ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Van gekleurde poncho's tot roze meren

Duur rondreis

22 dagen

Munteenheid

Boliviano/Peruviaanse sol

Type vakantie

Actieve rondreis

Gesproken taal

Spaans

Beknopt dag tot dag schema:

Peru Ook wel bekend als het Koninkrijk van de Zon. Peru is één van de meest representatieve landen van Latijns Amerika door haar mix aan de Indiaanse, Afro-Amerikaanse en Europese culturen. Peru is een land waar de traditionele gebruiken de basis vormen voor het leven vandaag de dag. De grote contrasten in de verschillende landschappen en bevolking is de reden waarom Peru zo indrukwekkend is om te bezoeken. De Stad van de Koningen was ooit het scenario van de oorlog tegen de Spaanse overheersers, die op een meedogenloze jacht naar goud waren. De grootste schat was de verborgen stad van de Inca’s: Machu Picchu, welke de Spanjaarden nooit gevonden hebben. Machu Picchu is niet de enige highlight in Peru. In Peru vindt u ook de beroemde Nazca lijnen, een serie van mysterieuze grote afbeeldingen in de Nazca woestijn. Tot op de dag van vandaag weet niemand zeker hoe deze afbeeldingen daar zijn gekomen. De Tempel van Pachacamac in Lima, het Titicaca Meer bij Puno, het Amazone regenwoud en de Colca Canyon zijn andere voorbeelden van indrukwekkende bezienswaardigheden in Peru. Maar vergeet ook niet het noorden van Peru, waar de Andes voor fenomenale natuur zorgt en het toerisme nog in de kinderschoenen staat. Hier wilt u naar toe! Bolivia Wordt vooral gekenmerkt door haar hoge ligging. Het is een land met adembenemende landschappen; indrukwekkende gebergtes, koude plateaus en tropische laaglanden. Daardoor wordt Bolivia ook wel het Tibet van Zuid-Amerika genoemd. Het is het hoogst gelegen en meest geïsoleerde land op het continent. Bolivia kent vele Nationale Parken; van tropische regenwouden in het noordoosten, tot uitgestrekte woestijnen in het zuiden. Ook staat Bolivia bekend als het meest Indiase land van het continent. Meer dan 50% van de bevolking is van Indiase afkomst en leeft ook in de huidige tijd nog naar traditionele waardes. De kleurrijke markten, koloniale schatten en een kleurrijke inheemse bevolking maken de diversiteit van het land compleet. Bolivia zal u verrassen in de breedste zin van het woord!

• Transfer luchthaven Lima – accommodatie Lima • Overnachting in Lima; inclusief ontbijt Hopelijk heeft u een goede vlucht gehad. Zet voet op Peruaanse bodem en ga vol enthousiasme op rondreis door dit fantastische land! De combinatie met Bolivia maakt het een reis om nooit te vergeten! Na aankomst in Lima wordt u opgewacht op de luchthaven en naar uw accommodatie in Lima gebracht waar u de komende nacht verblijft. De volgende dag kunt u mee op stadstour met een bezoek aan de moderne wijken van Lima. U bezoekt het financiële centrum en de Huaca Pucllana, een ceremoniële Pre-Inca tempel in de form van een piramide, midden in de stad. Verder maakt u ook een stop bij het “Love Park” aan de kust van Miraflores, waar u een heerlijk uitzicht heeft op de zee. Daarna gaat de stadstour richting het historische centrum van Lima, in 1991 verklaard tot werelderfgoed. Het Plaza de Armas, Plaza San Martín en Plaza Mayor met zijn imposante regeringsgebouw, de prachtige kathedraal en het Bisschops gebouw zijn allemaal in de tour opgenomen. Houdt u niet van wandelen? Stap dan op de fiets voor een toffe tour! Liefde gaat door de maag, is het niet?! Ga een dag op kookcursus; Begin met het bezoeken van een Peruaanse lokale markt om te genieten van de lokale hapjes en fruit. Deze kookworkshop is voor mensen die van eten houden en nieuwsgierig zijn naar nieuwe smaken. U maakt een authentiek Peruaans gerecht om de smaakpapillen te prikkelen en om later van uw eigen prestaties te genieten. Om te koken wordt gebruik gemaakt van keramische potten, net als onze voorouders. Op deze manier houden ze alle smaak net zo natuurlijk als ze zijn. Er is keuze uit verschillende geweldige opties om te leren koken. Vlees, vis, kip of vegetarisch. Lima is de hoofdstad van Peru en een moderne stad met bijzondere bezienswaardigheden. Hier wandelt u door kleurrijke straten en bewondert u talloze koloniale bouwwerken, zoals de kathedraal, het bisschopsambt en het presidentieel paleis. Kenmerkend is dat de stad gebouwd is langs een klif voor de kust van de Stille Oceaan. Vanaf de hoge kliffen heeft u een geweldig uitzicht op surfers die in de Stille Oceaan liggen én de uitgestrekte kust van Lima. Vervolgens zijn er de moderne wijken van Miraflores en Barranco; Lima’s populairste wijken. Deze hippe en pittoreske wijken zijn bezaaid met bloeiende bomen, koloniale huizen met prachtige kleuren, heel veel gezellige straatjes en pleintjes én er rijden veel oude Amerikaanse auto’s en Volkswagen busjes rond. Conclusie: Lima is een leuke stad aan zee en heeft een mooie boulevard. Er zijn veel uitgaansgelegenheden, restaurants, winkels en pleinen.

