ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

De Marroncultuur

Duur rondreis

18 dagen

Munteenheid

Surinaamse dollar

Type vakantie

Actieve rondreis

Gesproken taal

Nederlands

Beknopt dag tot dag schema:

Wij Nederlanders kennen Suriname vooral omdat het, halverwege de vorige eeuw, deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Suriname wordt niet overstroomt door hordes toeristen en is daardoor nog puur en onaangetast. Redenen waarom u naar Suriname af moet reizen? Er zijn er vele! Wat te denken van het tropisch regenwoud of de kronkelende waterwegen zoals de Corantijn, Marowijne, Suriname- en de Commewijne rivier? En dan zijn er nog de ongerepte natuurreservaten waaronder het Raleighvallen natuurreservaat met zijn iconische watervallen en Voltzberg. De diversiteit aan wildlife is nog een reden. Suriname kent alleen al aan vogels meer dan 700 soorten wat in het regenwoud voor een kakofonie aan dierengeluiden zorgt! Zoekt u cultuur dan is de levendige hoofdstad Paramaribo een bezoek waard. Het groene Suriname is een bijzonder juweeltje dat absoluut niet mag ontbreken op uw bucketlist! De tours/excursies die in Suriname worden aangeboden zijn veelal in groepsverband, de luchthaventransfer is wel privé. Paramaribo wordt vaak als vertrekpunt gebruikt waar vandaan de (meerdaagse) tours/excursies starten. Doordat de arrangementen niet dagelijks starten, kan de volgorde van de rondreis verschillen ten opzichte van onderstaande voorbeeldrondreis.

• Meet & Greet op de luchthaven van Paramaribo • Privé transfer luchthaven Paramaribo – accommodatie Paramaribo • Overnachting in Paramaribo; inclusief ontbijt Vandaag landt u op de internationale luchthaven van Suriname, ook wel Zanderij genoemd. De warme deken van het klimaat in Suriname verwelkomt u alvast. De chauffeur staat u op te wachten en hij brengt u in ongeveer 1½ uur naar de accommodatie in Paramaribo, waar u de komende nachten zal verblijven. Paramaribo is uitgeroepen door de UNESCO tot Werelderfgoed en kenmerkt zich naast de vele houten gebouwen met een unieke architectuur ook door de verschillende etnische groepen die in harmonie met elkaar leven. Tijdens de stadswandeling zult u de rijke geschiedenis die achter de mooie houten façades schuil gaat ervaren. De wandeling brengt u langs diverse bezienswaardigheden zoals monumenten en historische gebouwen. U krijgt deskundige uitleg en onderweg worden diverse oude foto’s getoond en leuke anekdotes verteld. Daarnaast maakt de gids u meteen een beetje wegwijs in Paramaribo. Liefhebbers van de Surinaamse keuken opgelet! U kunt tijdens uw verblijf in Paramaribo de smaak van Suriname proeven. Met een kookworkshop wordt u meegenomen op een culinaire reis, waarbij leren, proeven en eten, maar vooral gezelligheid de boventoon voeren! U gaat koken en bent tegelijk te gast in de keuken van een Surinaams gezin. De 2 of 3 gerechten die u gaat bereiden zijn afkomstig uit de Javaanse, Creoolse of Hindoestaanse keuken. Dit kunnen zowel de authentieke als de populaire gerechten zijn. Tijdens het koken wordt u alles verteld over de ingrediënten en de oorsprong van het gerecht. Na gezellig gegeten en nagenoten te hebben, is er weer een eind gekomen aan een bijzondere culinaire Surinaamse ervaring. Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en ligt zo’n 10 kilometer van zee. Paramaribo heeft altijd veel binding gehad met Nederland. Niet vreemd, aangezien Suriname een oude kolonie van Nederland is geweest. De stad heeft veel oude en koloniale woningen en gebouwen die nog van hout gemaakt zijn. Tegenwoordig kunnen veel van deze gebouwen in de stad wel een likje verf gebruiken. Toch is Paramaribo nog altijd een geweldige stad waar van alles te beleven is! Zo is het historische centrum van Paramaribo echt een trekpleister, het staat dan ook niet voor niets in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoek de highlights zoals Fort Zeelandia, de Sint Petrus- en Paulus Kathedraal en Fort Nieuw-Amsterdam. Maar ook buiten het centrum is van alles te zien en te doen. Om de lokals op te zoeken, is de Paramaribo rivier de beste plek. In de weekenden zoekt men namelijk verkoeling bij de rivier. Daarnaast geven de markten aan de ‘Waterkant’ een goede indruk van de lokale bevolking van Paramaribo.

