ANVR logo SGR logo Calamiteitenfonds logo Facebook logo Instagram logo

Het grootste kleine geheim van Midden-Amerika

Duur rondreis

21 dagen

Munteenheid

Quetzal & Belizaanse dollar

Type vakantie

Actieve rondreis

Gesproken taal

Engels

Beknopt dag tot dag schema:

• Huurauto ophalen bij aankomst op de luchthaven Belize City • Overnachting in Burrel Boom; inclusief ontbijt

Bij aankomst in Belize City staat er een huurauto voor u klaar. Tijdens deze Fly & Drive rondreis heeft u alle vrijheid door zelf met een huurauto op pad te gaan! 

Om het aantal reisuren te beperken op uw eerste dag, is het slechts een kort ritje naar het eerste verblijf, prachtig gelegen aan de Belize rivier. Kom rustig bij de van reis of besluit om de omgeving te verkennen door bijvoorbeeld een boottocht te gaan maken op de rivier.

Als vogelliefhebber bent u aan het goede adres bij Crooked Tree Wildlife Sanctuary waar meer dan 540 verschillende vogelsoorten leven! En als u brulapen van dichtbij wilt bewonderen, dan is een bezoek aan het Community Baboon Sanctuary een must. Hier kunt u samen met een gids op pad om meer over deze apen te weten te komen.

• 3 nachten in Black Rock Lodge; inclusief ontbijt • Optionele tours zoals hieronder beschreven bij te boeken

Vandaag rijdt u de binnenlanden van Belize in. De eindbestemming is San Ignacio. Dit is een fantastisch mooie regio! De komende dagen zal u verblijven in Black Rock Lodge; een unieke eco-lodge midden in het regenwoud aan de Macal rivier. 

De lodge wordt omgeven door het prachtige regenwoud dat een unieke kans biedt om op avontuur te gaan. Ga zwemmen in de Macal rivier, rivier tuben of kanoën en paardrijden. Ook Mountainbiken en hiken behoren tot de mogelijkheden en kunnen goed ter plaatse georganiseerd worden! Én deze lodge is één van de weinige locaties waar in de ochtend kans is om verschillende toekan-soorten te spotten! 

Ook kunt u meer leren over de Mestizo cultuur; een kruising tussen de Maya en Spaans koloniale cultuur. Ga mee op tour naar het Mountain Pine Ridge reservaat. Hier werkten in de jaren ’50 – ’70 vele Belizanen als houthakkers en onderweg is deze historie goed zichtbaar. Vervolgens ziet u de bossen langzaam veranderen in Regenwoud en komt u aan in het Chiquibul Forest. Op ongeveer 1 uur rijden van Pine Ridge komt u aan in Caracol. Caracol is de grootste archeologische Maya-site in Belize met overblijfselen van meer dan 35.000 gebouwen. U wordt rondgeleid over dit enorme complex. Op de route terug naar ‘huis’ in de namiddag kunt u ook nog een stop maken bij de Rio Frio grotten en pools.

Cayo district – Gelegen in het westen van Belize tegen de Guatamalese grens kenmerkt de Cayo regio zich door hoger gelegen regenwouden, ranches en afgelegen oerwoud. Hier vindt u Maya ruïnes, grottenstelsels en de kans om te paard, te voet, per raft of per kano de wildernis in te trekken. De hoofdstad Belmopan is hier gelegen, maar het dorp San Ignacio is veel karakteristieker met haar funky restaurants en winkeltjes.  In het Cayo district leven allerlei culturen naast elkaar. Er wordt zowel Spaans als Engels gesproken en u komt er mensen tegen met roots uit verschillende culturen en landen zoals Chinezen, Mayas, Guatemalanen en Latino’s.

• Overnachting in Mayflower Bocawina; inclusief ontbijt

Bocawina is een nog onontdekte bestemming in Belize en daarom juist een onderdeel van uw Fly & Drive rondreis, want er is niks leuker dan de onontdekte plekken te ontdekken!

Hier kunt u verschillende hikes door de jungle maken, waarbij een nachtelijke hike ook mogelijk is! Of hike langs waanzinnige watervallen en spot exotische vogels. Avontuurlijk ingesteld? Ga abseilen van een waterval of ga naar de langste zipline in Belize. Vlieg dwars door het prachtige regenwoud en voel de adrenaline door uw lijf stromen! 

Bocawina heeft het allemaal en de dagen zullen hier voorbij vliegen!