• Transfer accommodatie Lima – luchthaven Lima • Binnenlandse vlucht Lima – Arequipa • Transfer luchthaven Arequipa – accommodatie Arequipa • Overnachting in Arequipa; inclusief ontbijt Een binnenlandse vlucht vanaf Lima brengt u binnen no-time naar Arequipa. Na een transfer van de luchthaven naar uw accommodatie in Arequipa, is het tijd om te genieten van de legio activiteiten die hier te ondernemen zijn! Niets is leuker dan mensen kijken. En waar kan dat beter dan op het centrale plein? Plaza de Armas in Arequipa leent zich daar perfect voor! Het plein wordt aan drie kanten omrand door lange, witte arcades en één kant van het plein wordt helemaal in beslag genomen door de enorme kathedraal, met daarachter de besneeuwde toppen van El Misti en Chachani. Het hart van het plein is een groen park met een fontein, hoge palmbomen en honderden brutale duiven. Oude mannetjes en vrouwtjes ploffen neer op de bankjes, ouders met kinderen aan de hand en schoenenpoetsers proberen een zakcentje bij te verdienen. Super leuk om te doen in Arequipa is raften op de rivier Rio Chili. Net buiten Arequipa loopt de rivier Rio Chili, deze ligt tussen de Misti en de Chachani vulkaan in. Hierdoor heeft u tijdens het raften een fantastisch uitzicht. De omgeving waar u doorheen raft is schitterend en meteen een goede workout! Of ga mee met een fietstocht of een wandeltocht door de stad, met als hoogtepunt een bezoek aan het Santa Catalina klooster het meest imposante religieuze gebouw van Peru! Arequipa is misschien wel één van de mooiste steden van Peru. Het is de derde grootste stad van het land en wordt ook wel Cuidad Blanca, de witte stad, genoemd. Doordat drie vulkanen Misti, Chachani en PichuPichu fier boven de stad uitreiken, is er veel tufsteen in de omgeving te vinden. Het wit-grijze tufsteen wordt gebruikt voor gebouwen in het centrum van Arequipa. De stad is daardoor bijzonder mooi, charmante met prachtige koloniale gebouwen, gezellige pleinen en vele terrasjes en restaurantjes! Santa Catalina is één van de grootste kloosters ter wereld waar honderden jaren lang meer dan 450 nonnen hebben gewoond. Niemand mocht het klooster betreden waardoor de bewoners van Arequipa geen idee hadden wat zich binnen de muren van het klooster afspeelde of hoe het eruit zag. In 1970 gingen de deuren voor het publiek open. Gelukkig! Zoals gezegd, de buitenmuren van het Santa Catalina klooster verraden niks, maar binnen wacht een oase van rust en kleur. De witte, blauwe en rode straatjes zorgen voor een prachtig kleurenspel in het klooster. Slenteren door allerlei zijstraatjes en het ontdekken van de leukste hofjes. Overal staan vetplanten, cactussen en bakken met gekleurde bloemen. 