• Transfer Paramaribo – Knini Paati Lodge, gedeeld met andere reizigers • Overnachting in Knini Paati Lodge (Inclusief: diverse activiteiten volgens een vast programma, een lokale gids, ontbijt, lunch en diner, water, siroop, koffie en thee tijdens de maaltijden. Exclusief: optionele activiteiten en overige drankjes) Vanuit Paramaribo is het ongeveer 3½ uur rijden naar Atjoni, Vanaf hier zijn er geen wegen meer. Onderweg naar Atjoni passeert u de indrukwekkende woudreuzen en dorpen gelegen aan deze weg. In Atjoni stapt u aan boord van een traditionele boot, een korjaal, en vaart u in ongeveer een uurtje naar Knini Paati. Tijdens deze boottocht passeert u een adembenemende natuur, diverse Marrondorpen en de onstuimige Jaw Jaw stroomversnelling. U verblijft op een resort waar u zich helemaal kunt overgeven aan de betoverende omgeving met ongerepte natuur en verkoelende stroomversnellingen. De lodges hebben een eigen veranda met uitzicht op de rivier of het oerwoud, met op de achtergrond het ruisen van de stroomversnelling. In uw hangmat is dat op en top genieten! Tijdens uw verblijf zijn diverse activiteiten inclusief. Zo bezoekt u één van de nabijgelegen Marrondorpen waar u het leven van alledag ervaart. U maakt kennis met de lokale bevolking, met hun unieke manier van leven en hun traditionele gewoontes en gebruiken. Ook een boeiende en leerzame wandeling door de jungle met gids waarbij u uitleg krijgt over het lokaal medicinaal gebruik van planten staat gepland. Ook valt er ‘s avonds genoeg te beleven, zoals een spannende nachtelijk boottocht waarbij de gids u meeneemt om kaaimannen te spotten. Tijdens deze dagen is er ook voldoende tijd om gewoon even te ontspannen bij de lodge, een boek te lezen in de hangmat of lekker te zwemmen in het zwembad of in de nabijgelegen stroomversnelling. Knini Paati is een klein eilandje dat midden in de Ferulasi Sula (stroomversnellingen) ligt en waar de Marrons (afstammelingen van Afrikanen die onder dwang naar Suriname zijn gebracht) zich eeuwen geleden hebben gevestigd. Ze bevrijden zichzelf uit de slavernij en vestigden zich in het Surinaamse oerwoud, waar ze probeerden een bestaan op te bouwen. Knini Paati betekent Knie eiland. Het komt van het saramacaans woord ‘ Kindie’ wat knie betekent. Knini Paati is de moeite van het ontdekken waard!

• Transfer Knini Paati Lodge – Domburg, gedeeld met andere reizigers • Overnachting in Domburg; inclusief ontbijt Vanuit Knini Paati gaat u naar Domburg aan de Surinamerivier. Net ten zuiden van Domburg hebben wij een fijne accommodatie voor u gevonden waar u de komende nachten zal verblijven. De huizen op het prachtige resort zijn door een architect ontworpen, mede door de mooie bomen en planten en de indeling heeft ieder huis zijn privacy. Bij het paviljoen aan de rivier kunt u snacks of een eenvoudige maaltijd bestellen. Op zaterdag is er vaak een barbecue en op zondag een uitgebreid brunchbuffet dat veel gezelligheid met zich meebrengt. Ga zwemmen in de rivier óf is SUPPEN (stand-up-paddling) meer iets voor u? Breng ook een bezoekje aan de vlindertuin in Lelydorp en recreatieoord Parabello waar u kunt zwemmen in donkere kreken. Ook Houttuyn Welnness Resort is een bezoekje waard, hier bieden ze heerlijke wellness-pakketten, een zwembad en restaurant. Op zondag is er bij Houttuyn Welnness Resort regelmatig een leuke thema-brunch. Domburg is een gezellig dorpje en ligt 25 kilometer ten zuiden van Paramaribo aan de Suriname-rivier. Domburg is een voormalige cacao-, koffie- en citrusplantage. De lokale bewoners zijn veelal Javanen en Hindoestanen. Het pittoreske plein van Domburg is direct gelegen aan de Suriname rivier. Het wordt overschaduwd door Mahony bomen. De waterkant in dit dorpje is een bekende plek om aan te schuiven bij de Warungs, authentieke restaurantjes waar smakelijke lokale gerechten worden geserveerd. Eettentjes van de overwegend Javaanse bewoners van dit gebied. Domburg is een vriendelijk, vrij uitgestrekt dorp met wat grotere huizen langs de rivier en verder kleine landelijke zandweggetjes.

• Transfer Domburg – Paramaribo, gedeeld met andere reizigers • Overnachting in Paramaribo; inclusief ontbijt Vandaag keert u terug naar Paramaribo. Hier zal u de komende nacht verblijven om de volgende dag naar Frederiksdorp te gaan.