Mayflower Bocawina National Park ligt tussen Placencia en San Ignacio. In dit natuurpark van zo’n 20 kilometer lang, kunt u uren wandelen over mooie bergachtige paadjes langs watervallen en ander natuurschoon. En dat allemaal terwijl u luistert naar de brulapen op de achtergrond! Sommige paden zijn best pittig, dus zorg voor goede schoenen. Een deel van het park is te verkennen via een zipline. Het park ligt in het district Sann Creek, aan de oostkust van de Caribische zee. Dit is een heerlijke plek om uzelf ver weg te wanen van de bewoonde wereld. 

• Overnachting in Hopkins; inclusief ontbijt

U gaat op weg naar Hopkins, de volgende bestemming in het ó-zo-mooie Belize. Zo halverwege de rondreis is het fijn en plezierig om ook even ontspanning te pakken. 

Leer meer over de Garinagu-cultuur door met de inwoners zelf te praten. Ze kunnen goed Engels en zijn erg vriendelijk. Hopkins is een goede plek om tot rust te komen. Er hangen verschillende hangmatten aan afdakjes op het strand. Hier kunt u heerlijk hangen in de schaduw en uitkijken of de Caribische Zee.

Mocht u wat avontuur willen dan kunt u met een kayak de Sittee rivier opgaan. De rivier kronkelt door de jungle, langs mangrovebossen. Vogels en brulapen zorgen voor de achtergrondmuziek!

Een insider tip is een bezoek aan Cockscomb Basin Wild Life Sanctuary. Een natuurpark waar prachtige tropische dieren leven. Denk aan tapirs, slangen, toekans, kikkers, en brulaapjes. Als u geluk heeft kunt u zelfs de jaguar spotten!

Hopkins is een traditioneel dorpje met een Caribische sfeer gelegen in het zuiden van Belize aan de Caribische kust. In dit deel van Belize wonen veel mensen die behoren tot de cultuur van Garífuna. Garífuna’s zijn de afstammelingen van Afrikaanse schipbreukelingen. Toen 2 Spaanse slavenschepen verloren ging in zee, hebben een aantal Afrikanen het overleefd. Ze vestigden zich in de kustgebieden van oa Nicaragua en Belize, samen met de Arawak indianen die daar al woonden. Hopkins kan gezien worden als het culturele centrum van de Garífuna’s. Ze leven van de visserij of landbouw. In de gemeenschap speelt muziek een grote rol. De muziek van Afrikaanse afkomst met drums en ratels wordt gespeeld in de traditionele kleuren: geel en zwart. De inwoners in Hopkins staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid, het wordt niet voor niets “De vriendelijkste stad van Belize” genoemd.

• Overnachting in Punta Gorda; inclusief ontbijt

De dag begint met een autorit van ongeveer 3 uur door de prachtige natuur, richting het zuidelijke deel van Belize. Het wordt steeds heuvelachtiger en groener naarmate u het Toledo District nadert. U verblijft in het kustplaatsje Punta Gorda.

Punta Gorda is nog door weinig toerisme gevonden en u kunt hier dus helemaal tot rust komen. Echter is het hier geen moment vervelen want er is een ruime keuze aan activiteiten. Bezoek het zeereservaat van Port Honduras Marine Reserve, of maak een snorkeltour bij het Belize Barrier Reef. Ontdek de verscholen Maya-ruïnes of bezoek de watervallen in het nationaal park Rio Blanco.

Het is ook leuk om vanuit Punta Gorda een plantage te bezoeken. De lokale boer vertelt met veel liefde over de oorsprong van producten. Zo is het mogelijk om van het begin tot het eind te zien hoe chocolade wordt geproduceerd.

Als u muzikaal bent aangelegd dan is het leuk om een drumworkshop te doen bij de lokale muziekschool. U komt dan meteen alles te weten over de muzikale tradities van de Garifuna cultuur!

Punta Gorda is gelegen in het Toledo district en nog niet door hordes toeristen ontdekt. Een authentiek vissersdorpje aan de kust van Belize met een prachtige natuur én cultuur. U zult hier twee verschillende soorten culturen zien, de Maya en Garifuna cultuur. Hier treft u de hoogste concentratie met traditionele Maya dorpjes. De Maya bevolking leeft hier nog steeds op dezelfde manier als hun voorouders. Men leeft voornamelijk van de landbouw, zoals koffie en cacaoplantages, maar ook citrus, maïs en andere groenten worden hier verbouwd.