• 2-daags arrangement Colca Canyon • Overnachting in Colca Canyon; inclusief ontbijt • Overnachting in Arequipa; inclusief ontbijt Arequipa is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Colca Canyon! Na het ontbijt wordt u opgehaald bij uw accommodatie in Arequipa en zult u naar Chivay gaan. De eerste stop is in het National Reserve of “Pampa Cañahuas”. Er wordt gestopt bij een restaurant waar u gebruik kunt maken van de toiletten en even wat drinken kunt nemen. Hier heeft u een mooi zicht op de Misti, PichuPichu en Chachani. Daarna gaat u door en maakt u een stop op de pampas of Toccra waar u de lama’s, alpaca’s en ezels kunt spotten. Vervolgens brengt u een bezoek aan Pata Pampa, waar 8 vulkanen samen een cirkel van vuur vormen. Vanaf hier daalt u af naar Chivay, de belangrijkste stad van de Colca-vallei op 3650 meter hoogte. Aangekomen in Chivay kunt u optioneel gaan genieten van een lunch. Na de lunch leidt de gids u naar uw accommodatie en in de middag heeft u de mogelijkheid om naar de thermen te gaan, genaamd La Calera. Kiest u voor de thermen, dan zult u in de avond terugkeren naar uw accommodatie. Als afsluiter van de dag bestaat de mogelijkheid om te genieten van typisch eten en drinken en een folkloreshow. De volgende ochtend, na het ontbijt, wordt u opgehaald bij uw accommodatie en gaat u een stop maken bij het uitkijkpunt HuayraPunko, waar u een uitzicht heeft op de Colca-Vallei. De volgende stop is bij het uitkijkpunt Antahuilque, waar u de amfitheatervormige terrassen en vijvers kunt zien. De laatste stop is een bezoek aan de stad Maca, met een optionele stop bij de kerk Yanque, de mooiste in de vallei van de Colca! Daarna keert u terug naar Chivay waar u tijd heeft om te gaan lunchen. Aansluitend reist u door oneindige en prachtige landschappen en door het grootste deel van de Peruaanse “altiplano”. U maakt verschillende stops bij Chinito, Lagunillas waar de prachtige landschappen met lagunes en vogels te zien zijn. Vervolgens wordt u terug naar Arequipa gebracht. Hier heeft u een nachtje rust verdiend! Want vanaf morgen staat er weer een fantastische bestemming op het programma! Colca Canyon wordt ook wel de Grand Canyon van Peru genoemd. Het is de op één na diepste canyon ter wereld en zelfs twee keer zo diep als de kloof van de Grand Canyon in Amerika! De diepte is peilloos. U staat op de rand van de Colca Canyon en ziet 1200 meter beneden de Rio Colca stromen. Het leven in de Canyon-dorpjes is authentiek en het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De vrouwen dragen allemaal kleurrijke traditionele kleding en de mannen rijden rond op hun paard. Naast het natuurgeweld van de Canyon is er nóg een reden om hier te komen: De meeste reizigers komen hier namelijk om de condors te spotten, de grootste vliegende vogels ter wereld met een vleugelwijdte van wel drie meter!

