Bolivia ligt zeer centraal in Zuid Amerika en grenst aan Brazilië, Peru, Chili, Argentinië en Paraguay. De voertaal is Spaans, maar naast het Aymara en het Quechua zijn nog eens meer dan 30 inheemse talen ook officiële talen in Bolivia. Bolivia telt ruim 10 miljoen inwoners en heeft een zeer multi-etnische samenstelling met veelal Indianen, Mestiezen, Afrikanen en Europeanen. In Bolivia liggen de Indiaanse tradities diep geworteld in de samenleving en dit is ook duidelijk voelbaar wanneer men in Bolivia rondreist. De munteenheid van Bolivia is de Boliviano. Het katholicisme is de staatsgodsdienst van Bolivia en circa 85% van de bevolking is katholiek.

Highlights

Salar de Uyuni is met een oppervlakte van ruim 10.000 vierkante kilometer de op een na grootste zoutvlakte ter wereld. Het bevindt zich in het zuidwesten van Bolivia op een hoogte van 3650 meter op het hoogland van Bolivia nabij de stad Uyuni. Ongeveer 40.000 jaar geleden was deze vlakte een deel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Toen het meer opdroogde, bleven twee meren over (Poopomeer en Uru Urumeer), en twee grote zoutvlakten (Salar de Uyuni en Salar de Coipasa). In november is de zoutvlakte van Uyuni altijd de broedplaats van drie soorten Zuid-Amerikaanse flamingo’s. Ook groeien er grote cactussen van soms wel 12 meter hoog.
Sucre is de wettelijke hoofdstad van Bolivia. Hoewel de regering in La Paz gevestigd is. Sucre ligt op 2900 meter boven zeeniveau. Tegenwoordig geldt de oude binnenstad van Sucre als de best bewaarde Spaanse koloniale stad in Zuid-Amerika, met zeer veel witte gebouwen (vandaar de bijnaam “La Ciudad Blanca”). In 1991 werd deze binnenstad dan ook opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Potosi dankt zijn ontstaan aan de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico (Rijke Berg) in 1544. De stad ligt zeer hoog (4090 meter) en claimt de titel van hoogste stad ter wereld. Van oudsher zorgden de zilvermijnen voor een rijke handel met grote delen van de wereld, waaronder Europa. Intussen zijn de staatsmijnen in Potosi gesloten en werken de mijnwerkers onder zelfbestuur. Erts wordt in de vorm van zink, lood en zilver nog steeds op kleine schaal geëxporteerd. In 1987 verklaarde de UNESCO de stad Potosi tot “Werelderfgoed” vanwege zijn rijke historie en de koloniale architectuur.
La Paz is de administratieve hoofdstad van Bolivia. La Paz is gesticht in 1548 en is op hoogte gelegen in de Andes. De hoogte van de stad varieert van ongeveer 4000 meter boven de zeespiegel in El Alto (waar het vliegveld ligt) tot 3100 m in de laagst gelegen woonwijk. Er zijn verschillende prachtige uitkijkpunten over La Paz, die vaak te voet vanuit het centrum te bereiken zijn. De sloppenwijken liggen hoger in de stad en hoe lager u komt, hoe beter de wijken worden. Dit heeft te maken met het mildere klimaat in de lagere delen van de stad. In de stad vindt u vele musea, (markt)pleinen en traditionele muziekclubs. Voor de avonturier is het een aanrader om een fiets te huren en de omgeving van La Paz te verkennen; prachtige routes maar pas op voor de steile afgrond.

Voorbeeld reizen

Dag 1: Amsterdam – Arequipe
Per privé-transfer wordt u van de luchthaven van Santa Cruz naar uw hotel gebracht.

Dag 2: Santa Cruz – Samaipata
Vandaag reist u direct van Santa Cruz naar het dorpje Samaipata

Dag 3: Samaipata
Dag ter vrije besteding in Samaipata.
Samaipata – is een dorpje in Bolivia met ongeveer 3500 bewoners. Het is de ‘hoofdstad’ van de provincie Florida en bevindt zich op 120 kilometer ten zuidwesten van Santa Cruz de la Sierra, de hoofdstad van het departement, in de uitlopers van de Andes op een hoogte van 1650 meter. Het dorpje is een populaire bestemming voor de bewoners van Santa Cruz de la Sierra vanwege het verkoelende klimaat en de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen.

Dag 4: Samaipata – Sucre
Na het ontbijt wordt u naar de luchthaven van Santa Cruz, vanwaar u naar Sucre vliegt. Hier wordt u opgehaald en naar het hotel gebracht.