• Overnachting in Placencia; inclusief ontbijt

U verlaat het zuiden en rijdt weer terug in noordelijke richting. Het schiereiland Placencia is vandaag de volgende bestemming. Hier zult u enkele nachten verblijven. Bij Placencia zijn diverse activiteiten te ondernemen. Wie een duikbrevet in het bezit heeft moet hier een duik maken, want in bepaalde seizoenen is het mogelijk om met de walvishaai te duiken. Placencia is de enige plek in Belize waar dit mogelijk is! 

Ook een absolute aanrader is de boottocht over de Monkey River. Tijdens een tour naar de Monkey River vaart of kajakt u over de rivier terwijl krokodillen in het water naast u drijven. In de groene jungle waar de rivier doorheen stroomt, gaat u – zoals de naam al voorspelt – op zoek naar apen die tussen de bomen slingeren. Maar ook krokodillen, exotische vogels en leguanen zijn te spotten. 

Placencia – Placencia is de naam van zowel een klein dorp als het schiereiland waar het op ligt. Placencia ligt ingeklemd tussen een lagune en de Caraïbische zee. Er zijn drie voornaamste dorpjes op het schiereiland: Maya Beach, Sein Bight en Placencia. Vanuit dat laatste dorp maakt u tevens mooie excursies naar Laughing Bird Caye en de Monkey River. Het dorpje Placencia is gezellig en er hangt een relaxte sfeer. Palmbomen overschaduwen het smalle straatje dat dwars door het centrum loopt. Hotels, restaurants en kleurrijke marktkramen sieren het voetpad aan beide kanten. Locals in Placencia vertellen u wellicht dat dit de smalste straat ter wereld is en het dorp daarmee in het Guinness World Book of Records staat. In werkelijkheid gaat die eer naar de Spreuerhofstrasse in Duitsland. 

• Huurauto inleveren op luchthaven Belize City op dag 16 • Neem op eigen gelegenheid de watertaxi naar Caye Caulker • Overnachting op Caye Caulker; inclusief ontbijt • Intercontinentale nachtvlucht naar Nederland

Het einde van de reis is helaas bijna in zicht. Vandaag rijdt u terug naar Belize City om de huurauto in te leveren. Om de reis ontspannen af te sluiten vertrekt u, na het inleveren van de huurauto, met de watertaxi naar het nabij gelegen eiland Caye Caulker. Een eiland om heerlijk te luieren zodat u alle indrukken kunt verwerken en heerlijk ontspannen terug naar Nederland kunt.

Naast ontspannen en luieren is het ook mogelijk om te gaan kajakken en/of vogels te spotten. Ga dan naar het amper ontwikkelde noordelijke deel van Caye Caulker: het Forest Reserve. Een mooi en ongerept stuk van het eiland, waar het zand heeft plaatsgemaakt voor mangroves. Ook een mooie plek om naar de zonsondergang te kijken!

Vanuit Caye Caulker is het mogelijk om de veerboot naar Chetumal, Mexico te nemen. Zo kunt u een rondreis door Belize met Mexico combineren! Vraag gerust naar de mogelijkheden!

Caye Caulker is waarschijnlijk de meest geliefde bestemming van Belize. Grote broer Ambergris Caye ontvangt veel meer toeristen, maar Caye Caulker heeft ieders symphatie. Het is één van de vele eilanden voor de kust van Belize en is slechts 8 kilometer lang en 1 kilometer meter breed. Er is één (naamloos) dorpje: een handjevol zanderige wandelstraatjes met restaurants, barretjes en wat winkeltjes op het ontwikkelde zuidelijke deel. Het noordelijke deel van Caye Caulker bestaat grotendeels uit mangrovebossen. Op de grens van land en zee groeit veel mangrove en echte stranden zijn hierdoor iets moeilijker te vinden. Toch is Caye Caulker een erg aangename plek om te verblijven. Het is een klein eilandje met een goede vibe. Rustig aan doen, dat is het levensmotto van de bewoners van dit eiland. Her en der hangen bordjes met ‘go slow’ terwijl er slechts golfkarretjes over het eiland rijden! Gewoon verkeer komt u er niet tegen op de zandwegen. Caye Caulker heeft een typisch Caribische sfeertje van kleurrijke woningen, barretjes, Rastafari en turquoise zee. De mensen zijn laid back. Verbaas u over de wonderlijke sfeer op dit ‘Rasta eiland’!

De reis komt nu echt tot een eind… Een afwisselende Fly & Drive rondreis waar alle elementen in zaten: strand, natuur en cultuur, maar ook ontspanning en avontuur! We hopen dat u heeft genoten!

De terugreis naar Nederland gaat vandaag van start, de nachtvlucht zorgt ervoor dat u de volgende dag terug in Nederland bent.