• Transfer accommodatie Arequipa – luchthaven Arequipa • Binnenlandse vlucht Arequipa – Cuzco • Transfer luchthaven Cuzco – accommodatie Cuzco • Overnachting in Cuzco; inclusief ontbijt U arriveert in Cuzco met een binnenlandse vlucht vanuit Arequipa. U wordt naar uw accommodatie in Cuzco gebracht waar u de komende dagen even kan acclimatiseren! Het is namelijk erg belangrijk om uw lichaam te laten wennen aan de hoogte. Een ‘medicijn’ tegen hoogteziekte? Veel water drinken, rustig aan doen en coca-thee drinken. Wat absoluut geen straf is, want dat smaakt best lekker! Wat eigenlijk niet mag ontbreken tijdens uw bezoek aan Cuzco? Rainbow mountain! De Regenboog Berg wordt ook wel Vinicunca genoemd, wat regenboog betekent in het Quechua, de oude Inca taal. Dit speciale gebergte dankt zijn naam aan de vele verschillende kleuren die te zien zijn in de bergtoppen. De kleuren ontstaan door de verschillende mineralen die in de bodem van het gebergte zitten. Een toeristische highlight en fotogenieke plek! Of ga met een gids op pad voor een avontuurlijke rit op quads. Plezier en pret voor 10 gegarandeerd! U rijdt per transfer richting het begin van de quadroute. Daar aangekomen staan de quads klaar. Eerst een korte uitleg over de quad en het rijden hierop, vervolgens oefenen op het uitgezette parcours. Dan is het tijd om op een quad te springen. U rijdt in een schitterende omgeving, grote meren met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen, oneindige droge en stoffige wegen en kleine boerendorpjes waarbij de ezels op de weg voorrang hebben! Liever fietsen? Spring dan op mountainbikes om de Sacsayhuaman en Tambomachay complex te bezoeken. Zet u schrap, want dit gaat via ruiterpaden en onverharde wegen die u op deze plaatsen brengt. Dit geeft natuurlijk een stuk meer avontuur aan de mountainbiketour! Ook een bezoek aan de prachtige Pre-Inca terrassen van Moray en de indrukwekkende zoutterrassen van Maras zijn een aanrader! Hier kunt u de rond aangelegde, agrarische terrassen bewonderen. De kleine Inca gemeenschap rond om Moray stond bekend om hun rond gebouwde terrassen! Daarna gaat de tour verder naar de indrukwekkende zoutterrassen van Maras. Maras was tijdens de Inca tijd een belangrijke bron van zoutwinning. Daardoor was deze plek erg belangrijk voor de handel. Het zout wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gewonnen zonder hulp van machines. Afsluitend een stop in Chinchero, een klein Andes-dorp in de heilige vallei tussen Cuzco en Urubamba. Het bevindt zich op een hoogte van bijna 4000 meter en heeft een prachtig uitzicht op het Urubamba-gebergte. Een oude Inca-muur grenst aan de markt. De muur heeft grote nissen en maakte ooit waarschijnlijk deel uit van een Inca-paleis. Een 17e-eeuwse adobe-kerk, gebouwd op Inca-fundamenten, steekt boven de muur uit. Een bezoek aan de archeologische vindplaats hoort erbij! Cuzco is misschien wel de leukste en kleurrijkste stad van Peru met tientallen mooie bezienswaardigheden in en rond de stad. De eens zo machtige Inca-stad is fascinerend en kent een ongekende mix van heden en verleden. Op het centrale plein ‘Plaza de Armas’ bevindt zich de indrukwekkende kathedraal van Cuzco, gebouwd op de fundamenten van een paleis van de Inca’s. In het historische deel van de stad vindt u schitterende gerenoveerde koloniale gebouwen, die gedeeltelijk zijn opgetrokken uit nog originele Incamuren, allerlei kleine boetiekjes, galerijen en straathandelaren die souvenirs verkopen. Elke hoek die u omgaat geeft een nieuw uitzicht en bijna elk plein heeft haar eigen kerk. De meest kleurrijke souvenirs worden aangeboden, lokale vrouwen en meisjes in kleurrijke traditionele kledingdracht die op hun beurt weer vergezeld worden door baby lama’s of alpaca’s. Cuzco leent zich natuurlijk perfect als uitvalsbasis voor een bezoek aan Machu Picchu! Een week verblijven in Cuzco is eigenlijk zelfs te kort, er is hier zó veel te doen!