Dag 5: Sucre
Dag ter vrije besteding in Sucre en u kunt op eigen gelegenheid op verkenningstocht door de stad.

Dag 6: Sucre
Excursie: Maragua Dinosaurs Footprints
Om 7:30u vertrekt u per 4wd naar het dorpje Chataquila; hier kunt u optioneel een 3-uur durende wandeling maken naar rotsschilderingen. Vervolgens gaat de tour verder naar de Maragua Krater, waar u de lokale gids ontmoet en er een lunch geserveerd wordt. Een 1,5-uur durende wandeling leidt u naar de Dinosaurus-afdrukken. Na afloop wordt u weer teruggebracht naar Sucre.

Dag 7: Sucre – Potosi
Vandaag reist u van van Sucre naar Potosi met de openbare bus. Inclusief privé-transfer van het busstation naar het hotel en vv.

Dag 8: Potosi – Uyuni
Vandaag reist u van Potosi naar Uyuni met openbare bus. Inclusief privé-transfer van het busstation naar het hotel en vv.

Dag 9 – 12: 4-daagse trip naar onder andere de indrukwekkende zoutvlakten, Red Lagoon en mijndorpje San Cristobal
• Op dag 1 wordt u ’s ochtends opgehaald bij het hotel, en brengt u een bezoek aan de zoutvlakte en Incahuasi Island, dit eiland is gelegen in het hart van de zoutvlakte en bezit een geïsoleerd ecosysteem. Hier groeit een speciaal soort cactus tot wel 12 meter hoog. Met de zoutvlakte op de achtergrond is dit een zeer indrukwekkend gezicht. De gehele zoutvlakte is bedekt met een laagje water, wat een het beeld geeft van een gigantische witte spiegel. Dit is een waar paradijs voor fotografen. De lunch wordt verzorgd en u overnacht in een basic toeristenklasse hotel in San Juan. Hier wordt ook het diner wordt geserveerd.
• Dag 2. Na het ontbijt vertrekt de tour vandaag van San Juan naar de Red Lagoon, onderweg komt u langs de Siloli woestijn waar prachtige rotsformaties te zien zijn. Daarnaast brengt u bezoek aan verschillende lagoons voordat u bij de Red Lagoon arriveert waar 3 soorten flamingo’s voorkomen. Het beeld van de vele flamingo’s tegen de rode achtergrond is zeer indrukwekkend. De lunch wordt onderweg verzorgd en ’s avonds overnacht u in een lokale lodge in Huayllajara, inclusief diner.
• Dag 3. In de ochtend gaat de trip verder naar Sol de Manana (Ochtend Zon), deze plaats is bekend om haar geisers en vulkanische ondergrond. Het ontbijt wordt onderweg geserveerd. Na het ontbijt komt u aan bij de Green Lagoon, deze prachtige heldere groene lagune heeft haar mooie kleur te danken aan de hoge magnesium waarde van het water. In de middag komt u ook door de dorpjes Alota, Kulpina K en het mijndorpje San Cristobal. De lunch krijgt u onderweg. In de middag komt u terug in het hotel in Uyuni, waarvandaan u ‘s nachts naar het treinstation wordt gebracht voor uw trein naar Oruro.
• Dag 4. In de ochtend komt u aan in Oruro, waarvandaan de bus vertrekt naar La Paz. Bij aankomst in La Paz wordt u naar uw hotel gebracht.

Dag 13 + 14: La Paz
2 Dagen ter vrije besteding in La Paz

Dag 15 + 16: 2-daagse trip: Catamaran cruise Titikaka Meer
• Vroeg in de ochtend wordt u vanuit La Paz naar het Titikaka Meer gebracht. Het ontbijt is hierbij inclusief. U gaat aan boord van een catamaran en vaart naar Sun Island, waar de oorsprong van het Inca Rijk ligt. Aan boord wordt de lunch verzorgd. U bezoekt het dorp Callapampa waar u interactief met de lokale bevolking het dorp kan bezoeken, al wandeling over de Inca paden. Aan boord wordt ’s avonds het diner verzorgd bij kaarslicht, en u overnacht aan boord in cabins met meerzicht en privé-faciliteiten. • Al varend over het meer wordt het ontbijt aan boord geserveerd. Vervolgens bezoekt u het indrukwekkende Inti Wata Complex op Sun Island. Inclusief een bezoek aan de Inca tuinen en een unieke zeilervaring in een traditionele boot. De lunch wordt aan boord geserveerd terwijl u naar Copacabana vaart. Bij Puno komt u weer aan land. U wordt naar het hotel gebracht waar u zult overnachten.

