ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Aan de waterkant

Duur rondreis

14 dagen

Munteenheid

Surinaamse dollar

Type vakantie

Actief

Gesproken taal

Nederlands

Beknopt dag tot dag schema:

Suriname – Wij Nederlanders kennen Suriname vooral omdat het, halverwege de vorige eeuw, deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Suriname wordt niet overstroomt door hordes toeristen en is daardoor nog puur en onaangetast. Redenen waarom u naar Suriname af moet reizen? Er zijn er vele! Wat te denken van het tropisch regenwoud of de kronkelende waterwegen zoals de Corantijn, Marowijne, Suriname- en de Commewijne rivier? En dan zijn er nog de ongerepte natuurreservaten waaronder het Raleighvallen natuurreservaat met zijn iconische watervallen en Voltzberg. De diversiteit aan wildlife is nog een reden. Suriname kent alleen al aan vogels meer dan 700 soorten wat in het regenwoud voor een kakofonie aan dierengeluiden zorgt! Zoekt u cultuur dan is de levendige hoofdstad Paramaribo een bezoek waard. Het groene Suriname is een bijzonder juweeltje dat absoluut niet mag ontbreken op uw bucketlist! De tours/excursies die in Suriname worden aangeboden zijn veelal in groepsverband, de luchthaventransfer is wel privé. Paramaribo wordt vaak als vertrekpunt gebruikt waar vandaan de (meerdaagse) tours/excursies starten. Doordat de arrangementen niet dagelijks starten, kan de volgorde van de rondreis verschillen ten opzichte van onderstaande voorbeeldrondreis.

• Intercontinentale vlucht Amsterdam – Paramaribo • Transfer luchthaven Paramaribo – accommodatie Paramaribo • Overnachting in Paramaribo Vandaag landt u op de internationale luchthaven van Suriname, ook wel Zanderij genoemd. De warme deken van het klimaat in Suriname verwelkomt u alvast. De chauffeur staat u op te wachten en hij brengt u in ongeveer 1½ uur naar de accommodatie in Paramaribo, waar u de komende nachten zal verblijven. Paramaribo is uitgeroepen door de UNESCO tot Werelderfgoed en kenmerkt zich naast de vele houten gebouwen met een unieke architectuur ook door de verschillende etnische groepen die in harmonie met elkaar leven. Tijdens de stadswandeling zult u de rijke geschiedenis die achter de mooie houten façades schuil gaat ervaren. De wandeling brengt u langs diverse bezienswaardigheden zoals monumenten en historische gebouwen. U krijgt deskundige uitleg en onderweg worden diverse oude foto’s getoond en leuke anekdotes verteld. Daarnaast maakt de gids u meteen een beetje wegwijs in Paramaribo. Liefhebbers van dolfijnen opgelet! Rond de monding van de Atlantische Oceaan, waar de Suriname rivier en de Commewijne rivier samenkomen, is een school Surinaamse dolfijnen te vinden. Dit is de Guiana River Dolphin, ook wel de Profosu dolfijn genaamd. De Profusu is klein, heeft een roze buik en spitse snuit en ziet er daarom ook wat anders uit dan de ‘gewone’ dolfijn. Tijdens deze tour gaat u aan het einde van de middag aan boord voor een ontspannen boottocht. Dit onder het genot van lekkere snacks en een drankje. Eerst wordt er op zoek gegaan naar de dolfijnen en brengt daar wat tijd mee door. Daarna vaart u door naar het gezellige dorpje Johan & Margaretha waar u op een houten terras aan de Commewijne rivier lokale snacks krijgt. Tijdens de terugtocht is het genieten geblazen van de adembenemende zonsondergang, terwijl het langzaam donker wordt. Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en ligt zo’n 10 kilometer van zee. Paramaribo heeft altijd veel binding gehad met Nederland. Niet vreemd, aangezien Suriname een oude kolonie van Nederland is geweest. De stad heeft veel oude en koloniale woningen en gebouwen die nog van hout gemaakt zijn. Tegenwoordig kunnen veel van deze gebouwen in de stad wel een likje verf gebruiken. Toch is Paramaribo nog altijd een geweldige stad waar van alles te beleven is! Zo is het historische centrum van Paramaribo echt een trekpleister, het staat dan ook niet voor niets in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoek de highlights zoals Fort Zeelandia, de Sint Petrus- en Paulus Kathedraal en Fort Nieuw-Amsterdam. Maar ook buiten het centrum is van alles te zien en te doen. Om de lokals op te zoeken, is de Paramaribo rivier de beste plek. In de weekenden zoekt men namelijk verkoeling bij de rivier. Daarnaast geven de markten aan de ‘Waterkant’ een goede indruk van de lokale bevolking van Paramaribo.