LET OP: enkel 8kg handbagage per persoon toegestaan; de rest van uw bagage wordt opgeslagen in het hotel in Cuzco; dit komt door de strikte bagagelimiet in de trein naar Machu Picchu • Privé transfer accommodatie Cuzco – accommodatie Ollantaytambo • Overnachting in Ollantaytambo; inclusief ontbijt • Expedition trein Ollantaytambo – Aguas Calientes (dorpje aan de voet van de Machu Picchu); zonder gids • Overnachting in Aguas Calientes; inclusief ontbijt • Shuttle bus Aguas Calientes – Machu Picchu, v.v. • Rondleiding met Spaans/Engels sprekende gids Machu Picchu • Expedition trein Aguas Calientes – Ollantaytambo; zonder gids • Privé transfer Ollantaytambo – accommodatie Cuzco • Overnachting in Cuzco; inclusief ontbijt In Cuzco staat de transfer op u te wachten die u naar de Heilige vallei zal brengen. Ollantaytambo is het plaatsje waar u verblijft en de mogelijkheid heeft om bijvoorbeeld te gaan raften! Bij het Adventure Center ontvangt u een veiligheidsbriefing en begint de raft op de rivier van ongeveer twee uur; Geniet van prachtige Inca-terrassen en onvergetelijke landschappen! Aan het einde van de raft wordt de honger gestild door een gezonde lunch aan de oevers van de rivier. Boek een toer waarbij u de indianenmarkt in Pisac bezoekt, een dorp in de Heilige vallei met een pittoresk koloniaal karakter. De markt vindt iedere week plaats en is werkelijk een schitterend en kleurrijk schouwspel. U ziet indianen te paard en lama’s die zwaar bepakt zijn met handelswaar dat in grote doeken is gewikkeld. Maak kennis met allerlei eeuwenoude rituelen en er wordt onderling druk onderhandeld in het Quechua, de inheemse taal. Tot de handelswaar behoren traditionele handwerkproducten zoals onder andere bontgekleurde doeken en tapijten, alpaca truien en sieraden. Na de markt bezoekt u de ruïnes van Ollantaytambo, met het dorp en de heiligdommen. Het Inca-fort ligt tegen een heuvel en wordt omringd door indrukwekkende terrassen. Het was een belangrijke plek voor de Inca’s, met intensieve landbouw voor de voedselvoorziening. Het is de moeite waard om naar de top van het fort te klimmen voor een prachtig uitzicht over de vallei en de omliggende bergen. Ollantaytambo is één van de best bewaarde Inca steden van de Sacred Valley. Na Machu Picchu is dit waarschijnlijk zelfs de bekendste archeologische plek van Peru! Er zijn ontzettend veel indrukwekkende ruïnes van tempels uit de Incatijd te zien. U kunt hier de verschillende oude stadsruïnes, smalle straatjes en bijzondere irrigatiekanalen bewonderen. De originele stadsindeling en muren van de oude Inca-stad zijn nog bijna helemaal intact! De Inca trail doorkruist de Sacred Valley en leidt u naar de bekendste Inca stad van allemaal: Machu Picchu. Ollantaytambo, waar tevens de trein naar Machu Picchu vandaan vertrekt, is dus een hele goede opwarmer op weg naar één van de zeven wereldwonderen! In de ochtend gaat u per trein van Ollantaytambo naar Aguas Calientes (het dorpje aan de voet van Machu Picchu). In dit dorpje verblijft u de komende nacht. De volgende ochtend stapt u op een shuttlebus naar Machu Picchu. Hier maakt u een uitgebreide wandeling over het complex met de gids. Na het bezoek gaat de shuttlebus terug naar Aguas Calientes. Vervolgens reist u met de trein van Aguas Calientes terug naar Ollantaytambo en met transfer naar de accommodatie in Cuzco. Het nachtje in Cuzco heeft u om even bij te komen van alle indrukken van de afgelopen dagen. Cuzco heeft zoveel te bieden dat langer verblijven geen straf zou zijn, maar er staan nog een aantal highlights klaar om ontdekt te worden, dus u moet door! Machu Picchu is de best bewaarde Inca-stad ter wereld. De bergen van de Andes hebben Machu Picchu lang uit de wereldgeschiedenis gehouden. De Spanjaarden zochten naar een ‘gouden stad’, maar tevergeefs. Daardoor is dit het belangrijkste overblijfsel van de Inca-beschaving, die tot vandaag de dag alleen per trein of te voet bereiken is. Het klopt wat ze zeggen; het is toeristisch, maar ó zó indrukwekkend. Wat zo bijzonder is aan Machu Picchu? Het idee dat deze stad ooit door mensenhanden is gebouwd is al indrukwekkend. Te bedenken dat het is gelegen bovenop een bergtop van 2400 meter, diep in het oerwoud in de binnenlanden van Peru. De massieve en oeroude Inca rotsblokken zijn stuk voor stuk naar boven gebracht om een stad voor het machtige Inca-volk te bouwen. De bouwwerken zijn opgetrokken uit grote stenen die feilloos op elkaar aansluiten zonder dat daarbij enige vorm van cement is gebruikt. Een meesterwerk van de Inca’s! Tel daar een uniek uitzicht bij op; De schitterende omgeving met eeuwenoude ruïnes, reusachtige bergtoppen en heldergroene bossen.