Dag 17: Puno
Vandaag brengt u allereerst een bezoek aan de Uros, de bewoners van de rieteilanden in het meer. Vervolgens gaat u naar Taquile Island, waar de oorspronkelijk tradities in kleurrijke kleding in eren is gebleven. Lunch wordt verzorgd. In de namiddag wordt u weer naar Puno gebracht, waar u ook overnacht.

Dag 18: Puno – Cuzco
Vandaag reist u per bus naar Cuzco. Onderweg stopt u bij verschillende bezienswaardigheden: Pucara Museum, La Raya (de natuurlijke grens tussen Cuzco en Puno), Racchi (tempel van de Wiracocha god, met zijn smalle straatjes en muren) en ten slotte Andahuaylillas (een prachtige kapel). Aan het eind van de middag komt u aan in Cuzco, waar u zult overnachten. Deze tocht van Puno naar Cuzco is ook mogelijk per trein aan boord van de Andean Explorer.

Dag 19: Cuzco – Heilige Vallei
Vandaag staat de Heilige Vallei van de Incas op het programma. Onderweg brengt u een bezoek aan een traditionele boerderij met alpaca’s en lama’s, waar de traditionele kleding nog gemaakt wordt. Ook wordt er gestopt bij de Pisac Markt, waar lokale kunstvoorwerpen en kookkunsten getoond worden. De lunch wordt verzorgd door een lokaal restaurant. In de middag wordt de tour vervolgd naar Ollantaytambo, een zeer kleurrijk Inca dorpje. U verblijft in de Heilige Vallei vannacht.

Dag 20: Heilige Vallei
Vandaag is de gehele dag ter vrije besteding.

Dag 21: Machu Picchu
Vandaag gaat u een bezoek brengen aan één van de Nieuwe Zeven Wereldwonderen. Vanuit het Aguas Calientes station vertrekt de bus door de prachtige streek met spectaculaire vergezichten over de Urumbamba Rivier en Canyon. Het laatste gedeelte is per trein. Na een tour over Machu Picchu met gids, wordt de lunch geserveerd in één van de lokale restaurants. U overnacht in Machu Picchu of Aguas Calientes.

Dag 22: Machu Picchu
Deze morgen kunt u kiezen of u nog een bezoek brengt aan Machu Picchu. Bij boeking is het verstandig om daar rekening mee te houden, omdat er voor deze dag een extra entreekaart geboekt moet worden en het hotel in Machu Picchu geboekt kan worden, en niet in Aguas Calientes. Tijdens een extra bezoek kan Intipunku bezocht worden of ‘De deur naar de zon’, de toegang naar de originele Inca Trail. Een meer avontuurlijke invulling van de ochtend is de beklimming van Huayna Picchu, ook hier is het door de beperkte plaatsen noodzakelijk om dit vooraf te reserveren. Op de afgesproken tijd gaat u terug naar Cuzco waar u 2 nachten zult overnachten.

Dag 23: Cuzco
Vandaag brengt u een bezoek aan Sacsayhuaman Archaeological Park waar u Q’enqo, het Puma heiligdom, het offer altaar gelegen in een rots en Tambomachay en zijn heilige fonteinen zult bewonderen. Sacsayhuaman is een imposant fort met kolossale rotsblokken van wel 4 meter hoog en omgeven door prachtige vergezichten. Ook brengt u een bezoek aan de Korikancha Tempel, waar klater de Santo Domingo kerk op is gebouwd. Volgens de verhalen was deze tempel in het Inca tijdperk volledig bedekt met goud. De tour wordt vervolgd naar het centrale plein, waar de koloniale overblijfselen van de eerste ontdekkers zeer indrukwekkend aanwezig zijn.

Dag 24: Cuzco – Amsterdam
Op de juiste tijd wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht terug naar Amsterdam. Hier zal u de volgende dag aankomen.

Wist u dat…

  • Bolivia een van de natste landen ter wereld is, met een regenval van meer dan 5000mm per jaar?
  • De Uyuni zoutvlakten de grootste opslag van zout is ter wereld?
  • De grootste vlindertuin ter wereld in Bolivia te vinden is?
  • De stad Potosi de hoogstgelegen stad ter wereld is?
  • Bolivia meer dan 30 officiële talen kent?
  • u vanuit La Paz een fietstocht kunt maken over de gevaarlijkste weg ter wereld; Death Road?
  • u in La Paz kunt ontspannen in de hoogste bierspa ter wereld?
Bekijk alle bestemmingen