ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Guatemala, een nieuw pareltje

Duur rondreis

15 dagen

Munteenheid

Quetzal

Type vakantie

Actieve rondreis

Gesproken taal

Spaans

Beknopt dag tot dag schema:

• Transfer luchthaven Guatemala city – accommodatie Antigua • Overnachting in Antigua; inclusief ontbijt 

Vandaag begint uw reis door Guatemala! Bienvenidos! Na de aankomst op de internationale luchthaven van Guatemala City wordt u naar het stadje Antigua gebracht waar u de komende nachten zult verblijven. Antigua telt een aantal leuke bezienswaardigheden om de stad goed te verkennen. De sfeer in Antigua is erg gemoedelijk en het is fantastisch om door het kleurrijke centrum te wandelen. Vanuit Antigua kunt u de vulkaan Pacaya beklimmen. In 2010 vlak nadat de Pacaya vulkaan voor het laatst is uitgebarsten gaf het u een unieke mogelijkheid om stromend lava te zien. Inmiddels zijn deze stromingen niet meer zichtbaar, maar is het nog wel veel te warm om helemaal tot de top van de vulkaan te gaan. Daardoor is het door veiligheidsredenen ook niet toegestaan om dichter dan 1 kilometer bij de krater te komen. Desondanks is deze tour zeker een bijzondere ervaring en een niet te missende ervaring om op de vulkaan te lopen en uit te kijken over de vele andere vulkanen in de buurt!

Vindt u het tijd voor wat adrenaline? Maak een canopytour, waar u aan ziplines over het natuurreservaat met zijn canyons, watervallen en bossen vliegt, vergeet niet te genieten van het panoramische uitzicht over het meer van Atitlán! 

Antigua – La Antigua betekent ‘de Oude’. La Antigua was ooit de oude hoofdstad van Guatemala, toen het land nog een Spaanse kolonie was. In 1773 werd Antigua echter bijna geheel verwoest door een aardbeving maar gelukkig zijn de ruïnes van de mooiste koloniale panden bewaard gebleven! Het ligt in de Vallei van Panchoy aan de voet van de vulkaan Agua en de plaats is beroemd vanwege haar koloniale bouwstijlen, tallozen kerken, kloosters en ruïnes. Het oude straatbeeld wordt zoveel mogelijk in stand gehouden; gekleurde huisjes, kleine straatjes die nog met oude keien bestraat zijn, een grote kerk en een centraal plein vol met straat verkopers, weelderige tuinen, bougainville die het jaar rond bloeit en de aanblik van de vulkanen. De sfeer is heerlijk en het lijkt hier hele jaar door lente! Geen wonder dat reizigers verliefd worden op deze stad!

• Transfer accommodatie Antigua – accommodatie Lake Atitlán • Overnachting Lake Atitlán; inclusief ontbijt

U laat Antigua achter u en rijden per transfer richting het meer van Atitlán! Rond Lake Atitlán is meer dan genoeg te doen voor een paar dagen vermaak. Met de lokale bus en bootjes kunt u overal makkelijk komen. Bezoek bijvoorbeeld de Chichi markt in Chichicastenango! De markt van Chichicastenango is één van de vele markten in Guatemala, maar dit is wel de grootste traditionele markt in Midden-Amerika! De markt is immens en een intrigerend kleurrijk geheel. De Maya-bewoners houden vast aan hun geloof en hun eeuwenoude tradities. Een heerlijke plek om rond te dwalen en te proeven. Proef vooral de vruchten, alsook gerechten die in de winkeltjes rond de markt worden verkocht.

Sluit de dag dan af met de zonsondergang bij Lake Atitlán, want die hebben iets magisch! Het uitzicht op de vulkanen en de weerspiegelingen op het meer zorgen voor een prachtige show van moeder natuur.