• Toeristenbus met verschillende stops Cuzco – Puno • Privé transfer busstation Puno – accommodatie Puno • Overnachting in Puno; inclusief ontbijt U reist per comfortabele toeristenbus van Cuzco naar Puno, met leuke stops onderweg. Op de prachtige route bezoekt u onder andere Andahuaylillas, de “Sistine Chapel of America”. Maar ook Raqchi de “Temple of Wiracocha” is in het programma opgenomen. U luncht op 3550 meter hoogte bij het plaatsje Sicuani en maakt een stop bij de La Raya Pass waar u de gelegenheid heeft om op zoek te gaan naar een leuke souvenir. Eenmaal aangekomen in Puno is het heel duidelijk wat u hier kunt gaan doen! Vertrek voor een dagexcursie naar het Titicaca meer met bezoek aan de drijvende eilanden van de Uros en Taquile eiland. De Uro’s zijn de oudste bewoners die de leefgewoonte van hun voorouders de Aymara’s in stand houden. Hun huizen zijn van riet en gebouwd op rieten eilanden, zelfs de boten zijn uit hetzelfde riet vervaardigd. U vaart naar Taquile, een eiland met interessante pre-Inca en Inca ruïnes. Hier zijn geen motorvoertuigen te vinden en het land wordt nog met de ploeg bewerkt. De inwoners gaan traditioneel gekleed en de mannen staan bekend om hun breikunsten, de vrouwen spinnen en weven. Op het hoofdplein kunt u kennis maken met de bijzondere weefkunst van de bewoners, hier ziet u ook de typische klederdracht. Puno werd gesticht in 1668 en heeft de bijnaam “Capital of Folklore“. De stad ligt aan het hoogst gelegen meer ter wereld, het Titicaca meer. Het meer is gelegen op de grens van Peru en Bolivia, is ruim 8 vierkante kilometer groot en ligt bijna 4000 meter boven zeespiegel. Het is daarmee het hoogste bevaarbare meer ter wereld. De “Oceaan van de Andes” is een bron van warmte en voedsel voor vele inwoners van de regio, omdat het meer een milder klimaat veroorzaakt. Volgens de legende zijn de kinderen van de zonnegod, Manco Capac en Mama Ocllo, uit het meer ontstaan en hebben zij het rijk van de Inca’s gesticht.

• Transfer accommodatie Puno – accommodatie Copacabana (Bolivia); bij de grens wisselt u van transfer • Overnachting in Copacabana; inclusief ontbijt Welkom in Bolivia! Er staat een mooi vervolg van jullie rondreis door Peru & Bolivia op het programma! Vanaf nu gaat u Bolivia ontdekken en we trappen af in het dorpje Copacabana! De berg Cerro Calvario, aan de rand van Copacabanca, wordt gebruikt als gebedsplaats voor pelgrims. De lijdensweg van Jezus wordt namelijk uitgebeeld door 14 kruizen die u tijdens de beklimming naar de top tegenkomt. Toch komen er veel meer mensen dan alleen pelgrims. Dat heeft te maken met het uitzicht dat u vanaf Cerro Calvario heeft. Een uitkijkpunt met fenomenaal uitzicht op het Titicaca meer en de baai van Copacabana! Dit uitzicht neemt letterlijk en figuurlijk uw adem weg, niet alleen door de hoogte en het gebrek aan zuurstof, maar vooral door de magische zonsondergang die alles goud kleurt! Copacabana is tevens een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Isla del Sol en Isla de la Luna, twee heilige eilanden in het Titicaca meer. Kies bijvoorbeeld voor een bezoek aan Isla del Sol, volgens de Inca-legendes het eiland waar de zonnegod geboren werd. Wandelen langs oude Incaruïnes, genieten van schitterende uitzichten op het meer en daarnaast is het landschap adembenemend met indrukwekkende baaien en verlaten velden. Maak kennis met de lokale veekuddde en bevolking; ezels en lama’s staan langs de weg, zijn te vinden bij het haventje en staan in de schaduw te rusten achter de simpele boerenhuisjes op het eiland, vrouwen zijn aan het breien, kindjes rennen door de straten of komen nieuwsgierig kijken. Copacabana is een erg knus dorpje. Vanaf het water ziet de plaats met zo’n 6000 inwoners er haast romantisch uit, met haar kleine baai, een klein centrum met volgepakte straatjes, gekleurde huizen en een centraal plein met een kathedraal. Deze Basilica wordt omringd door de lokale markt en valt een beetje uit de toon in vergelijking met de rest van de gebouwen hier. De beroemde basiliek is de thuisbasis van de Maagd van Copacabana. Iedere zaterdag worden hier traditioneel de auto’s gezegend – een leuke en aparte bezigheid om te zien.

