Pantanal zijn zonder twijfel één van de beste locaties in de wereld om vogels en andere dieren in het wild te zien. U komt ogen te kort bij het zien van kaaimannen, otters, capibaras, herten en talloze vogelsoorten. Het is zelfs mogelijk om zeldzame dieren als de jaguar te spotten. Een must voor wie een onvergetelijke natuurervaring wil ondergaan.
De hoofdstad van Bahia vormt de bakermat van Brazilië. Bezoek het centrum en ga terug naar de koloniale tijd. Bezoek enkele van de vele kerken en vergaap u aan de prachtige decoraties. Laat u meevoeren door de Afrikaanse ritmes in de smalle straatjes en proef de typisch Bahiaanse keuken. Salvador is voor wie een stukje swingend en bruisend Afrika wil ervaren in Zuid Amerika.
De watervallen van Foz do Iguaçu zijn niet de hoogste ter wereld, maar het stelsel van 275 watervallen zorgt wel voor één van de meest indrukwekkende schouwspellen die de natuur ooit geschapen heeft. Dit natuurschoon is onlangs verkozen tot één van de 7 natuurwonderen ter wereld. U komt er werkelijk ogen tekort.
De paradijselijke eilandengroep Fernando de Noronha ligt op een uur vliegen van het noordoostelijke vasteland van Brazilië. Haar kristalheldere water en rijke onderwaterwereld met schildpadden, tonijn, haaien en grote barracuda’s maakt de eilandengroep uniek. En dit bijzondere ecosysteem wordt daarnaast ook zeer goed beschermd door maar 750 toeristen tegelijkertijd toe te laten op de eilanden.
Dit uitgestrekte spierwitte duingebied vindt u in het noorden van Brazilië. De prachtige duinen worden afgewisseld met helderblauwe lagunes. Vanuit het stadje Barreirinhasis vertrekken de boten het gebied in naar groene oases met palmbomen middenin deze zeldzame woestijn. De wisselende uitzichten maken Lencois Maranhenses tot een onvergetelijke ervaring.
Bonito is een prachtig, ongerept en tropisch natuurgebied in het zuidwesten van Brazilië. U kunt een bezoek aan Bonito en de wetlands van Pantanal met elkaar combineren. Het gebied rondom Bonito is op heel veel manieren te ontdekken. U kunt gaan snorkelen in zoet helderblauw water, midden in het regenwoud. Of maakt u liever een fiets- of wandeltocht door de prachtige natuur, om ergens op die route heerlijk af te koelen in een van de vele watervallen. Hier zult u zich geen moment vervelen!

Voorbeeld reizen

rondreis-individueel-brazilieDag 1: Rio de Janeiro of São Paulo
Afhankelijk van de vluchtmogelijkheden vliegt u van Amsterdam naar Rio de Janeiro of São Paulo. Hier verblijft u 1 nacht.

Dag 2: Rio de Janeiro of São Paulo – Foz do Iguaçu
Na het ontbijt is er tijd om de sfeer te proeven van Rio de Janeiro of São Paulo. ‘s Middags vliegt u naar één van de wonderen der natuur:
Foz do Iguaçu. Hier verblijft u 2 nachten.

Dag 3: Foz do Iguaçu
Na het ontbijt brengt u een bezoek aan de Braziliaanse kant van de watervallen. Vanaf deze zijde heeft u het mooiste uitzicht op het indrukwekkende spektakel dat wordt vormgegeven door de Iguaçu-rivier. In de middag bezoekt u de Argentijnse zijde van de watervallen. Vooral het uitzicht op het hart van de Duivelskeel, waar het kalme water van de rivier zich met donderend geraas omlaag stort, zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

Dag 4: Foz do Iguaçu – Cuiabá
U kunt deze dag vrij besteden. Er zijn een aantal prachtige excursiemogelijkheden zoals Nationaal Park Iquaçu, Parque das Aves (Vogelpark) of een fantastische helicoptervlucht over de watervallen. In de namiddag vliegt u naar Cuiabá. Hier blijft u 1 nacht.

Dag 5: Cuiabá – Chapada dos Guimarães
Na het ontbijt vertrekt u naar Chapada dos Guimarães. De Chapada bestaat uit een complex van honderden meters hoge rotswanden, die door weer en wind de grilligste vormen hebben aangenomen. ’s Ochtends gaat u naar een aantal watervallen met als hoogtepunt, de Veu da Noiva (bruidssluierwaterval), die langs een hoge rotswand omlaagstort. In de middag bezoekt u het kliffenlandschap van Cidade de Pedra (de stenen stad) met z’n prachtige rotsformaties.

