ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Cuba.

Valuta

Cubaanse peso

Vliegtijd

10 - 14 uur

Tijdsverschil

- 6 uur

Gesproken taal

Spaans

Een land vol afwisseling en contrasten!

Cuba is een paradijs waar de klok een stevige handrem lijkt te hebben. ‘Rustig aan’ staat niet in het woordenboek, het zit gewoon bij de Cubanen in de genen. Cuba is een land vol afwisseling en contrasten dat zowel cultureel als scenisch veel te bieden heeft. Het verwent zijn bezoekers met fascinerende flora en fauna, een tropisch klimaat, prachtige witte zandstranden die hangmatbestendig zijn en een interessant en veelzijdig landschap dat de harten van natuurliefhebbers sneller doet kloppen. De goed bewaarde Amerikaanse oldtimers rijden nog, de oudste muzikanten maken nog nieuwe platen, de salsa is tijdloos en de kleurrijke huizen zullen niet verbleken. Niet alleen de beste sigaren ter wereld, de ‘Cohibas’, maar ook de beroemde ‘Havana Club’ rum worden hier geproduceerd. Voor de actievelingen: duiken en snorkelen is een feest, met meer dan 900 vissoorten als watergenoten en hier en daar een verdwaald scheepswrak. Ook cultureel gezien heeft Cuba veel te bieden door haar revolutiegeschiedenis. Het nog steeds communistische land is absoluut de moeite waard om te verkennen en de revolutiegeschiedenis uit de eerste hand te ervaren. De Cubaanse levenslust is besmettelijk en weet elke bezoeker te betoveren!

In Varadero ligt het beroemdste strand van Cuba. U vindt hier prachtige stranden en een heerlijke zee die varieert van diepblauw tot smaragdgroen. Tegen het einde van de 19e eeuw was het vooral het rijke publiek dat naar Varadero trok. Eén van de beruchtste Varadero gangers was de legendarische bendeleider Al ‘Scarface’ Capone. Na de Cubaanse Revolutie nationaliseerde Castro alle villa’s en stranden die in privébezit waren en stelde hij Varadero open voor het volk en de wereld. Naast Varadero zijn er in Cayo Santa Maria, Cayo Coco en op verschillende eilanden ook prachtige stranden te vinden.

Trinidad is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldmonument. De kleurige straten van het historisch centrum inrijdend snap je meteen waarom: klinkerstraten, lage huisjes met rode daken, oldtimers, ezels, kunsthandeltjes en barretjes. Rond de centrale Plaza Mayor liggen veel bezienswaardigheden, zoals het gele San Francisco klooster met klokkentoren dat als het symbool van de stad geldt en het Museo Romántico, wat het ‘mooiste huis van Trinidad’ wordt genoemd. Loop tegen de avond de trappen op van het Playa Mayor, richting de Casa de la Musica. Op de trappen zitten vaak mensen gezellig te kletsen, bandjes komen erbij staan, beginnen te spelen en iedereen begint spontaan te dansen. De Cubanen hebben muziek en dans in hun bloed en hier maak je het mee zonder dat het ‘georganiseerd’ is.

Havana is een fantastische stad vol sfeervolle straten en pleintjes, musea en prachtige barokke architectuur. Het is volop genieten van de muziek, de grote boulevard en de prachtige oude barokke kathedralen. Het hedendaagse Havana bestaat uit drie verschillende delen: Oud Havana, Vedado, en de nieuwere buitenwijken. De stad is de zetel van de Cubaanse regering, met diverse ministeries en heeft ook veel bedrijvigheid. Oud Havana, met zijn smalle straatjes en overhangende balkons is niet alleen een woonwijk, maar ook het traditionele centrum van handel, industrie en entertainment. Verschillende stijlen en boeiende architectuur vindt je overal in Havana. Je ziet er allerlei soorten bouwwerken van kastelen uit de 16e eeuw tot moderne hedendaagse wolkenkrabbers.

Dit stadje bestaat voornamelijk uit houten huisjes met veranda’s. De vallei van Viñales is al 160 miljoen jaar oud en is een van de mooiste natuurgebieden van Cuba en staat op de wereld erfgoedlijst. Net buiten de stad kunt u één van de wereldberoemde tabakshuisjes bezoeken. Oude kalksteenformaties lijken willekeurig in de tabaksvelden te zijn geworpen en dit zorgt voor een bijna surrealistisch decor.

Che Guevara won hier in 1958 de slag tegen generaal Batista, waardoor het communisme definitief zegevierde. In het centrum vindt u zijn mausoleum, een museum met z’n kleding, geweren en een monument ter nagedachtenis aan de beroemde Che Guevara. Als je dichtbij bent hoor je zachte marsmuziek door de knisperende luidsprekers en komt een stukje geschiedenis tot leven. Het museum is, net als alle musea op cuba, op maandagen gesloten

Paradijs

Cuba is een paradijs waar de klok een stevige handrem lijkt te hebben. ‘Rustig aan’ staat niet in het woordenboek, het zit gewoon bij de Cubanen in de genen. Cuba is een land vol afwisseling en contrasten dat zowel cultureel als scenisch veel te bieden heeft. Het verwent zijn bezoekers met fascinerende flora en fauna, een tropisch klimaat, prachtige witte zandstranden die hangmatbestendig zijn en een interessant en veelzijdig landschap dat de harten van natuurliefhebbers sneller doet kloppen. De goed bewaarde Amerikaanse oldtimers rijden nog, de oudste muzikanten maken nog nieuwe platen, de salsa is tijdloos en de kleurrijke huizen zullen niet verbleken. Niet alleen de beste sigaren ter wereld, de ‘Cohibas’, maar ook de beroemde ‘Havana Club’ rum worden hier geproduceerd.

Actie

Voor de actievelingen: duiken en snorkelen is een feest, met meer dan 900 vissoorten als watergenoten en hier en daar een verdwaald scheepswrak. Ook cultureel gezien heeft Cuba veel te bieden door haar revolutiegeschiedenis. Het nog steeds communistische land is absoluut de moeite waard om te verkennen en de revolutiegeschiedenis uit de eerste hand te ervaren. De Cubaanse levenslust is besmettelijk en weet elke bezoeker te betoveren!