• Transfer accommodatie Copacabana – accommodatie La Paz • Overnachting in La Paz; inclusief ontbijt Vanuit Copacabana zal u per transfer naar La Paz in Bolivia gebracht worden. Hier verblijft u de komende nachten en u krijgt voldoende vrije tijd om de stad te gaan verkennen. Maak een ritje met de Teleferico, oftewel de kabelbaan! Deze kabelbanen zijn door president Evo Morales gebouwd om de hoger gelegen buitenwijken van La Paz te verbinden met het centrum en zo de files te verminderen. Het zijn dan ook vooral lokale bevolking die massaal gebruik maken van de teleferico’s, maar voor toeristen is het natuurlijk een leuk uitstapje! Of ga op excursie naar Valle de la Luna, ’de vallei van de maan’! Een gave plek om te bezoeken. De reden waarom dit de vallei van maanlandschap wordt genoemd is wel duidelijk als u de vallei ziet. Een droog gebied dat bestaat uit puntige rotsen, cactussen en diepe kloven. U heeft het idee dat u voor heel even op een andere planeet bent beland! Wees niet terughoudend en ga naar de begraafplaats; Cemetario General is de grootste begraafplaats in La Paz. Hier treft u een waar schouwspel aan van pracht en praal. De toewijding waarmee de Bolivianen hun dierbaren begraven en bijzetten in graven, variërend van kleine graven, grafheuveltjes tot pompeuze mausolea is echt indrukwekkend te noemen! De graven zien er heel anders uit dan wij gewend zijn in Nederland. De meeste graven liggen niet naast elkaar, maar bovenop elkaar, als een soort flatgebouw. Elk graf is op zijn eigen manier versierd. Graven zijn voorzien van een soort vitrine waarin foto’s en herinneringen staan tentoongesteld. Een miniatuur auto of motor, bloemen en vlaggetjes. De detaillering in sommige graven is werkelijk prachtig! Deze begraafplaats in La Paz is extra interessant, omdat u hier ook nog eens de mooiste graffiti vindt! La Paz – Er zijn maar weinig steden in de wereld die zo’n spectaculaire ligging hebben als La Paz. Het ligt in een vallei en is omringd door canyons met op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Mount Illimani. La Paz ligt op meer dan 3500 meter hoogte en wordt frequent aangezien voor de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld, maar de officiële hoofdstad van Bolivia is Sucre. Plaza San Francisco is één van de belangrijkste en levendigste pleinen in de stad. Het is geliefd bij de inheemse Aymarávrouwen met gigantische rokken en gekleurde doeken op hun rug geknoopt, hippe Boliviaanse dames op hoge hakken, straatartiesten en is er een leger van verkopers actief. Dan kunt u uw hart ook nog ophalen in de straatjes achter de kathedraal Iglesia de Francisco. Bontgekleurd koopwaar siert de straten. Truien van alpacawol, tassen en etuis met zo’n gezellig indianenprintje, wollen kleden, mutsen en wanten. Het is meest kleurrijke plek van La Paz.