• Transfer Paramaribo – Plantagedistrict, gedeeld met andere reizigers • Overnachting in Plantage Resort Fredriksdorp; volpension. Inclusief: genoemde activiteiten, een lokale gids, ontbijt, lunch en diner, Exclusief: optionele activiteiten en drankjes Vanuit Paramaribo wordt u per transfer naar Frederiksdorp gebracht, één van de bekendste plekken in het district Commewijne dat bekend staat als het Plantagedistrict. Vanuit hier zullen diverse activiteiten ondernomen worden. Heerlijk wakker worden tussen tientallen vogelsoorten in een warme ochtendzon, ver weg van alle verkeersdrukte? Plantage Frederiksdorp bestaat uit gerestaureerde historische panden en tussen de sinaasappelbomen zijn moderne cabana’s gebouwd, geïnspireerd op vroegere arbeiderswoningen. Er is verder een zwembad met een mooi pooldek, en een groot rivierterras. De plantage beschikt tevens over een goed restaurant en ruim gesorteerde bar waar genoten kan worden van met zorg bereide maaltijden. De rustige en ongedwongen sfeer zorgt ervoor dat u zich volledig kunt ontspannen op Plantage Frederiksdorp. Tijdens uw verblijf gaat u samen met de gids op zoek naar dolfijnen. Vanwege de gunstige ligging van Frederiksdorp hoeft er niet al te ver gevaren te worden om de dolfijnen te kunnen spotten. Vaak ziet u de dolfijnen een stukje van de boot af! Ook neemt de gids u mee op een fietstocht naar Plantage Kronenburg. U passeert diverse oude en soms overwoekerde plantages, sluizen en kanalen. De gids vertelt u over de historie en de verschillende culturen in het district. Een historische wandeling op het landgoed van de plantage staat ook op het programma en tot slot een boottocht door de zwamp. U kunt er diverse prachtige vogels spotten en als u geluk heeft, kunt u ook nog kaaimannen verstopt zien liggen! Commewijne, ook wel het plantagedistrict genoemd, mag in een reis door Suriname niet ontbreken. Frederiksdorp is een voormalige koffie- en cacaoplantage gelegen aan de rechteroever van de Commewijnerivier en alleen per boot bereikbaar. De eerste eigenaar was een Duitser, Johan Friedrich Knöffel aan wie de plantage tot op heden zijn naam te danken heeft. Deze voormalige plantage is verklaard tot historisch erfgoed en omgebouwd tot een sfeervol verblijf op een prachtig landgoed. De geschiedenis van Frederiksdorp herinnert aan zowel de Europese als Afrikaanse tradities. Het landgoed is 300 ha groot met omliggende plantages, vissersdorpen, zeestranden, mangrovebossen, wetlands, dolfijnen en lange fiets- en wandelpaden. De rust, vriendelijkheid, het alom aanwezige historisch erfgoed en prachtige natuur maken de Commewijne tot één van Suriname ’s fijnste districten!

• Transfer Plantagedistrict – Paramaribo, gedeeld met andere reizigers • Overnachting in Paramaribo; inclusief ontbijt. Inclusief: Sunset & Dolphins tour Vandaag wordt u vanuit het plantagedistrict terug gebracht naar de hoofdstad van Suriname. U verblijft een aantal nachten in Paramaribo, tijd genoeg om een leuke tour bij te boeken. Zo kunt u wat meer van de omgeving zien! Aan het einde van de dag kunt u heerlijk uitwaaien op de rivier tijdens deze 3 uur durende ontspannende tocht. Onder het genot van een drankje gaat u op zoek naar de dolfijnen. Heeft u ze eenmaal gespot dan begint het feest! Hoe enthousiaster u bent en klapt in uw handen des te enthousiaster de dolfijnen zullen zijn. Ze springen dan uit het water. Vervolgens eet u enkele lokale snacks bij één van de voormalige plantages en u kunt genieten van de adembenemende zonsondergang. Terwijl de schemering invalt zijn er gezellige lampjes aan boord en vaart u in rustig tempo terug. Of boek een bustour door Paramaribo en maak kennis met de rijke geschiedenis die achter de mooie houten gebouwen schuilen. Deze trip start met een tour langs de meest prominente historische locaties in de binnenstad. U wordt uitgebreid geïnformeerd over de unieke architectuur. Een bezoek aan onder andere Fort Zeelandia, het onafhankelijkheidsplein, de waterkant en de Sint Petrus en Paulus Basiliek, de grootste houten kathedraal van het Caribisch gebied staan gepland. Na de tour door het centrum van Paramaribo vertrekt u richting het zuiden van de stad, langs onder andere de Centrale Markt en het beeld van Kwakoe. U komt ook door Abra Broki en de echte volkswijken met gemoedelijke sfeer en typische oude houten huisjes. Over de grootste brug rijdt u naar district Commewijne waar u heerlijke kokos zullen proeven bij een fruitstalletje. Hierna gaat u weer richting het noorden van Paramaribo, waar de rijksten van Suriname wonen. Aan het einde van de trip heeft u heel veel facetten van Paramaribo leren kennen.