Het Meer van Atitlán is een reusachtig kratermeer in Guatemala en wordt ook wel het mooiste meer ter wereld genoemd. Lake Atitlán is omringd door meerdere gigantische vulkanen en verschillende leuke dorpjes die allemaal een eigen soort publiek trekken. Deze uitzichten over het vulkanisch gevormde meer zijn fantastisch! Het meer is één van de leukste bestemmingen van Guatemala en perfect voor de outdoor liefhebber. U kunt er fantastisch kanoën, van dorpje naar dorpje fietsen of hiken naar mooie uitzichtpunten.

Het is mogelijk om vanaf Lake Atitlán eerst richting het bergdorpje Copán, Honduras af te reizen om daar een aantal nachten te verblijven, voordat u naar Rio Dulce afreist. Een Honduras-bouwsteen die kan worden ingevoegd in uw Guatemala rondreis! Vraag ons naar de mogelijkheden. Ga mee met een paardrijtoer naar een verbogen Maya plek in de heuvels van Copán. Of kom lekker tot rust in het natuurlijke warme water even ten noorden van het dorpje Copán, want hier liggen de warmwaterbronnen!

Copán – het kleine, rustige bergdorpje is een sfeervolle plek dichtbij de Copán ruïnes – eigenlijk wel dé grootste trots van Honduras. De Copán ruïnes (Maya ruïnes) zijn de belangrijkste archeologische plek van Honduras. Deze ruïnes zijn zo’n 200 jaar geleden ontdekt. Er zijn hier heel veel mooie Maya bouwwerken te bewonderen, waarvan u zich afvraagt: Hoe hebben ze het toen de tijd zo kunnen bouwen? U ziet uitgehakte figuren en sculpturen, allemaal zijn ze even gedetailleerd en zorgvuldig gemaakt. Daardat de ruïnes grotendeels allemaal bewaard zijn gebleven, is dit een enorm historisch waardevolle plek. Onderzoekers krijgen dankzij deze ruïnes een goed beeld van hoe de Maya volkeren honderden jaren voor Christus geleefd hebben. En nog steeds is niet alles ontdekt, daardoor lopen er tot op de dag van vandaag onderzoekers rond, op zoek naar nieuwe Maya schatten.

• Transfer accommodatie Lake Atitlán – accommodatie Rio Dulce • Overnachting in Rio Dulce; inclusief ontbijt

Rio Dulce is de volgende stop tijdens uw rondreis door Guatemala. Vanaf Lake Atitlán wordt u per transfer naar Rio Dulce gebracht waar u de komende dagen de tijd heeft om op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen. Zo is de boottocht een zeer populaire activiteit! Op het water trekt het lokale leven op een manier voorbij die op het land niet te ervaren is. Vissers in houten kano’s, spelende kinderen op de oever en kleurrijke huisjes aan beide zijdes. Daartussenin ziet u vooral heel veel natuur, met talloze vogelsoorten. De kapitein vertelt onderweg wat u ziet en brengt u in ongeveer twee uur naar Livingston. In Livingston vindt u de bijzondere Garifuna-cultuur. Een Afro-Amerikaanse gemeenschap die vooral leeft van de visserij en het toerisme. De plaats kent een grote hoeveelheid fraaie muurschilderingen.

Rio Dulce is een klein stadje aan de rivier in Guatemala. De voornaamste reden dat reizigers hier komen is om de bootreis naar Livingston te maken om vervolgens door te reizen naar Belize of Honduras. Toch biedt de omgeving van Rio Dulce, met prachtige tropische bossen, dorpjes met schattige vissershuisjes op palen en diverse hotsprings, bieden genoeg vermaak voor een paar dagen!