• Transfer Paramaribo – Galibi, gedeeld met andere reizigers • Overnachting in Galibi Het Galibi Natuurreservaat ligt in het noordoosten van Suriname in het district Marowijne, dit is de volgende stop tijdens uw rondreis voor Suriname. Vanuit Paramaribo wordt u in ongeveer 3½ uur naar Albina gebracht. Bij Albina stapt u over op de boot, die u in circa 2 uur naar Galibi brengt. Vlakbij de monding van de Marowijne rivier liggen dorpen waar de Carib Indianen wonen. Er wordt op de heen- of terugweg een stop gemaakt aan de Franse kant van de rivier in St. Laurent, hier wordt een bezoek gebracht aan de gevangenis waar Papillon heeft vastgezeten en proeft u de Franse sfeer. Na aankomst wordt er een lunch geserveerd en staat er een dorpswandeling op het programma, zodat u kennis kunt maken met de Inheemse bevolking en haar leefgewoonten.Een nachtelijke vaartocht brengt u naar stranden, waar u deelneemt aan een heuse schildpadden-speurtocht: het strand afspeuren naar de schildpadsporen, de sporen volgen en deze prehistorische wezens observeren terwijl ze hun eieren werpen; een uitzonderlijke ervaring! En ook wordt er een bezoek gebracht aan een zandbank. In de avond maakt u kennis met de Sambura, de dans van de Inheemse bewoners. Op de laatste dag zult u aan het eind van de ochtend vertrekken met de boot. Er worden lunchpakketten vanuit Galibi meegenomen om onderweg te lunchen. Galibi is een afgelegen natuurgebied in de monding van de Marowijne rivier. Hetgeen waar Galibi bekend om staat is één van de meest bijzondere fenomenen uit de Surinaamse natuur: Er bestaat een grote kans om met eigen ogen enorme zeeschildpadden te zien, die de witte zandstranden van Galibi tussen februari en begin augustus bezoeken om er grote aantallen eieren te begraven in het zand. Daarnaast kunt u in Galibi kennismaken met de Inheemse cultuur. De dorpen geven een goed beeld van de woon- en leefomstandigheden van de inheemse volkeren van Suriname. De witte zandstranden, palm- en mangobomen, een ontspannen ritme, de traditionele inheemse bevolking en het broedgebied van de bijzondere reuzenschildpad; Galibi biedt het allemaal en deze combinatie maakt het tot één van de meest bijzondere bestemmingen in Suriname!

• Transfer Galibi – plantagedistrict, gedeeld met andere reizigers • Overnachting bij Boutique hotel Peperpot • Transfer plantagedistrict – accommodatie opstapplaats jungle Na afloop van uw bezoek aan Galibi wordt u naar de volgende bestemming gebracht. Één van de bekendste plekken in het district Commewijne dat bekend staat als het Plantagedistrict. De oudste koffie- en cacaoplantages langs de Suriname rivier zijn het decor voor de komende dagen. Op de oudste koffie- en cacaoplantages langs de Suriname rivier vindt u een prachtig boutique hotel. Het hotel grenst aan de bosrand van Peperpot Nature Park. U overnacht in een oude directeur- of officierswoning, een oase van rust! De stijl van de kamers is een verrassende combinatie tussen de koloniale en moderne tijd. U kunt relaxen op het terras bij het zwembad of een massage boeken. In de omgeving kunt u prachtige wandeltochten maken of een bezoekje brengen aan de buren in de Kampong. In het eethuisje Pepre Patu serveren ze smakelijke lokale- en internationale gerechten. Ga in de avond dineren op het terras van restaurant KomeWijne, het uitzicht over de Surinamerivier en de nachtgeluiden zijn als kers op de taart! Commewijne, ook wel het plantagedistrict genoemd, mag in een reis door Suriname niet ontbreken. Peperpot is een plantage in het district Commewijne aan de overkant van de Suriname Rivier, niet ver van Paramaribo en biedt een leuke combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis. Het is één van de oudste plantages van Suriname. Al aan het einde van de 17e eeuw werd begonnen met de teelt van tabak, dit was echter geen succes en men stapte begin 18e eeuw al snel over op cacao en vervolgens op koffie. Tot 1998 is de plantage nog in productie gebleven, daarna viel het doek. Het natuurreservaat behoorde tot de meest bloeiende koffie- en cacaoplantages van heel Suriname!