Dag 6: Chapada dos Guimarães – Pantanal
Uw dag begint met een excursie naar de Aroe Jari, de grootste zandsteengrot van Brazilië. In de grot bevinden zich diverse watervallen en op sommige wanden treft u rotstekeningen aan. Ook bezoekt u de Lagoa Azul, een meer van azuurblauw kristalhelder water, een sprookjesachtig gezicht. Na de lunch in Cuiabá gaat de reis door naar de Pantanal. De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld en staat bekend om zijn enorm rijke dierenleven. U verblijft 3 nachten in een lodge langs de toegangsroute tot de Pantanal.

Dag 7 en 8: Pantanal
Deze twee dagen kunt u excursies maken vanuit de lodge; per auto, per boot, te paard of te voet. De kans is groot dat u naast de vele vogelsoorten als de reusachtige jabirou ooievaar, tijgerroerdompen en talloze soorten reigers ook capibara ́s, kaaimannen en herten ziet. En wie weet een miereneter of zelfs een jaguar?

Dag 9: Pantanal – Manaus/Amazone
‘s Ochtends heeft u nog tijd voor een laatste excursie in de Pantanal. In de middag vertrekt u per vliegtuig naar Manaus. U verblijft 1 nacht in Manaus.

Dag 10: Manaus – Juma jungle lodge
U maakt een boottocht naar de overkant van de Amazone-rivier. Onderweg wordt de beroemde kilometers lange haarscherpe scheiding tussen het heldere donkere water van de Rio Negro en het troebele lichtgekleurde water van de Rio Solimoes gekruist, de ‘meeting of the waters’ genoemd. Na een tocht van 3 uur komt u aan in de lodge, die hoog op palen tussen de bomen aan de oever van een prachtig meer is gebouwd. U verblijft 3 nachten in de lodge.

Dag 11: Juma jungle lodge
Na het ontbijt wacht een boswandeling met uitleg over de flora en fauna. ‘s Middags is het tijd om piranha’s te vissen. De vangst gaat aan het eind van de middag mee terug naar de lodge voor het avondmaal.

Dag 12: Juma jungle lodge
Vandaag is het vroeg dag. Na het ontbijt brengt u een bezoek aan een lokale nederzetting. De bewoners van deze nederzettingen, vaak van Indiaanse afkomst, leven in eenvoudige houten huizen aan de oever van de rivier en leven van wat het woud hen biedt.

Dag 13: Manaus – Itacimirim
Vandaag vliegt u van Manaus naar Salvador en van daaruit reist u door naar Itacimirim. Dit plaatsje was tot voor kort een nederzetting van vissers aan de paradijselijke stranden ten noorden van Salvador. Inmiddels is het een toeristische trekpleister met comfortabele hotels en pousada ́s. U verblijft 3 nachten in een pousada nabij Itacimirim.

Dag 14: Itacimirim
Deze dag is geheel ter vrije besteding. U kunt genieten aan de prachtige witte zandstranden. Wanneer u niet houdt van stilzitten, zijn er meerdere excursies mogelijk om deze regio te ontdekken.

Dag 15: dagtocht Salvador
In de ochtend maakt u een stadstour door Salvador. Salvador staat bekend om de folkloristische erfenis uit de levendige Afrikaanse cultuur. Op elk uur van de dag hoort u drumbands, die Braziliaanse en Afrikaanse ritmes combineren.

Dag 16: Itacimirim – Porto Seguro
s Ochtends vliegt u van Salvador naar Porto Seguro. Porto Seguro is één van de belangrijkste badplaatsen van Brazilië, waar nog veel van het historische karakter en de overweldigende natuur bewaard is gebleven. Na de lunch maakt u een uitgebreide stadstour. U verblijft 3 nachten in Porto Seguro.

Dag 17: Porto Seguro
U maakt een excursie naar het indianen-reservaat Jaqueira. In het reservaat wonen een aantal families van de Pataxó-indianen die het reservaat beheren. Porto Seguro staat verder bekend om de Luals, de strandfeesten die ‘s avonds worden gehouden.

Dag 18: Porto Seguro
Vandaag maakt u een excursie naar Arraial d ́Ajuda en Trancoso. Beide plaatsen zijn historisch van groot belang. Tijdens de kolonisatie stichtten Jezuïten-priesters diverse nederzettingen op plaatsen waar indianen woonden.

Dag 19: Porto Seguro – Rio de Janeiro
U vliegt van Porto Seguro naar de bruisende stad Rio de Janeiro. Deze wereldstad, ingeklemd tussen bergen, bossen en zee biedt een breed scala aan bezienswaardigheden die u gedurende de volgende dagen kunt bezoeken. U verblijft 3 nachten in Rio de Janeiro.

Dag 20 en 21: Rio de Janeiro
In Rio de Janeiro verveelt u zich zeker niet! U kunt onder andere een bezoek brengen aan de Suikerbroodberg met het prachtige uitzicht over de stad, het beroemde en imposante Christusbeeld en het Nationaal Park Tijuca. En vergeet ‘s avonds de Samba dans niet.