• Transfer accommodatie Copacabana – accommodatie La Paz • Overnachting in La Paz; inclusief ontbijt • Transfer accommodatie La Paz – luchthaven La Paz • Binnenlandse vlucht La Paz – Uyuni • Transfer luchthaven Uyuni – accommodatie Uyuni • Overnachting in Uyuni; inclusief ontbijt Een niet te missen bestemming in Bolivia is met stip op nummer één: De mooiste zoutvlakte ter wereld ‘Salar de Uyuni’, met een omvang van meer dan 10.000 vierkante kilometer. Deze zoutvlakte is een absolute must see in dit veelzijdige land. We vertellen u er dan ook graag meer over, ga mee en ontdek het buitenaardse Uyuni! U vertrekt eerst naar Colchani, een dorpje aan de rand van de zoutvlakten. Lokale mensen uit Colchani gebruiken hier nog steeds primitieve gereedschappen om zout af te bouwen, zoals een bijl en een schep. U gaat ook de zout pyramides bezoeken die ontstaan door de afbouw van het zout. En natuurlijk gaat u ook de beroemde zoutvlakte op; erg indrukwekkend en bijzonder om hier een bezoek aan te brengen! Rijdt met de jeep de witte uitgestrekte vlakte op. Het landschap wordt al snel wit. Heel wit! Een zonnebril en hoge factor zonnebrand zijn hier dan ook geen overbodige luxe als u de jeep uitstapt. Het zout kraakt onder uw voeten, wat een heerlijk geluid! Het surrealistische landschap van Salar de Uyuni leent zich bij uitstek voor een bizarre fotosessie met grappige verhoudingen. U heeft voldoende tijd om de perfecte optische illusie foto te maken, super leuk om te doen! In het zoutmeer liggen een aantal kleine eilandjes. De bekendste is Incahuasi Island. Dit kleine eiland is bezaaid met metershoge cactussen, tot wel 14 meter hoog. Vanaf dit eiland gaat u ook de zonsondergang beleven; Uitzicht op de uitgestrekte zoutvlakte en de zon die de cactussen bijna letterlijk een gouden randje geeft, erg bijzonder! De stad Uyuni werd opgericht in 1890 en ligt op de rand van het Hoogland van Bolivia en een bergketen op 3670 meter boven de zeespiegel. De stad was oorspronkelijk een handelsplaats en is nu een verzamelpunt voor toeristen die de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld, bezoeken. Salar de Uyuni – Een niet te missen bestemming in Bolivia is met stip op nummer één: De mooiste zoutvlakte ter wereld ‘Salar de Uyuni’, met een omvang van zo’n 12.000 vierkante kilometer. Er wordt geschat dat het meer dan 10 miljard ton zout bevat, waarvan ongeveer 25.000 ton jaarlijks weggehaald wordt. Deze zoutvlakte is een absolute must see in dit veelzijdige land. Ga mee en ontdek het buitenaardse Uyuni!

• Transfer accommodatie Uyuni – luchthaven Uyuni • Binnenlandse vlucht Uyuni – Santa Cruz • Privé transfer luchthaven Santa Cruz – accommodatie Santa Cruz • Overnachting in Santa Cruz; inclusief ontbijt • Privé transfer accommodatie Santa Cruz – luchthaven Santa Cruz • Intercontinentale vlucht naar Nederland De rondreis loopt bijna op z’n eind.. Maar niet voordat u nog even in Santa Cruz verblijft. Vanaf Uyuni neemt u een binnenlandse vlucht naar Santa Cruz, hier wordt u opgewacht door een transfer en naar uw accommodatie gebracht. Een aanrader voor de volgende dag is een bezoek aan het Amboro National Park. Een fantastisch natuurgebied, met naar schatting wel 800 vogelsoorten. Het bevindt zich tussen de Andes, het Amazonegebied en de Chaco-woestijn, waardoor het een grote biodiversiteit heeft. Naast de vele vogels komen er ook poema’s, brilbeertjes en de zeldzame ocelot voor. U kunt kiezen tussen verschillende opties: van een relatief makkelijke wandeling tot een vrij intense wandeling. Ter plaatse gaat u samen met de gids kijken welke van de vele mogelijkheden voor u geschikt is. Na aanleiding van welke wandeling u kiest, kunt u óf lunch zelf mee nemen vanuit het dorpje en onderweg lunchen, of een korte wandeling te maken en in het dorpje lunchen. Tijdens uw bezoek aan dit prachtige Nationale Park gaat u verschillende vegetaties zien met prachtige flora en fauna. Santa Cruz is een handelscentrum voor producten die in de omgeving verbouwd worden zoals katoen, suikerriet en koffie. Het centrum ademt ondanks de moderne gebouwen een koloniale sfeer uit. Op het centrale plein staat een enorme kathedraal. Op korte afstand ligt het Museo Etno Folklorico en het stadspark El Arenal. ’s Avonds is het heerlijk vertoeven op de schaduwrijke bankjes. Doordat de stad ruim 1,5 miljoen inwoners heeft, zijn er ’s avonds veel culturele activiteiten. Of stort u in het bruisende nachtleven op Avenida Monseñor Rivero, waar u cafés vindt met live muziek, bij lokals bekend als de Boulevard. Helaas zit uw rondreis door Peru & Bolivia er alweer op. U wordt met een transfer naar de luchthaven van Santa Cruz gebracht. U vliegt terug naar Amsterdam waar u de volgende dag arriveert. Heeft u genoten van deze mooie combinatie rondreis? Wij hopen van wel!