• Vliegtuigje naar Kabalebo – Exclusief vervoer naar lokale luchthaven v.v. (ca. € 5,00 – € 10,00 p.p.) • Overnachting in Kabalebo Nature Resort; volpension Diep in het ongerepte Amazone regenwoud vindt u een luxe jungle lodge: Kabalebo Nature Resort. Dit gebied is volledig onbewoond, waardoor men hier met recht kan spreken van een “ongerepte natuur”. In de verre omstreken (lees honderden kilometers!) zijn geen dorpen te bekennen, u zult niets anders aantreffen dan de flora en fauna van het schitterende Amazone regenwoud. Een adembenemende vliegreis van ongeveer 75 minuten vanuit Paramaribo brengt u naar het hart van het Amazone regenwoud, want zoals u begrijpt, dit kleine paradijs is alleen per vliegtuig te bereiken! Meteen na aankomst op de landingsbaan van Kabalebo Nature Resort heeft u het gevoel ver weg te zijn van de bewoonde wereld. Dat maakt dit resort aan de Kabalebo rivier een oase van rust en ruimte. Het resort kenmerkt zich door het professioneel en vriendelijk personeel en biedt een uitzonderlijk niveau van comfort. U zal merken dat onthaasten hier vanzelf gaat! Bij Kabalebo komt u in aanraking met een grote en unieke biodiversiteit die het gebied tot een waar paradijs maakt. Vooral de wildlife staat centraal, want door het afgelegen karakter van het resort is het spotten van dieren gegarandeerd! U zult niets anders aantreffen dan apen die spelend door de boomtoppen springen, papegaaien die over uw hoofd scheren, vlinders die langs u fladderen en vissen die voorbij zwemmen in een verlaten kreekje… Het resort biedt een uitgebreid programma, waarbij u in kleine groepjes avontuurlijke excursies onderneemt. Alle activiteiten zijn in overleg, er wordt een persoonlijke keuze gemaakt uit de mogelijkheden die er die dag voorhanden zijn. U kunt denken aan wandelingen door het regenwoud, waarbij u kennis maakt met de vele inwoners van het regenwoud. Van medicinale planten tot de vele felgekleurde vogels. Het resort dankt haar naam aan de snel stromende Kabalebo rivier, uitermate geschikt voor een spannende kajaktocht. De stroomversnellingen leveren bij uitstek wat de echte kajakker nodig heeft, inclusief het prachtige uitzicht dat het ongerept regenwoud u biedt. Of ga vissen, want geen rivier in Suriname is zo visrijk als de Kabalebo rivier! Van de roodstaartmeerval, de pakoe en tijgermeerval tot de beruchte Amazone piranha. Het is een aanrader om de geheimzinnige ‘Misty Mountain” te beklimmen. Een klim naar de top van deze met regenwoud overwoekerde berg geeft u een adembenemend uitzicht op de omgeving; thuis van honderden verschillende diersoorten zoals de zeldzame jaguar, tapir en vele apensoorten. Maar ook het bezoeken van watervallen, varen met de korjaal of in de avond kaaimannen spotten behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast is er voldoende tijd om te ontspannen en te genieten van de omgeving. Zo is er op het resort een bar aanwezig waar drankjes verkrijgbaar zijn en er is een zwembad. De afwisseling van activiteiten en ontspanning in combinatie met de stilte van de natuur zijn een ervaring om nooit te vergeten!

• Vliegtuigje naar Paramaribo • Overnachting in Paramaribo; inclusief ontbijt • Privé transfer accommodatie Paramaribo – luchthaven Paramaribo Het einde van de rondreis door Suriname is helaas in zicht. Vandaag vliegt u terug naar de hoofdstad en heeft u nog een vrije dag in Paramaribo om naar eigen inzicht te besteden. Misschien wilt u iets meenemen voor het thuisfront? Voor souvenirs shoppen is Readytex een aanrader met een uitgebreide collectie, maar er zijn ook diverse kleinere winkeltjes en aan de waterkant waar mooie souvenirs verkocht worden. ​ Op de laatste dag wordt u opgehaald bij de accommodatie en op tijd naar de luchthaven gebracht, waar u met een koffer vol reisverhalen het vliegtuig instapt terug naar Nederland! Aankomst zal de volgende dag zijn.