Dag 22 en 23: Rio de Janeiro- Amsterdam
Terugvlucht vanuit Rio de Janeiro met aankomst de volgende dag in Amsterdam.

14-daagse groepsreis
Rio de Janeiro – Foz do Iguaçu – Manaus – Belo Horizonte – Ouro Preto – Salvador da Bahia

Dag 1: Rio de Janeiro
Aankomst in Rio de Janeiro en transfer naar uw hotel.

Dag 2: Rio de Janeiro
Vandaag gaat u de stad Rio verkennen tijdens een stadstour. U brengt onder andere een bezoek aan de Suikerbroodberg, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de hele stad. Optioneel kunt u ook een bezoek brengen aan de Corcovado berg met het imposante Christus beeld.

Dag 3: Rio de Janeiro
Vandaag is ter vrije besteding. U kunt ontspannen op een van de mooie stranden zoals Copacabana of Ipanema of deelnemen aan een optionele excursie.

Dag 4: Rio de Janeiro – Foz do Iguaçu
U wordt bij het hotel in Rio de Janeiro opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Foz do Iguaçu. Bij aankomst staat de transfer naar uw hotel klaar en brengt u direct een bezoek aan de Braziliaanse zijde van deze indrukwekkende watervallen.

Dag 5: Foz do Iguaçu
Vandaag brengt u een bezoek aan de Argentijnse zijde van de watervallen. Aan deze zijde wandelt u midden in het regenwoud tussen de watervallen door. Optioneel kunt u ook een avontuurlijke boottocht maken, helemaal tot onderaan de watervallen.

Dag 6: Foz do Iguaçu – Manaus/Amazone
’s Ochtends wordt u opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Manaus. Vanuit Manaus vertrekt een 4-daagse Amazone arrangement, waarbij u verblijft in een authentieke lodge midden in de natuur. U verblijft hier op basis van Volpension. Vanuit de lodge vertrekken elke dag verschillende excursies met ervaren gidsen, zoals vissen op piranha’s en een boottour op zoek naar alligators. Daarnaast maakt u ook mooie wandeltochten waarbij de gids u veel vertelt over de flora en fauna.

Dag 7 en 8: Amazone
Verblijf in de het Amazonewoud inclusief maaltijden en excursies.

Dag 9: Manaus – Belo Horizonte
Vanuit de Amazone gaat u weer terug naar Manaus. In Manaus staat een panoramische stadstour op het programma, waarna u naar de luchthaven wordt gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Belo Horizonte. Bij aankomst wordt u naar het hotel gebracht.

Dag 10 : Belo Horizonte – Ouro Preto
Vanuit Belo Horizonte wordt u naar het hotel in Ouro Preto gebracht. Het historische centrum van Ouro Preto, vol indrukwekkende barokke architectuur, gaat u ’s middags direct verkennen tijdens een stadstour.

Dag 11: Ouro Preto
Vandaag is ter vrije besteding. Optioneel kunt u deelnemen aan verschillende excursies die ter plaatse worden aangeboden door uw gids.

Dag 12: Ouro Preto – Salvador da Bahia
Na een transfer van het hotel in Ouro Preto terug naar de luchthaven van Belo Horizonte vliegt u door naar Salvador da Bahia. Bij aankomst wordt u naar het hotel in Salvador gebracht.

Dag 13: Salvador da Bahia
Vandaag staat een stadstour van een halve dag op het programma waarin u een bezoekt brengt aan de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. In de middag kunt u zelf de stad verkennen of heerlijk genieten aan een van de mooie stranden rondom Salvador. Optioneel kunt u ’s avonds deelnemen aan Bahia by Night: een folklore show inclusief diner.

Dag 14: Salvador da Bahia – einde groepsrondreis
Vandaag eindigt de groepsrondreis. U kunt ervoor kiezen om direct terug naar Nederland te vliegen, maar ook is het mogelijk om uw verblijf in Salvador da Bahia te verlengen aan een van de mooie stranden of nog meer van Brazilië te zien door het bijboeken van een extra meerdaags arrangement naar bijvoorbeeld het indrukwekkende natuurgebied Chapada da Diamantina op circa 6 uur rijden van Salvador.

Wist u dat…

  • Brazilië ongeveer 240 keer zo groot is als Nederland?
  • Slapen bij de Indianen ook tot een van de mogelijkheden behoort?
  • Er in Brazilië veel buffetrestaurants zijn waar je betaalt per gewicht (comida por kilo)?
  • Brazilianen gek zijn op slippers?
  • Bijna alle grote Braziliaanse steden aan de kustlijn liggen?
  • Muziek en voetbal de twee grootste liefdes van Brazilianen zijn?
  • In Brazilië de grootste diversiteit aan diersoorten in de wereld te vinden is?
Bekijk alle bestemmingen