Valuta
Surinaamse dollar
Vliegtijd
10 - 14 uur
Tijdsverschil
- 5 uur
Gesproken taal
Nederlands
Wij Nederlanders kennen Suriname vooral omdat het, halverwege de vorige eeuw, deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. Suriname wordt niet overstroomt door hordes toeristen en is daardoor nog puur en onaangetast. Redenen waarom u naar Suriname af moet reizen? Er zijn er vele! Wat te denken van het tropisch regenwoud of de kronkelende waterwegen zoals de Corantijn, Marowijne, Suriname- en de Coppenamerivier? En dan zijn er nog de ongerepte natuurreservaten waaronder het Raleighvallen natuurreservaat met zijn iconische watervallen en Voltzberg. De diversiteit aan wildlife is nog een reden. Suriname kent alleen al aan vogels meer dan 700 soorten wat in het regenwoud voor een kakofonie aan dierengeluiden zorgt! Zoekt u cultuur dan is de levendige hoofdstad Paramaribo een bezoek waard. Het groene Suriname is een bijzonder juweeltje dat absoluut niet mag ontbreken op uw bucketlist!
Brownsberg Natuurpark is de ideale plaats wanneer je wil genieten van alles wat er maar aan flora en fauna te vinden is in het Surinaamse regenwoud. Brownsberg Natuurpark ligt op een heuvel met een 400 meter hoge top waardoor je een prachtig uitzicht hebt over het district Brokopondo, gelegen in de binnenlanden van Suriname en het Brokopondostuwmeer. Het Brownsberg Natuurpark is 12.200 ha groot en kent vele watervallen waarvan de Irene val en Leo val wel de bekendste zijn. In het natuurreservaat komen meer dan 1400 verschillende (en zeldzame) plantensoorten voor en vind je alle 8 aapsoorten die Suriname kent.
In het noorden van Suriname, gevestigd aan de westoever van de Suriname-rivier, ligt de hoofdstad Paramaribo. Paramaribo heeft een dorps karakter met Caribische sferen waar nog altijd van alles te beleven is. Het is de grootste en belangrijkste stad van Suriname. De meeste bezienswaardigheden in het centrum zijn op loopafstand van elkaar te vinden. Dit maakt de stad erg makkelijk toegankelijk. In het historisch centrum vind je onder meer de Sint Petrus en Paulus Kathedraal. Laatstgenoemde is vrijwel helemaal uit hout gemaakt.
Commewijne is een district in Suriname dat vroeger vele plantages kende. Rond 1800 waren er meer dan zeshonderd plantages in Suriname, waarvan het merendeel in dit district. Vanwege oorlogen, dalingen productprijzen, afschaffing slavernij en landbouwziekten zijn veel plantagehouders er mee opgehouden. Bekende plantages in Commewijne zijn: Mariënburg, Peperpot, Katwijk, Laarwijk en Reynsdorp. Een bezoek aan één van de plantages is een unieke combinatie van natuur, cultuur en historie.
Raleighvallen – Voltzberg aan de Boven Coppenamerivier is gelegen aan Centraal Surinaams Natuurreservaat. Het gebied dat naar schatting 1,3 miljoen hectare groot is, is pas in 1988 volledig in kaart gebracht. Na een inspannende tocht die je naar de top van de Voltzberg voert heb je een schitterend uitzicht over het tropisch regenwoud van Suriname. In december 2000 werden de Raleighvallen en de Voltzberg geplaatst op de Unesco-Wereld Erfgoedlijst. Hoe terecht!
In het diepe zuiden van Suriname, schurend tegen de grens van Brazilië, ligt het mysterieuze Kasikasima gebergte. Het 718 meter hoge gebergte, oprijzend in een vrijwel ongerept regenwoud, kent twaalf toppen. De Kasikasima jungle is de plek waar je kennismaakt met planten en dieren die je zelden tot nooit gezien hebt. Verwonder je over de geuren, geluiden en kleuren van het regenwoud. Bekijk de indrukwekkende stroomversnellingen en beklim één van de toppen van het Kasikasima gebergte.
Het Galibi natuurreservaat heeft een oppervlakte van 4000 hectare en ligt aan de noordkust van Suriname. Deze regio staat bekend als één van de belangrijkste legstranden voor zeeschildpadden in het West-Atlantische gebied. Er zijn hier grote populaties van lederschildpadden. De schildpadden die wel 2 meter groot kunnen worden en vaak tienduizenden kilometers hebben gezwommen, begraven hier hun eieren in het zand. Andere soorten schildpadden die je in het Galibi natuurreservaat vindt, zijn de soepschildpad (Surinaams: krapei), de warana en de karet.
Er zijn maar weinig andere landen waar zoveel verschillende bevolkingsgroepen in harmonie samenleven. Ieder van hen met een eigen taal, gewoonten en religie. Dit maakt Suriname tot een kleurrijk geheel en een perfect land voor de avontuurlijke reiziger. Ben je in Suriname dan moet je de natuur in
De flora en fauna is ongekend. In de binnenlanden vind je overweldigend mooie watervallen. Je ziet papegaaien, apen, luiaards en zoveel meer. En waar je ook bent, je wordt omringd door een kakofonie aan dierengeluiden. Suriname is het land waar je eens in je leven moet zijn geweest!