• Transfer plantagedistrict – Pingpe jungle resort, gedeeld met andere reizigers • Overnachting in Pingpe Jungle resort; volpension Inclusief: diverse activiteiten volgens een vast programma, een lokale gids, maaltijden: ontbijt, lunch en diner, water, limonade, koffie en thee gedurende de dag Exclusief: optionele activiteiten en overige drankjes U wordt vanaf het lantagedistrict met een transfer naar Paramaribo gebracht. Hier is de opstapplaats voor de trip naar de jungle; u gaat naar Pingpe Jungle resort. Vanuit Paramaribo is het ongeveer 3½ uur rijden naar het korjaal-haventje Atjoni. Onderweg kunt u al genieten van de kleurrijke cultuur die Suriname biedt, tevens passeert u kleine dorpjes en nederzettingen van indianen en creolen. Op Atjoni aangekomen wordt er geluncht, na de lunch staat een boottocht van ongeveer 3½ uur over de prachtige Boven-Suriname rivier op het programma. De duur is deels afhankelijk van de waterstand van de rivier. Tijdens de boottocht per korjaal (een uitgeholde boomstam) ziet u vele dorpen langs de rivier en kunt u genieten van de prachtige omgeving. Daarnaast ziet u hoe de lokale bewoners bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden, als het doen van de was, het vangen van vis en kinderen die spelen in het water. Bij het resort is er gelegenheid om te zwemmen in de rivier of te relaxen. Dit eenvoudig kleinschalige resort ligt vrij diep in het binnenland, tegenover een klein en nog relatief authentiek dorpje. Het programma is afwisselend met zowel cultuur als natuur. Tijdens uw verblijf bij Pingpe Jungle resort wordt er een junglewandeling gemaakt door het ongerepte bos en langs de akkers van de bewoners van het dorp. Tijdens deze wandeling vertelt de gids u over de verschillende (medicinale) planten, bomen, dieren en de gebruiken in het oerwoud. Daarnaast ziet u op welke wijze de dorpsbewoners met hard werken hun voedsel verbouwen op hun kostgrondjes. U vaart naar het dorp om tijdens een dorpswandeling kennis te maken met de bewoners en zien hoe de mensen hier leven en met welke activiteiten hun dagen gevuld zijn. Ook brengt u een bezoek aan de plaatselijke lagere school, waar de kinderen van beide dorpen hun opleiding genieten. Ook een avondtocht met de korjaal staat op het programma. De gids laat de korjaal meestromen met de stroming van de rivier, waardoor u kunnen genieten van de stilte van de jungle, óf juist van de schitterende geluiden van de jungle, de sterrenhemel en het spotten van kaaimannen. Een bezoek aan het dorp Asindohopo mag ook niet ontbreken, gelegen aan de Pikin Rio. Dit is het dorp van de Granman. U maakt een dorpswandeling en bezoekt het lokale radiostation. Na de wandeling vaart u naar de schitterende Tapawatra Sula (stroomversnelling), waar u kunt zwemmen en genieten van een natuurlijk massage bad. Op één van de rotsen in de sula staat de lunch klaar. Op de terugweg naar de accommodatie zult u met de gids een bezoek brengen aan het gezondheidscentrum van Djumu, dat een centrale medische post is voor de wijde omgeving. Ook trakteert de plaatselijke bevolking u op een avondje vol cultuur; zang, dans en ritme zijn de sleutelwoorden van deze avond. Waarbij de dames uit het dorp steeds enthousiaster worden als ook de gasten mee doen op deze avond! Pingpe is een authentiek Marron dorp, waar ongeveer 200 bewoners wonen. Het is gelegen in het gebied van de gevluchte slaven. Deze zijn een paar eeuwen eerder vanuit Afrika naar hier gehaald om te werken op de plantages. Dat die omstandigheden erbarmelijk waren spreekt voor zich. Langzamerhand glipten er steeds meer slaven tussenuit en vluchtten met hun kano’s het oerwoud in, waar ze probeerden een bestaan op te bouwen. De Marrons leefden lange tijd alleen van het oerwoud en afgezonderd van de buitenwereld, omdat ze niet ontdekt wilden worden. Zij hebben tot op heden hun cultuur en authentieke leefwijze behouden. Voor hun levensonderhoud zijn zij aangewezen op de ‘vruchten’ van de natuur zoals jacht, visvangst, akkerbouw, hout en gebruik van medicinale planten. De boven-Suriname is één van de mooiste gebieden binnen Suriname. Waar de ongerepte natuur en de unieke Marroncultuur samenkomt!

• Transfer Pingpe jungle resort – Paramaribo, gedeeld met andere reizigers • Overnachting in Paramaribo • Transfer accommodatie Paramaribo – luchthaven Paramaribo De allerlaatste nacht is helaas alweer aangebroken. Na terugkomst in Paramaribo verblijft u hier nog één nachtje, zodat u uitgerust aan de terugreis naar Nederland kan beginnen, waar u de volgende dag weer voet zet op Nederlandse bodem. Een koffer vol met verhalen gaat mee naar huis en we hopen dat u heeft genoten!