ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Bolivia.

Valuta

Boliviaanse boliviano

Vliegtijd

10 - 14 uur

Tijdsverschil

- 6

Gesproken taal

Spaans

Verrassing in de breedste zin van het woord!

Bolivia wordt vooral gekenmerkt door haar hoge ligging. Het is een land met adembenemende landschappen; indrukwekkende gebergtes, koude plateaus en tropische laaglanden. Daardoor wordt Bolivia ook wel het Tibet van Zuid-Amerika genoemd. Het is het hoogst gelegen en meest geïsoleerde land op het continent. Bolivia kent vele Nationale Parken; van tropische regenwouden in het noordoosten, tot uitgestrekte woestijnen in het zuiden. Ook staat Bolivia bekend als het meest Indiase land van het continent. Meer dan 50% van de bevolking is van Indiase afkomst en leeft ook in de huidige tijd nog naar traditionele waardes. De kleurrijke markten, koloniale schatten en een kleurrijke inheemse bevolking maken de diversiteit van het land compleet. Bolivia zal u verrassen in de breedste zin van het woord!

Wist u dat...

Bolivia een van de natste landen ter wereld is, met een regenval van meer dan 5000mm per jaar?

De grootste vlindertuin ter wereld in Bolivia te vinden is?

De stad Potosi de hoogstgelegen stad ter wereld is?

Bolivia meer dan 30 officiële talen kent?

u vanuit La Paz een fietstocht kunt maken over de gevaarlijkste weg ter wereld; Death Road?

u in La Paz kunt ontspannen in de hoogste bierspa ter wereld?

Highlights

Salar de Uyuni is met een oppervlakte van ruim 10.000 vierkante kilometer de op een na grootste zoutvlakte ter wereld. Het bevindt zich in het zuidwesten van Bolivia op een hoogte van 3650 meter op het hoogland van Bolivia nabij de stad Uyuni. Ongeveer 40.000 jaar geleden was deze vlakte een deel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Toen het meer opdroogde, bleven twee meren over (Poopomeer en Uru Urumeer), en twee grote zoutvlakten (Salar de Uyuni en Salar de Coipasa). In november is de zoutvlakte van Uyuni altijd de broedplaats van drie soorten Zuid-Amerikaanse flamingo’s. Ook groeien er grote cactussen van soms wel 12 meter hoog.

Sucre is de wettelijke hoofdstad van Bolivia. Hoewel de regering in La Paz gevestigd is. Sucre ligt op 2900 meter boven zeeniveau. Tegenwoordig geldt de oude binnenstad van Sucre als de best bewaarde Spaanse koloniale stad in Zuid-Amerika, met zeer veel witte gebouwen (vandaar de bijnaam “La Ciudad Blanca”). In 1991 werd deze binnenstad dan ook opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Potosi dankt zijn ontstaan aan de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico (Rijke Berg) in 1544. De stad ligt zeer hoog (4090 meter) en claimt de titel van hoogste stad ter wereld. Van oudsher zorgden de zilvermijnen voor een rijke handel met grote delen van de wereld, waaronder Europa. Intussen zijn de staatsmijnen in Potosi gesloten en werken de mijnwerkers onder zelfbestuur. Erts wordt in de vorm van zink, lood en zilver nog steeds op kleine schaal geëxporteerd. In 1987 verklaarde de UNESCO de stad Potosi tot “Werelderfgoed” vanwege zijn rijke historie en de koloniale architectuur.

La Paz is de administratieve hoofdstad van Bolivia. La Paz is gesticht in 1548 en is op hoogte gelegen in de Andes. De hoogte van de stad varieert van ongeveer 4000 meter boven de zeespiegel in El Alto (waar het vliegveld ligt) tot 3100 m in de laagst gelegen woonwijk. Er zijn verschillende prachtige uitkijkpunten over La Paz, die vaak te voet vanuit het centrum te bereiken zijn. De sloppenwijken liggen hoger in de stad en hoe lager u komt, hoe beter de wijken worden. Dit heeft te maken met het mildere klimaat in de lagere delen van de stad. In de stad vindt u vele musea, (markt)pleinen en traditionele muziekclubs. Voor de avonturier is het een aanrader om een fiets te huren en de omgeving van La Paz te verkennen; prachtige routes maar pas op voor de steile afgrond.

Gewoon adembenemend

Bolivia wordt vooral gekenmerkt door haar hoge ligging. Het is een land met adembenemende landschappen; indrukwekkende gebergtes, koude plateaus en tropische laaglanden. Daardoor wordt Bolivia ook wel het Tibet van Zuid-Amerika genoemd. Het is het hoogst gelegen en meest geïsoleerde land op het continent. Bolivia kent vele Nationale Parken; van tropische regenwouden in het noordoosten, tot uitgestrekte woestijnen in het zuiden.

Indiaas?

Ook staat Bolivia bekend als het meest Indiase land van het continent. Meer dan 50% van de bevolking is van Indiase afkomst en leeft ook in de huidige tijd nog naar traditionele waardes. De kleurrijke markten, koloniale schatten en een kleurrijke inheemse bevolking maken de diversiteit van het land compleet. Bolivia zal u verrassen in de breedste zin van het woord!