• Transfer accommodatie Rio Dulce – accommodatie Floris/ Tikal National Park • Overnachting in Floris/ Tikal National Park; inclusief ontbijt

Vandaag is de dag dat Tikal National Park op het programma staat. U laat Rio Dulce achter zich en vertrekt richting de must-see van het land! De komende nachten verblijft u in een accommodatie die de perfecte uitvalsbasis is voor een bezoek aan het Maya ruïne-complex. Laat u meeslepen door de archeologische pracht en praal, verscholen diep in het regenwoud. Tikal staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed en is een bezoek meer dan waard! Naast ruim 3000 gebouwen en tientallen altaren die zijn blootgelegd, is het vooral de ligging die Tikal bijzonder maken. Slechts 30% van de stad is tot nu toe uitgegraven, de rest ligt nog steeds onder een dikke laag aarde en vegetatie. Tijdens de tour met uw gids bezoekt u tempels, offerplaatsen, paleizen en een aantal grote piramides. Iedere ruïne heeft zijn eigen verhaal die door uw enthousiaste gids verteld zullen worden. Laat u meeslepen door een fascinerende geschiedenis! Sommige tempels mogen beklommen worden en het uitzicht vanaf de top zullen u versteld doen staan. Piramidse torenen hoog boven het regenwoud uit en het uitzicht is adembenemend! 

Het park wordt door ongeveer 700 personen per dag bezocht en door de enorme grootte van het park is de kans groot dat het lijkt alsof u alleen met uw gids op avontuur bent in deze mysterieuze stad! Door de unieke ligging is hier een grote variatie aan dieren te vinden. Zo is er een enorme verscheidenheid aan vogelsoorten die u vanaf de uitkijkplatforms goed kunt spotten. Zo is een toekan al snel gespot, want uw gids heeft de verrekijker al voor de dag gehaald en voordat u het weet ziet u de grote snavel van de toekan in het vizier van de kijker. Verderop hoort u het geritsel van bladeren en is uw aandacht getrokken door een familie slingerapen in de bomen. Natuur en cultuur gaan hier hand en hand en bieden een unieke beleving!

Bezoek tijdens uw verblijf ook andere Maya ruïnes waaronder Iximché, Ceibal, el Mirador of Yaxha en Uaxactún.

Tikal National Park – Tikal is een must see in Guatemala en volgens velen het mooiste Mayaruïne-complex van Midden-Amerika! Midden in de jungle liggen tientallen Maya tempels en ruïnes. Sommige klein en vervallen, andere zijn gigantisch groot en mooi gerestaureerd. U kunt hier vele tropische dieren tegenkomen; De apen brullen en zo nu en dan vliegen er groepjes papegaaien of toekans voorbij. Dit in combinatie met de prachtige uitzichten maken het tot een onvergetelijke ervaring! 

• Transfer accommodatie Floris/ Tikal National Park – luchthaven Floris • Binnenlandse vlucht Floris – Guatemala City • Transfer luchthaven Guatemala City – accommodatie Guatemala City • Overnachting in Guatemala City; inclusief ontbijt • Transfer accommodatie Guatemala City – luchthaven Guatemala City • Intercontinentale nachtvlucht naar Nederland

U wordt bij de accommodatie in Tikal opgehaald naar de luchthaven van Mundo Maya bij Flores gebracht, waar u een binnenlandse vlucht neemt om in Guatemala City aan te komen. In Guatemala City verblijft u nog één nachtje voordat u de volgende dag bij de accommodatie wordt opgehaald voor een transfer naar de luchthaven. 

Guatemala-Stad is de hoofdstad van Guatemala. Een drukke en chaotische stad. Guatemala-Stad is niet de plek waar u vakantie wilt vieren, daar is de rest van het land veel te mooi voor. Toch zullen reizigers in Guatemala hier uiteindelijk ten minste één keer terechtkomen, het is namelijk het knooppunt van het land. Het belangrijkste plein van de stad is het Plaza Mayor, met de kathedraal, regeringsgebouwen en het belangrijkste winkelcentrum. Als u per se iets van Guatemala-Stad wilt zien, moet u hier naar toe!

Helaas zit uw mooie rondreis door Guatemala er al weer op. Vandaag vliegt u terug naar Amsterdam, waar u de volgende dat zal aankomen. Hopelijk met mooie reisverhalen en een prachtreis achter de rug!