ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Ecuador.

Valuta

Amerikaanse dollar

Vliegtijd

10 - 14 uur

Tijdsverschil

- 7 uur

Gesproken taal

Spaans

Groen en kleurrijk!

Geografisch gezien is Ecuador slechts een klein land, maar des te unieker is Ecuador in haar variatie aan klimaten, vegetatie, vogels en wildlife. Een land dat schitterend gedrapeerd is over de equator, oftewel de evenaar. Een land met een adembenemend mooi tropisch Amazone regenwoud en een spectaculair deel van het onwerkelijk mooie Andesgebergte, met haar hoge pieken. Ook de wonderschone Galapagos eilanden behoren tot de rijkdom van Ecuador, het land waar de natuur voornamelijk met rust wordt gelaten. Reizend door de prachtige natuur van Ecuador vindt u smalle tot brede rivieren, prachtige heldere meren, mysterieuze grotten en unieke planten en dierensoorten. Van de hooglanden tot zeeniveau, de lokale bevolking straalt deze fascinerende diversiteit uit door haar culturele tradities in stand te houden. Cultuur proeven? Duik dan in de geschiedenis van de indianenstammen en de Inca’s. Bezoek de koloniale hoofdstad Quito en de incaruïnes van Cuenca. Ecuador, hoogtepunt van natuur en cultuur!

Wist u dat...

De kleur geel in de vlag van Ecuador staat voor diversiteit, de kleur blauw voor de lucht en de zee en rood voor het bloed van diegenen die hebben gevochten voor de onafhankelijkheid van Ecuador?

Ecuador het eerste land is die constitutionele rechten heeft toegekend aan haar natuur en het ecosysteem?

In Ecuador veel inactieve en actieve vulkanen liggen?

Ecuador de meeste bananen ter wereld exporteert?

In Ecuador de hoogste hoeveelheid kolibriesoorten te vinden zijn?

Higlights

De Galapagos archipel in de oostelijke Stille Oceaan behoort tot Ecuador. De eilanden liggen op ongeveer 1000 km ten westen van het Zuid-Amerikaanse continent. De Galapagos archipel bestaat uit 13 grote eilanden en 6 kleinere eilanden, verspreid over een oppervlakte van zo’n 50.000 vierkante kilometer. De Galapagos archipel is wereldwijd bekend om zijn unieke natuurschoon. Reuzenschildpadden, zeeleeuwen, pinguïns, zeeleguanen en verschillende vogelsoorten kunnen allemaal worden gezien en benaderd. Het landschap van de eilanden is relatief onvruchtbaar en vulkanisch, maar zeer indrukwekkend. De Galapagos eilanden zijn sinds 1978 benoemd tot Wereld Erfgoed. Toeristen worden slechts beperkt toegelaten en moeten altijd begeleid worden door een gecertificeerde gids.

Ecuador wordt van noord naar zuid doorsneden door het Andesgebergte. Je treft er veel vulkanen aan, waarvan er een aantal nog actief zijn. Het gebied tussen Otavalo en Cuenca staat bekend als de ‘Avenue der Vulkanen’. De bekendste vulkanen van Ecuador zijn de Chimborazo (6500 meter hoog) en de Cotopaxi (6000 meter hoog). Een beklimming op een van deze vulkanen en bijvoorbeeld een afdaling op mountainbikes is een echte aanrader voor avonturiers.

Quito is niet de grootste stad van Ecuador, dat is de havenstad Guayaquil, maar het is wel de hoofdstad van Ecuador. Quito is gelegen op 2850 meter hoogte en daarmee de hoogstgelegen officiële hoofdstad van de wereld. De ijle lucht is even wennen als je er aankomt. Quito heeft een erg mooi historisch centrum met veel gebouwen uit de Spaanse koloniale tijd. Er bevinden zich prachtige musea, kerken en kunstgalerieën. Het koloniale centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In de zuidelijk gelegen stad Cuenca zijn prachtige historische gebouwen en kathedralen. Ook de bloemenmarkt is een bezoek meer dan waard. Vanuit het prachtige, koloniale stadje kun je een onvergetelijke wandeltocht maken door het mooie natuurgebied Las Cajas.

De treinreis naar El Nariz Del Diablo oftewel de “duivelsneus” is een hele bijzondere. Je reist op het dak van een oude trein door de ruige binnenlanden van Ecuador. Het terrein veranderd per uur en je reist door verschillende nederzettingen waar de lokale jeugd zich om de trein verzamelt. De treinreis is het spectaculairste gedeelte van het oorspronkelijke traject van Quito naar Guayaguil. De duivelsneus is het laatste punt van de reis en is bekend door het hoogteverschil dat de trein overbrugt. De afdaling is zelfs zo steil dat conventionele haarspeldbochten niet meer voldoen. Om toch af te kunnen dalen zigzagt de trein tussen wissels achtereenvolgens voor en achteruit naar beneden.

Een nevelwoud is een specifiek soort regenwoud dat zich tegen een berghelling bevindt. Zoals de naam al aangeeft is een nevelwoud, dat zich meestal tussen de 1500 en 3000 meter hoogte bevindt, met hoge regelmaat in nevelen gehuld. Deze ontstaan als warme lucht uit lager gelegen gebieden botst tegen de steile berghellingen en daardoor stijgt. Bij het stijgen condenseert het vocht in de lucht tot fijne druppeltjes: de nevel. Nevelwouden kennen door hun hoge vochtigheidsgraad een hele specifieke flora. Boomtakken en stammen zijn meestal behangen met dikke pakketten van mossen, varens, bromelia’s en orchideeën. Authentieke lodges liggen midden in deze natuur in noordwest Ecuador. Nevelwouden in Midden-Amerika vormen onder andere het leefgebied van de quetzal.

Adembenemend mooi

Geografisch gezien is Ecuador slechts een klein land, maar des te unieker is Ecuador in haar variatie aan klimaten, vegetatie, vogels en wildlife. Een land dat schitterend gedrapeerd is over de equator, oftewel de evenaar. Een land met een adembenemend mooi tropisch Amazone regenwoud en een spectaculair deel van het onwerkelijk mooie Andesgebergte, met haar hoge pieken. Ook de wonderschone Galapagos eilanden behoren tot de rijkdom van Ecuador, het land waar de natuur voornamelijk met rust wordt gelaten

Natuur en cultuur

Reizend door de prachtige natuur van Ecuador vindt u smalle tot brede rivieren, prachtige heldere meren, mysterieuze grotten en unieke planten en dierensoorten. Van de hooglanden tot zeeniveau, de lokale bevolking straalt deze fascinerende diversiteit uit door haar culturele tradities in stand te houden. Cultuur proeven? Duik dan in de geschiedenis van de indianenstammen en de Inca’s. Bezoek de koloniale hoofdstad Quito en de incaruïnes van Cuenca. Ecuador, hoogtepunt van natuur en cultuur!